Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Biste li izdvojili 108.000 kuna za pitu od govedine ili 40.000 kuna za lubenicu iz kalupa?

Biste li izdvojili 108.000 kuna za pitu od govedine ili 40.000 kuna za lubenicu iz kalupa?

Ako spadate među gurmane koji vole putovati svijetom i otkrivati nove okuse, ovo su neki od onih koje ne bi trebalo propustiti, ako ništa drugo, da biste se mogli hvaliti - skupim zalogajima

VIDEO

Mnogi vole putovati svijetom i usput kušati različite specijalitete, bilo da je riječ o street foodu, čije cijene obično nisu visoke, ili ekskluzivnim restoranima, u kojima ćete si nešto priuštiti da doživite kuhinju zemlje u kojoj ste se našli. No, samo rijetki sretnici mogu kušati hranu koja je iznimno skupa - neke posebne specijalitete koji po svom sastavu i dodacima dosižu cijenu kao da su od zlata. 

POGLEDAJTE VIDEO: I u Zagrebu pripremaju pizzu sa zlatom

Pokretanje videa...

Pozlaćena pizza VIDEO

Evo nekoliko najskupljih zalogaja na svijetu, u kojima, valja priznati, čak i pravo zlato, igra ulogu:    

Matsutake gljive 

Riječ je o gljivi koja je nezaobilazna u japanskoj kuhinji jer sadrži velike količine proteina. Spada među najskuplje gljive na svijetu, po cijeni u rangu s tartufima. Kilogram stoji oko tisuću dolara, odnosno gotovo 7000 kuna. Gljiva Matsutake dugo je bila predmet istraživanja japanskih znanstvenika. Posebno je pod lupom bila Tricholoma matsutake, za koju su istraživanja pokazala da je vrlo učinkovita u regeneraciji stanica. Stoga se smatra da je učinkovita u liječenju mnogih bolesti, posebno raka. 

Bere se u šumama s crvenim borom, u Japanu, Kini, Koreji, kao i u drugim zemljama. U japansku kulinarsku tradiciju ušla je preko carskog dvora, jer je bila rijetka i vrijedna namirnica, a kao i druge vrste gljiva, može se pohati i pržiti, ili peći na roštilju.  

Recepti za šest vrsta doručka koji će ukloniti naslage s trbuha
Recepti za šest vrsta doručka koji će ukloniti naslage s trbuha

The Bombay Brassiere's See 'N' Treasure Curry 

Riječ je o posebnom 'tanjuru' koji je iznimno skup zbog skupih sastojaka koje sadrži.

Jelo se sastoji od posebne vrste raka, beluga kavijara, zlatnih listića, kukavičja jaja  te škotski hlap koji se kuha zamotan u posebne začine. Sve to čini iznimnu kombinaciju okusa, a jedna porcija stoji oko 3180 dolara, ili oko – 21.900 kuna. 

Europski bijeli tartufi 

Riječ je o specijalnim europskim gljivama koje izgledaju kao oguljeni krumpiri. Skrivaju se uz drvo hrasta u francuskim i talijanskim šumama i vrlo su ukusni, pa se često poslužuju na ekskluzivnim banketima.  I u njihovoj potrazi sudjeluju specijalno obučeni psi, a oko 450 grama bijelog tartufa stoji oko 3600 dolara ili oko 32.000 kuna.  

Testirajte svoje znanje: Koliko se pravilno hranite i provjerite što biste trebali promijeniti
Testirajte svoje znanje: Koliko se pravilno hranite i provjerite što biste trebali promijeniti

Domenico Croalla's Pizza Royalle 007 

Škotski chef Domenico Crolla osmislio je Pizzu Royalle 007, kojoj je dodao jastoga koji se namakao u pilećoj juhi i kavijar koji je odstajao u šampanjcu.

Uz sos od rajčice, škotski ramen, masline i malo octa, koristio je i 23-karatne listiće zlata kojima je posipao pizzu. Zahvaljujući ovako osmišljenoj kombinaciji, pizzu prodaje po 4000 dolara ili za nešto manje od 28.000 kuna. 

Densuke lubenica 

Iako u Japanu uzgajaju brojne vrste lubenica, ovo je jedna od najcjenjenijih i najskupljih verzija. Riječ je o lubenici crne kore koja je uzgojena u različitim kalupima i stoji oko 6000 dolara, ili oko 41.400 kuna. 

Wagyu Beef Pie 

To je najskuplja pita od govedine na svijetu. Osmislio ju je britanski chef, još 2006. godine, a proizvodi se od govedine rijetkih kineskih krava, što utječe na cijenu. Samo jedna Wagyz pita stoji 15.640 dolara, ili oko 108.000 kuna, dok tanki komad možete dobiti na probu za oko 2000 dolara, odnosno nešto manje od 14.000 kuna. 

Pogledajte kako ta pita izgleda u videu u kojem ćete pronaći i ostale spomenute delicije:

Yubari King Melon 

Riječ je o kraljevskoj dinji koju nećete naći na slobodnom tržištu. Prodaje se samo na aukcijama. S takvom prodajom započelo se 2008. godine, kad je prodano 100 komada, a najskuplja cijena koja je postignuta za jednu dinju dosegla je 22.500 dolara, ili oko 155.000 kuna. To ju čini najskupljim voćem na svijetu. 

Preslatka zabuna: Mala vidra grize za prst misleći da je hrana
Preslatka zabuna: Mala vidra grize za prst misleći da je hrana

Almas kavijar

Kavijari su uvijek vrlo skupi, a u slučaju Almasa, riječ je o vrlo rijetkom iranskom kavijaru, što dodatno utječe na cijenu. Prodaje se po visokoj cijeni zato što je iznimno tražen, a može se pronaći samo u rijetkim trgovinama delicijama. Dodatna posebnost je to što se prodaje u posebnim kutijama optočenima 24-karatnim zlatom. Jedna kutija stoji oko 25.000 dolara, ili oko 172.500 kuna. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'
PISMO MEVLUDINU

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'

Bili smo kod psihijatrice i ona je utvrdila lakšu duševnu zaostalost te znatno oštećenje ponašanja koje zahtijeva nadzor ili liječenje. Lijekovi mu ne pomažu
Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja
9 PRIJEDLOGA

Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja

Jedno je od najuzbudljivijih mjesta za seks hodnik jer prijetnja da netko može uletjeti čini stvari još zanimljivima. Okrenite se prema vratima i poduprite se rukama, a tijelom se odmičite od vrata