Lifestyle

Komentari 4

Bijela kreda - vaš novi najbolji prijatelj u borbi protiv mrlja

Bijela kreda -  vaš novi najbolji prijatelj u borbi protiv mrlja

Obična bijela kreda zbog svog odličnog sastava može vam biti dobar saveznik u kućanstvu i ukloniti plijesan, vlagu, žute mrlje s bijele odjeće pa čak i mrave

Bijela kreda stvarno može učiniti čuda, vrlo je jednostavna za korištenje i ne samo da će vam pomoći u svakodnevnim poslovima, već će vam uštedjeti mnogo novca i vremena.

1. Uklonite masne mrlje

Slanina, pizza ili hamburger, koliko god volimo masnu hranu, toliko zadaju glavobolje kada slučajno zamastimo njima odjeću. 

Umjesto da ručno trljate mrlju, a zatim odjeću bacite u perilicu rublja, pokušajte je protrljati komadom krede i pričekajte 10 minuta. Obrišite ostatak krede, a zatim operite odjevni komad kao i obično. Kreda će upiti mast.

POGLEDAJTE VIDEO (Trikovi koji zaista "rade"):

2. Neka vaš pribor za jelo i srebrni nakit ožive

Srebrno posuđe s vremenom će izgubiti sjaj. Ali, to možete spriječiti jednostavnim stavljanjem krede u istu ladicu u kojoj čuvate pribor za jelo. Srebro gubi sjaj zbog vlage, a kreda će je upiti. Kredu možete koristiti i kada želite spriječite da vam srebrni nakit pocrni. Jednostavno držite komad krede u kutiji s nakitom i pustite da čuva vaše dragocjenosti. Po potrebi zamijenite kredu s novom.

3. Spriječite plijesan i neugodne mirise u ormarima

Vrlo lako se može dogoditi da vam se u ormar zavuče plijesan, a uz to i neugodni mirisi. No, kreda je i tu rješenje. Budući da je po prirodi izrazito porozna, kreda može apsorbirati plijesni i loše mirise. Uzmite malo krede i stavite je u svoje ormare, kutije za rublje, ili bilo koje drugo mjesto koje u vašoj kući zadržava plijesan.

4. Protiv zahrđalih alata

Oksidacija je prirodan proces. Bilo da je u pitanju alati ili neki drugi metal, hrđa je nešto što se prirodno stvara pri određenoj razini vlage u zraku. No nju možete spriječiti jednostavnom upotrebom krede. Držite nekoliko komada krede u kutiji s alatima i ostavite ih da apsorbiraju svu vlagu u zraku.

Dodatni savjet: Kad koristite odvijač, uzmite kredu i utrljajte ju na kraj alata. Ovo će vam pomoći da brzo odvrnete vijak i spriječite da odvijač klizne.

5. Zaštitite svoju kuću od insekata

Mravi su uglavnom bezopasna bića, a crni i vrtni mravi uopće ne grizu. Međutim, oni koji uđu u vašu kuću mogu biti opasni jer mogu prenijeti bolesti. Ako dođu u vašu kuhinju, mogu zaraziti vašu hranu i tako vas zaraziti.

Srećom, mravi se boje krede i ako imate problema sa mravima u svojoj kući, kredom ih možete riješiti. Uzmite kredu i nacrtajte crte preko vrata, prozora ili bilo kojeg drugog mjesta u kojemu imate mrave. 

6. Sačuvajte bjelinu odjeće

very white shirt

Bez obzira koliko temeljito perete bijelu odjeću s deterdžentima koji tvrde da vašu odjeću čine bijelom, ipak s vremenom i dalje postaje bijela ili žućkasta. Umjesto raznim proizvodima za izbjeljivanje poslužite se kredom tako da njom istrljate bijelu odjeću prije pranja.

Kreda pomaže u zadržavanju bjeline i održavanju bijele odjeće snježno bijelom. Isto tako pomaže da se riješite neželjene žute boje i nakon nekoliko pranja vidjet ćete kako će žuto boja potpuno izblijediti s odjeće. Kreda je isto tako dobra za jednostavno čišćenje prljavštine koja se nakuplja oko ovratnika košulje. Trljajte kredom ovratnik, ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim ju operite.

7. Popravite mrlje na zidovima

Ako imate djecu ili kućne ljubimce, znate koliko je jednostavno isprljati zidove. I kuhanje duže vrijeme ostavlja neželjene mrlje i na zidovima kuhinje, pa čak i na stropu, kojih se zaista teško riješiti.

Umjesto da uložite veliku svotu novca u bojanje svoje zidova, uzmite komad krede koji odgovara boji zidova ili stropova i utrljajte ju na mrlje. Kredu možete nanijeti i na male pukotine i ogrebotine na zidu. Jednostavno će nestati, piše Bright Side.

Najčitaniji članci