Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Bizarne tajne najdugovječnijih ljudi: Jedite jaja, pijte vino i izbjegavajte muškarce!

Bizarne tajne najdugovječnijih ljudi: Jedite jaja, pijte vino i izbjegavajte muškarce!

Iako je opće mišljenje da će svi stogodišnjaci reći kako je njihova tajna dugovječnosti dobra prehrani i redovito vježbanje, to baš i nije tako jednostavno kako se čini

VIDEO

Iako je tajna dugovječnosti intrigantna za veliku većinu ljudi, činjenica je da je stogodišnjaka sve više. Nedavno je umro najstariji živući čovjek na svijetu, i to samo dva mjeseca prije svog 115. rođendana.

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora iza sebe je ostavio 11 djece, 41 unučad, 18 praunučadi i 12 prapraunučadi. Bivši farmer postao je najstariji čovjek u Venezueli 2020. godine, a Guinnessova knjiga rekorda službeno ga je priznala kao najstarijeg čovjeka na svijetu u svibnju 2022. godine.

Što možemo naučiti o tajnama dugovječnosti od najstarijih ljudi i njihova života? Da, 'pazim što jedem i ostajem aktivan' očiti su odgovori, no neki su neočekivani i iznenađujući te buntovni ili čak čudni.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Manolić napunio 104 godine!  Planirao atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije... 00:57

Jedan od primjera je Emma Morano, koja je bila najstarija živuća osoba na svijetu sve do svoje smrti u dobi od 117 godina 2017.

Rođena 1899. u talijanskoj regiji Pijemont, izjavila je za BBC da je njezina starost rezultat dobre genetike, ali i prehrane na bazi jaja. Naime, više od 90 godina svog života jela je tri jaja dnevno, od toga su dva bila sirova. Također je izjavila da je pobjegla iz nasilnog braka, što je također smatrala ključnim elementom za dugovječan život.

OBIT - World's oldest person Emma Morano dies at 117

- Nisam htjela da itko dominira mojim životom - izjavila je za New York Times.

Još jedna žena koja je svoju starost pripisala izbjegavanju muškaraca bila je Jessie Gallan, najstarija živuća Škotlanđanka koja je 2015. umrla sa 109 godina.

Kraljevska obitelj je iscrpljena: 'Kralj Charles nije ovo mogao ni zamisliti kad je preuzeo krunu'
Kraljevska obitelj je iscrpljena: 'Kralj Charles nije ovo mogao ni zamisliti kad je preuzeo krunu'

U intervjuu za STV News, Jessie je dugovječnost svela na tri ključne stvari: 'Puno vježbanja, svako jutro topla zdjelica kaše i nikada se nisam udala'.

- Muškarci donose više problema nego što vrijede - dodala je Jessie.

Za najstariju živuću redovnicu 115-godišnju Inah Canabarro Lucas iz Brazila, tajna dugovječnosti je u molitvi.

Vjera je bila bitna i za Jeralean Talley iz Michigana u SAD-u, koja je prije smrti 2015. godine proglašena najstarijom osobom na svijetu te je imala 116 godina. Bila je izrazito religiozna te je živjela svoj život postupajući s drugima onako kako je željela da se postupa s njima. Osim aktivne vjere, rekla je za Time da je tajna njezine dugovječnosti prehrana bogata svinjetinom, uključujući svinjske noge i uši.

Michigan News - May 25, 2013

Mnogi drugi stogodišnjaci naglasili su hranu kao bitnu na putu ka dugovječnosti.

Richard Overton, veteran Drugog svjetskog rata koji je doživio 112 godina, rekao je da mu je život produžio - sladoled, zajedno s cigarama.

Jeanne Calment, koja je 1997. godine umrla sa čak 122 godine, zasluge za duboku starost pripisala je maslinovom ulju, vinu, cigaretama i čokoladi. Pila je porto svaki dan i pušila je gotovo čitav život, a prestala je tek pet godina prije smrti.

Za Olive Edwards, 110-godišnju baku iz Sjevernog Yorkshirea, dugovječnost znače tri obroka dnevno. Često jede losos i šparoge, no priznala je i da je ušla u duboku starost radi svoje - tvrdoglavosti.

Frizer otkrio tri stvari s kojima vas u salonu mogu - postarati
Frizer otkrio tri stvari s kojima vas u salonu mogu - postarati

Ethel Caterham, najstarija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja sada ima 114 godina, otkrila je za Telegraph da voli 'sve umjereno', no da si svako malo priušti čokoladni kolač.

Brazilac Bernardo LaPallo, koji je doživio 114 godina, hvalio se da je imao svakodnevne masaže maslinovim uljem. U intervjuu za National Geographic otkrio je svoju dnevnu rutinu.

- Ustajem u 3:30 ili 4 ujutro, idem u šetnju, tuširam se, namažem tijelo maslinovim uljem, napravim doručak. Stres je ubojica, moj tata mi je to rekao da je važno odvojiti vrijeme za opuštanje i vježbanje mozga, na primjer rješavanjem križaljki - naveo je.

149297891

Japanac Jiroemon Kimura, koji je u jednom trenutku prije smrti 2013. sa 113 godina proglašen najstarijom živućom osobom, rekao je da svako jutro ustaje sa suncem, svaki dan čita novine i da prestaje jesti kad mu je želudac pun 80 posto, piše The Mirror.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje