Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Besplatni preventivni pregledi spašavaju život - odazovite se!

Besplatni preventivni pregledi spašavaju život - odazovite se!
1

Nacionalni programi ranog otkrivanja raka vrata maternice, debelog crijeva i dojke najbolje su oružje protiv zloćudnih bolesti. Rano otkrivanje može spasiti život

VIDEO

Kad ste se zadnji put pobrinuli o svojem zdravlju i odazvali na neki od preventivnih pregleda na koje imate pravo? Preventivni pregledi u konačnici mogu spasiti svačiji život, pa i vaš. Kad govorimo o zloćudnim bolestima, važno je osvijestiti da su one jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj, a na ljestvici uzroka smrti nalaze se na drugome mjestu.

Zato je cilj svih preventivnih programa probira rano otkrivanje raka, predzloćudnih tvorbi i njihovo uklanjanje na vrijeme. Tako se dugoročno smanjuju pobolijevanja i smrtnost, poboljšava se kvaliteta života i unapređuje zdravlje cjelokupnog stanovništva. 

Prepoznavši veličinu tog problema, Vlada Republike Hrvatske je u lipnju 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, krajem 2007. godine Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, dok je Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice usvojen u srpnju 2010. godine. 

Rak dojke najčešća je vrsta raka koja pogađa žene u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. I u Hrvatskoj je rak dojke najčešći i od njega obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Svakoj 11. ženi prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama može se očekivati i porast oboljelih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zato žene u okviru Nacionalnog programa, u dobi od 50 do 69 godina, mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine kad na kućnu adresu dobiju poziv za besplatnu mamografiju. 

Dreamstime

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od dva najčešća sijela raka i zahvaća više od milijun ljudi godišnje. U Hrvatskoj je drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola, u muškarca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke. Od 2008. stoga se provodi Nacionalni program koji je namijenjen onima od 50. do navršene 74. godine.

Bolest se može otkriti u početnom stadiju kad su izgledi za izlječenje vrlo veliki. Štoviše, i otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva može se spriječiti nastanak bolesti, dok su znanstvena istraživanja, pri kojima je testiranje krvi u stolici provedeno na velikom broju ispitanika, pokazala da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva. 

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka vrata maternice, pak, nastoji se povećati odaziv žena na preventivne preglede, koji je dosad bio tek - oko 20 posto. Njime su obuhvaćene sve žene u Hrvatskoj u dobi od 25 do 64 godine, koje u okviru programa trebaju obaviti PAPA test svake tri godine pa se svakako odazovite pozivu. 

  • Otkrivanje raka dojke Povećani rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim: nezdrava prehrana, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje, izloženost radioaktivnom zračenju... Važno je obaviti mamografski rendgenski pregled dojki. Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine. Kod žena s rakom dojke u obitelji preporučuje se i ranije. 
  • Rak vrata maternice Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Predstadij raka vrata maternice ne pokazuje nikakve simptome, dok uznapredovale stadije najčešce prati nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak i bolovi u donjem dijelu trbuha. No potrebne su godine da se promijenjene stanice vrata maternice razviju u rak.
  • Rak debelog crijeva Rak debelog crijeva razvija se sporo tijekom više godina, a primjenom metoda ranog otkrivanja moguće ga je otkriti znatno prije nego što se pojave prvi znakovi bolesti. Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i pravodobno započne liječenje, on je gotovo u potpunosti izlječiv. Rano otkrivanje raka debelog crijeva smanjuje potrebu velikih kirurških zahvata.

Zabrinjavajuće brojke: čak 3000 novooboljelih

U ukupnom broju novooboljelih pacijenata od raka, oko 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli od raka debelog crijeva. Godišnje se otkrije oko 3000 novooboljelih, a u više od polovine njih bolest se već proširila.

Ne otkrijete li Papa testom, možda nikad ni nećete

Kod raka vrata maternice, nasreću, stadiji koji prethode raku (promjenama na stanicama vrata maternice) lako se liječe, no kako ne postoje očiti znakovi bolesti, oni se mogu otkriti samo PAPA testom. 

Ako infekcija HPV-om ne prolazi bitno je veći rizik

Iako će mnogo odraslih u određenom životnom razdoblju biti inficirano HPV-om (oko 60% spolno aktivnih žena i muškaraca), koji je uzročnik upale rodnice i vrata maternice uslijed kojih se razvija rak vrata maternice, on će spontano nestati. No kod nekih žena neće i kod njih postoji povećan rizik za razvoj raka vrata maternice. 

Otkrivanje polipa povećava šanse za sprečavanje bolesti

Metodama koje se koriste za rano otkrivanje raka debelog crijeva moguće je otkriti i polipe koji su predstadij raka. Na taj način, otkrivanjem i odstranjivanjem polipa, uspješno se sprečava rak debelog crijeva. 

Krajnji cilj je smanjenje smrtnosti za 80 posto

Cilj programa za rano otkrivanje raka vrata maternice je uključiti što veći broj žena, smanjiti pojavu invazivnog raka vrata maternice za 60% i smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80%.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno