Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Ne bacajte zelene rajčice! Od njih pripremite ova ukusna jela

Nezrele rajčice sadrži alkaloid solanin koji je u većim količinama otrovan, ali se ta otrovnost gubi kiseljenjem. Tako rajčica postaje specijalitet koji umjesto na smeću, završi u vašem tanjuru

Foto: Dreamstime
15 komentara

Ukiseljene rajčice

SASTOJCI:

  • 500 g zelenih rajčica
  • 500 ml vode
  • 150 ml octa
  • žličica soli papar u zrnu
  • 2 ljute papričice đumbir veličine palca
  • sjemenke korijandera
  • svježi komorač
  • par listova lovora
  • 4 režnja češnjaka
  • manji crveni ili ljubičasti luk
S RADIJA U KUHINJU Vruča čuča by Drele: 'Pohanci su najbolji kak' ih radi babica'

POSTUPAK:

Rajčice operite te ih zarežite nožem s donje strane kako bi kiselina učinila svoje i kako bi bile ukusnije. Sve sastojke osim rajčice, svježeg komorača, luka i ljute papričice, prokuhajte kako bi se sol rastopila s tim da đumbir narežete na male trakice. U staklenku slažite rajčice, svježi komorač, papričicu prerezanu na pola, 2 režnja češnjaka i luk narezan na četvrtine te sve prelijte s tekućinom.

Čvrsto zatvorite te okrenite staklenke naopako kako bi se postigla neka vrsta vakuuma. Ohladite te ostavite na kiseljenju barem 10-ak dana. Recept se odlično slaže uz sve vrste pečenja, a odličan je i uz variva.

homemade green tomato jam chutney | Autor: Anja Schaefer Foto: Anja Schaefer

Chutney od zelenih rajčica i jabuka

SASTOJCI:

  •  3 i 1⁄2 kg zelenih rajčica
  • 2 crvena luka
  • 2 češnja češnjaka
  • paprika
  • čili papričica 
  • 1 i 1⁄2 jabuka
  • 1⁄2 žličice đumbira u prahu
  • žlica šećera
  • 1⁄2 žlice soli
  • sok 1⁄2 limuna
  • prstohvat majčine dušice i ružmarina 
Shutterstock MORATE PROBATI! Ove odlične ideje će promijeniti način na koji jedete krumpiriće

Priprema: Zelenim rajčicama ogulite kožicu, izrežite na manje komade te dodajte sitno sjeckanu jabuku, papriku, luk, češnjak i druge sastojke.

Stavite ih u većoj posudi na štednjak, pa kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta, povremeno miješajući, dok se umak ne zgusne do gustoće džema. Izlijte ga u manje sterilizirane teglice, zatvorite i ostavite na hladnome mjestu.

Foto: Dreamstime

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message