Lifestyle

Komentari 2

Bebe razviju smisao za humor već u dobi od samo mjesec dana

Bebe razviju smisao za humor već u dobi od samo mjesec dana

Najranije doba kada bebe počinju prepoznavati humor je s navršena četiri tjedna, dok otprilike polovica novorođenčadi počinje smatrati stvari smiješnima s dva mjeseca

Istraživanje, koje je proveo tim sa Sveučilišta u Bristolu, pokazalo je da bebe mogu prepoznati različite oblike fizičkog, vizualnog i slušnog humora kroz igru, s aktivnostima poput škakljanja, grimasama, smiješnim rukovanjem predmetima i pričanja čudnim glasovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Novo istraživanje je pokazalo da bebe ne razvijaju smisao za humor sve dok ne navrše oko mjesec dana. Prema globalnoj studiji provedenoj na otprilike 700 djece, objavljenoj u časopisu Behavior Research Methods, najranije vrijeme kada bebe počinju prepoznavati humor je s navršena četiri tjedna, dok otprilike polovica novorođenčadi počinje smatrati stvari smiješnima s dva mjeseca.

Beba plazi jezik

Studija je također otkrila da bebe mlađe od jedne godine uživaju u primjećivanju reakcija drugih ljudi. Veseli ih primjerice kada gledaju kako se netko preplašio. Istraživači su također promatrali što se dvogodišnjacima i trogodišnjacima čini smiješnim, primijetivši da kategorija beba uživa u 'besmislenom humoru', u međuvremenu, trogodišnjaci uživaju u igrama riječi, trikovima i grubim riječima.

Utvrdili su kako je socijalizacija ključna za djecu da razviju smisao za humor, što također pomaže u poboljšanju njihovih drugih kognitivnih vještina, poput maštanja.

Dr. Elena Hoicka, izvanredna profesorica na sveučilištu, rekla je za The Times da njihovi rezultati ističu kako je humor složen proces koji se razvija u prve četiri godine života.

S obzirom na njegovu univerzalnost i važnost u mnogim aspektima života djece i odraslih, važno je da razvijemo alate za određivanje kako se humor razvija kako bismo mogli dalje razumjeti ne samo pojavu humora, već i kako humor može pomoći djeci kada je riječ o kognitivnom, socijalnom i mentalnom zdravlju, piše The Independent.

Najčitaniji članci