Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Beba bolje spava izvan vašeg kreveta i naviknuta na rutinu

Beba bolje spava izvan vašeg kreveta i naviknuta na rutinu
1

Dijete treba dovoljno sna i danju i noću, rituali spavanja i za slobodnih dana za njih su izrazito važni, a bebe nije potrebno buditi radi hranjenja ako to same ne učine

VIDEO

Najvažniji dio u stvaranju dobrih navika spavanja je učenje djeteta kako da se samo uspava, jer će to spriječiti razne probleme kako bude odrastalo, donosi Baby Centre.

Čak i ako je beba dobar spavač, roditelji moraju znati kako se sve bebe rutinski bude usred noći. Važno je u tom trenutku prići mu da ono osjeti vašu blizinu i pomaziti ga po glavi ili okrenuti na drugu stranu te ga tako potaknuti da utone u san. Ako dijete podižete iz krevetića na prvi znak budnosti ili suza, griješite jer će se ono tek tada razbuditi. Naravno, situacija je drugačija ako je dijete neumorno i glasno plače.

Studije pokazuju da bebe koje ne spavaju dobro tijekom prve godine života imaju problema sa spavanjem sve do pete godine, pa je nužno uspostaviti rutinu koja olakšava spavanje kako biste se vi i vaša beba bolje odmorili.

Sisanje palca

Sisanje palca najčešća je metoda kojom se djeca koriste da bi se utješila, umirila i pripremila za san. Iako je ta metoda raširena i općeprihvaćena, vodite računa kako često sisanje palca može prouzročiti ortodontske probleme. Stručnjaci savjetuju da je bolje spriječiti dugotrajno sisanje palca bebe tijekom dana, ali ako se tako umiruje za san, dopustite joj.

Idealno osvjetljenje

Velikom broju beba izrazito je stresno probuditi se usred noći u vrlo mračnoj prostoriji. Spriječite to postavljanjem sjajnih predmeta iznad krevetića koji reflektiraju svjetlost, a opet ne ometaju san. Također, ne pokušavajte privikavati svoje dijete na buku već stišajte sve dnevne aktivnosti, čime ćete mu dati do znanja da je noć vrijeme za spavanje, a ne igru.

Ritual je najbitniji

Bilo da svom djetetu navečer čitate priču, pjevate uspavanku ili ga samo ljuljuškate, imajte na umu da su ti rituali jako važni i da je dobro ponavljati ih svaku večer, savjetuju stručnjaci. Ista rutina i vikendima i drugim slobodnim danima iznimno je bitna za uspostavljanje dobrih navika spavanja.

Djetetu nije mjesto u krevetu

Bebu možete staviti u krevet ujutro ili navečer kako biste se pomazili, no spavanje s njom u istom krevetu se ne preporučuje. Osim što je takva navika opasna, spavanje s roditeljima će znatno otežati privikavanje djeteta na krevetić, a još više na odlazak u vlastitu sobu. Također, bebin će san kao i vaš biti isprekidan svakim pokretom, pa neće biti dovoljno naspavano ujutro.

Nema koristi od uskraćivanja sna

Mislite li da će vaše dijete bolje spavati ako mu ne dopustite da puno spava tijekom dana, radite pogrešno, tvrde stručnjaci. Bebe će zbog manjka sna biti razdražljive, u njihovom tijelu povećat će se razina hormona stresa kortizola, pa će navečer još teže zaspati, a san biti nekvalitetniji. Pravilo glasi da što više dijete spava preko dana, to će ono bolje spavati i preko noći, uz izuzetak toga da bi popodnevni san trebao završiti do 17 sati, kako bi bilo spremno na dulji noćni san.

Rana večer je za san, a rano jutro za dan

Bebe su prirodno programirane na buđenje u zoru, pa je šest ili sedam ujutro normalno vrijeme za buđenje. Idealno vrijeme za odlazak na počinak je oko 20 sati, a tog se vremena uvijek pokušavajte pridržavati jer je iznimno važno da dijete nauči razliku između noći i dana.

San ne prekidajte zbog hranjenja

Već nakon šestog mjeseca života bebe su savršeno sposobne izdržati i do 12 sati bez hrane preko noći, a taj će manjak nadoknaditi većom količinom hrane tijekom dana. Postupno smanjujte količine hrane koje djetetu dajete po noći i nipošto nemojte sami buditi dijete kako bi ono jelo. Također, ako se beba probudi pričekajte neko vrijeme da vidite hoće li sama zaspati ili zaista traži hranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'