Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Ne bacajte zelene rajčice! Od njih pripremite ova ukusna jela

Ne bacajte zelene rajčice! Od njih pripremite ova ukusna jela

Nezrele rajčice sadrži alkaloid solanin koji je u većim količinama otrovan, ali se ta otrovnost gubi kiseljenjem. Tako rajčica postaje specijalitet koji umjesto na smeću, završi u vašem tanjuru

VIDEO

Ukiseljene rajčice

SASTOJCI:

  • 500 g zelenih rajčica
  • 500 ml vode
  • 150 ml octa
  • žličica soli papar u zrnu
  • 2 ljute papričice đumbir veličine palca
  • sjemenke korijandera
  • svježi komorač
  • par listova lovora
  • 4 režnja češnjaka
  • manji crveni ili ljubičasti luk
Vruča čuča by Drele: 'Pohanci su najbolji kak' ih radi babica'
Vruča čuča by Drele: 'Pohanci su najbolji kak' ih radi babica'

POSTUPAK:

Rajčice operite te ih zarežite nožem s donje strane kako bi kiselina učinila svoje i kako bi bile ukusnije. Sve sastojke osim rajčice, svježeg komorača, luka i ljute papričice, prokuhajte kako bi se sol rastopila s tim da đumbir narežete na male trakice. U staklenku slažite rajčice, svježi komorač, papričicu prerezanu na pola, 2 režnja češnjaka i luk narezan na četvrtine te sve prelijte s tekućinom.

Čvrsto zatvorite te okrenite staklenke naopako kako bi se postigla neka vrsta vakuuma. Ohladite te ostavite na kiseljenju barem 10-ak dana. Recept se odlično slaže uz sve vrste pečenja, a odličan je i uz variva.

homemade green tomato jam chutney

Chutney od zelenih rajčica i jabuka

SASTOJCI:

  •  3 i 1⁄2 kg zelenih rajčica
  • 2 crvena luka
  • 2 češnja češnjaka
  • paprika
  • čili papričica 
  • 1 i 1⁄2 jabuka
  • 1⁄2 žličice đumbira u prahu
  • žlica šećera
  • 1⁄2 žlice soli
  • sok 1⁄2 limuna
  • prstohvat majčine dušice i ružmarina 
Ove odlične ideje će promijeniti način na koji jedete krumpiriće
Ove odlične ideje će promijeniti način na koji jedete krumpiriće

Priprema: Zelenim rajčicama ogulite kožicu, izrežite na manje komade te dodajte sitno sjeckanu jabuku, papriku, luk, češnjak i druge sastojke.

Stavite ih u većoj posudi na štednjak, pa kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne do gustoće džema. Izlijte ga u manje sterilizirane teglice, zatvorite i ostavite na hladnome mjestu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje