Lifestyle

Komentari 0

Belgijanci zadovoljni: restorani se zatvaraju, ali pomfrit 'živi'

Belgijanci zadovoljni: restorani se zatvaraju, ali pomfrit 'živi'

Krumpirići su pakirani u papirnate tuljce, a obično se prodaju u kućicama ili prikolicama uz cestu kojih je u Belgiji trenutno 5000, po glavi stanovnika deset puta više nego McDonald'sa u SAD-u

Belgijski pomfrit, tamošnje nacionalno jelo, izbjeglo je gotovo potpunu karantenu uvedenu u zemlji zbog koronavirusa jer je prodavačima dopuštena prodaja, iako je svim kafićima i restoranima naređeno zatvaranje. Vlada je u Belgiji naredila školama, kafićima, teretanama i svim mjestima na kojima se održavaju sportske i kulturne aktivnosti da se od subote zatvore na tri tjedna i ograničila rad trgovina kako bi zaustavila širenje zaraze.

Međutim, kako su mnogi Belgijanci primijetili, mjesta na kojima se prodaje pomfrit su pošteđena, ali ih morate ponijeti sa sobom.

Krumpirići, pakirani u papirnate tuljce, obično se prodaju u kućicama ili prikolicama uz cestu. U Belgiji takvih prodavaonica postoji oko 5000, ili deset puta više po glavi stanovnika nego McDonald'sa u SAD-u.  Belgija pokušava pečene krumpiriće i kulturu koja se veže uz njih, kao i tradiciju proizvodnje piva, upisati na popis svjetske baštine.

A o tome tko je pomfrit smislio, vodi se vječni 'rat' s Francuzima.

Belgijci kažu da ih u svijetu samo zbog francuske kulinarske nadmoći nazivaju "french fries". A za to su krivi američki vojnici koji su u Prvom svjetskom ratu bili stacionirani u Belgiji i pogrešno ih nazvali francuskim. Pa s 'pogrešan naziv' proširio se poput virusa. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci