Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

Blagdani bez stresa: Pobijedi tračera, lijenčinu i grincha...

Blagdani bez stresa: Pobijedi tračera, lijenčinu i grincha...
1

Želite li da sve bude besprijekorno, stvarate plodno tlo da vam grinch, cmizdravac ili dežurna žrtva upropasti veselje. Naučite kako ih ukrotiti i prebroditi blagdanski stres

VIDEO

Božićni i novogodišnji blagdani mogu biti stresniji i od razvoda ili provale, pokazala su istraživanja. Među uzrocima pojačanog stresa su drastična promjena dnevnog ritma, susreti sa širom obitelji, među kojima su nerijetko i rođaci koje najradije ne biste vidjeli, užurbana kupnja, brojni domjenci, napetost hoće li blagdanski objed uspjeti te udar na i tako vrlo stanjen kućni budžet. 

- Moj je otac pomalo cinički ‘etiketirao’ blagdane kao doba u godini kada trošimo novac na stvari koje nikome ne trebaju te silom prilika provodimo previše vremena u premalom prostoru s rođacima koje inače rijetko viđamo te s njima nemamo mnogo zajedničkog - govori terapeut dr. Phil McGraw. On tvrdi da su glavni okidač za blagdanski stres nerealna očekivanja. 

- Niste uzrujani zbog nečega što vam se trenutačno događa nego zbog toga što od blagdana želite više i bolje. No kada se taj zamišljeni, glamurozni scenarij naposljetku ne ostvari, uzrujani ste i pod stresom - objašnjava dr. Phil. Mnogi, a da toga nisu niti svjesni, previše idealiziraju blagdane i sve što je uz njih vezano. Doživljavaju ih kao svečano doba u godini kada se savršena, sretna i složna obitelj okuplja oko raskošnoga blagdanskog stola te uz svijeće uživa u besprijekorno pripremljenim jelima i zajedničkim trenucima uz smijeh. Te ružičaste naočale su itekako opasne jer se takav idiličan scenarij realno viđa samo na blagdanskim čestitkama, reklamama i u filmovima. 

Stoga ne dopustite da vam uživanje u delicijama i druženju pokvari teška narav članova obitelji ili rođaka koje dugo niste vidjeli. Ne obazirite se ako vas uzmu na pik ili kritiziraju vaše postupke ili kada vam daju “pametne” savjete. Uvijek će se na okupljanju naći jedan grinch ili rođak koji voli popiti previše. No ne isplati se zbog toga postati cmizdravac. Maštanje i planiranje da će sve biti savršeno, večera početi na vrijeme i da će se sva djeca ponašaju besprijekorno, samo je plodno tlo za razočaranje i još veći stres. 

Da biste to izbjegli, najprije smanjite svoja očekivanja i obećajte si da od ove godine više nećete težiti savršenstvu. Recite si: “Ništa više ne mora biti odlično jer i ocjena prilično dobro je sasvim u redu”. 

Ne opterećujte se nevažnim detaljima. Da bi ove godine blagdani bili nezaboravni, tim malim ustupkom sebi uvelike ćete smanjiti golemi pritisak te ćete konačno osjetiti pravi blagdanski duh.

Perfekcionizam kvari blagdane

Ako je uvriježeni, tradicionalni model blagdana za vas uvijek iznova izvor stresa, mijenjajte “pravila igre”. Imam još jedan izazov za vas - obećajte si da ćete se ovih blagdana riješiti stresnog stava izbacujući sve rečenice koje počinju s: ‘Moram’ i ‘Svakako bih trebao’, savjetuje dr. Phil. 

Iritantni rođaci koji se tako i tako pojavljuju samo u doba blagdana nisu baš najbolji gosti jer će pokvariti slavlje i vama i svima drugima. 

Zajednički geni s tetom koja stalno prigovara ili ujakom koji postaje neugodan nakon što popije čašicu više ne obvezuju da se s njima po svaku cijenu mora pronaći zajednički jezik i dijeliti dragocjene blagdanske trenutke. Odbacite stoga osjećaj krivnje koji vas svake godine “nagovori” da neželjene goste zovete na večeru i ne dopustite da taj osjećaj upravlja vama. Ma kako duga bila, tradiciju koja ne funkcionira dobro ovih blagdana najbolje je odbaciti. Na svečani objed pozovite samo one drage ljude koje vam u životu doista mnogo znače. 

Za ostale rođake i prijatelje ima i drugih dana u godini jer inače će se blagdanska večer pretvoriti u noć punu stresa i napetosti. Upriličite druženje u danima kada ste opušteniji. Riješite se i psihičkog i financijskog pritiska da za blagdane morate biti Djed Mraz te pokupovati gomilu darova. Uostalom, sjetite se čega se sjećate s Božića od prije deset godina: dara ili simpatične anegdote s večere. Žene su pod daleko većim stresom od muškaraca jer misle da svake godine moraju napraviti tradicionalno pečenje i uz to još 15 predjela i priloga te gomilu kolača. Opustite se, vaši gosti vole vaša jela, no nitko od njih vam neće dati dodatne bodove zato što ste se satima preznojavali pokraj vrućeg štednjaka. 

Kada sve zbrojite i oduzmete, vidjet ćete da na pripremu jela trošite i po 48 sati, a sav vaš trud nestane za 15 minuta. Taj je omjer, priznat ćete, prilično loš, stoga je vrijeme da ga promijenite. Olakšajte si blagdane i za promjenu kupite pokoji gotov kolač jer u praktičnosti nema baš ništa loše, kaže dr. Phil McGraw.

Pohvala domaćinu i pitanja alati su protiv gostiju koji kvare atmosferu

Krene li razgovor za blagdanskim stolom “ukrivo”, tad nastupaju “mirotvorci” koji će spriječiti svađu. 

- Budite oprezni kako ne biste promijenili temu bez razloga ili ne biste dopustili drugoj osobi da završi što je htjela reći jer će vas napasti da ne znate slušati - kaže organizatorica događaja Sue Fox. Postavljanje pitanja obično je učinkovito. Pitajte okupljene žele li gledati film poslije večere. Razmislite što se dogodilo u posljednje vrijeme. Nečija diploma ili promocija savršena su tema koja će svima dopustiti da se pohvale - jednako. Možete početi razgovor i o rođaku koji nije na okupljanju, ali ne govoreći ništa ružno o njemu. Najsigurniji način da se razvije eventualna tišina je pohvala jela, a uvijek možete domaćina ili domaćicu i pitati za recept. Na sitne nezgode poput prolivenog umaka najbolje se ne obazirati. 

- Svi će biti koncentrirani na vas - zaključuje blogerica Caroline Tiger. 

Ove godine bez svađe!

Blagdani nisu vrijeme za grupnu terapiju i rješavanje problema, ističe dr. Phil. Stoga nemojte na površinu izvlačiti stare sukobe i koristiti priliku što ste na okupu da ih - riješite. 

U blagdansko vrijeme ljudi su skloni pomalo “djetinjastom” ponašanju pa će mnogi imati manje kontrole, bit će razdražljivi i gunđavi te pretjerano hvalisavi - bez obzira na to kako se zrelo ponašali u svakodnevnom životu. Ako i ne možete kontrolirati ponašanje i postupke drugih, možete barem kontrolirati vlastite reakcije. 

- Odlučite: bez svađe. Ako ovih blagdana sve krene nizbrdo, recite si da to neće biti zbog vas. Ta odluka je samo na vama i možete se toga pridržavati ili ne - kaže dr. Phil. Uživajte zato u zajedništvu, povezivanju te ugodnim trenucima s bližnjima.

Fokus 

Možda ste nedavno izgubili posao pa ako žalite zbog toga što ne možete priuštiti mnogo darova, izgubili ste bit - emocionalno i duhovno uzdizanje.

Blagdani 

Budite zahvalni za to što ponovno sjedite s obitelji i što ćete se poslužiti finim jelom. Fokus blagdana bi trebao biti na zajedništvu.

Očekivanje 

Ako stvarno  očekujete da će sve proći savršeno, ali ipak nije, samo ćete se uzrujati. Smanjite li očekivanja, iskusit ćete stvarno sretne trenutke. 

Tradicija 

Nemojte slijepo slijediti tradicionalne rituale jer vam mogu pojačati stres. Nemate li novca za dar ili dovoljno slobodnih dana da za Božić budete kod kuće, odustanite i nazovite obitelj telefonom.

Svađa 

Važno je da smo svjesni da uvijek imamo izbor hoćemo li ući u sukob ili ne, odnosno kako ćemo reagirati na tuđe ponašanje. Svađa nije vrijedna jer ne rješava probleme nego samo može stvoriti nove.

Iskoristi dane 

Blagdani ne traju vječno. Ne “ubijajte” se od posla, izađite iz kuhinje i naručite kupovni kolač. Ali sjednite s obitelji i uživajte.  

Djed i baka 

Moraju znati svoju “ograničenu” ulogu. ne biste trebali proturječiti majci i ocu jer su to potencijalno zapaljive situacije koje dijete samo mogu zbuniti.

1. Konstruktivni kritičar

Često kaže: “Kada sam bio u tvojoj situaciji, znao sam točno što učiniti.” 

Kako se ponaša: Daje vam savjete baš o svemu.

Što odgovoriti: Pokušat će vas “upecati”, ali nemojte nasjesti na taj trik. Ne pokušavajte se opravdavati niti svađati. Ostanite hladne glave, zahvalite mu na savjetima ili jednostavno recite: “Ne brini se, ja sam dobro”.

2. Lijenčina odgađa 

Često kaže: “Pričekaj samo malo, sada ću doći”...

Kako se ponaša: Odbija pomoći u kuhinji, pospremanju ili čuvanju djece, čak i kićenju bora ili paljenju svjećica.

Što odgovoriti: Pokušajte shvatiti da osoba ne shvaća kako i drugi trebaju pomoć, a ako mu netko zada zadatak, plaši se da će sve upropastiti. Zato mu dajte precizne upute poput: “Ivane, puno bi mi olakšao da opereš posuđe jer ćemo tako prije sjesti za stol. Da se ne uprljaš, nabavit ću ti pregaču”.

3. Navijač diže atmosferu 

Obično kaže: “Hej, dečki, ‘ajmo se grudati i praviti snjegovića.” 

Kako se ponaša: “Nabrijava” se (i sve oko sebe) na veselo blagdansko raspoloženje. Odijeva božićni džemper sa sobovima.

Što odgovoriti: Niste li dobro raspoloženi, ne dopustite da vas natjera da plešete po stolovima ili nešto drugo, samo se udaljite od njega. 

4. Pretjerivač se skriva 

Obično kaže: “Dobro sam se pokazao na intervjuu i vrlo vjerojatno će me odmah promaknuti u novog šefa odjela.”

Kako se ponaša: Kronično pretjeruje u opisivanju svakodnevnih situacija, svojih postignuća, pa i postignuća svoje djece.

Što odgovoriti: Nepristojno je osramotiti gosta pred svima. No shvatite da on vjerojatno pretjeruje samo zato što se osjeća nesigurno ili ugroženo. Malo pretjerivanje s njegove strane možete podnijeti ako vidite da ga to čini više sigurnim u sebe. Osim toga, svi ostali za stolom vjerojatno vide isto što i vi, pa niste sami.

5. Mučenika pohvalite

Obično kaže: Ništa. Najčešće je u kuhinji, dovršavajući jelo, usput poslužujući goste.

Kako se ponaša: Patnja u tišini nabija osjećaj krivnje jer oni uživaju, a on ne. Kad se pojavi, pokazuje žuljeve od guljenja krumpira ili posjeklinu. 

Što odgovoriti: Ono što pokušava takvim ponašanjem je ili zadovoljstvo ili nadmoć. Kada počne sa žalopojkama u vrijeme večere, prekinite mučenika sugestijom: “Zato si sad zaslužila da se opustiš ovdje s nama i odmoriš”. Sve što možete učiniti je pitati treba li pomoć kako biste sebe opravdali da ste pokušali pomoći. 

6. Pasivni agresivac

Obično kaže: “Sve što ti kažeš je najbolje.”

Kako se ponaša: Zna što želi, ali to kaže tek nakon što sve prođe. Ako nije siguran, postavlja puno pitanja. 

Što odgovoriti: Takva osoba osjećat će se povrijeđeno samo jer joj vi niste bili u stanju pročitati misli. Njezino ponašanje je suptilna manipulacija koje ona često nije ni svjesna. Zato ostavite krivnju po strani jer ste napravili po svom i zamolite je da jasno izrazi mišljenje sljedeći put. Možete reći nešto poput: “Možeš mi slobodno reći koju vrstu pite bi htio jesti sljedeće godine, pa ću je ugurati na svoj bogati jelovnik”. 

7. Neumjesni pričljivac 

Obično kaže: “Liječnik kaže da to nije ništa strašno, ali mene taj osip svrbi ko sam vrag. Hoćete li vidjeti?”

Kako se ponaša: Detaljno opisuje kako je prošla operacija jer ne zna ili nije naučio što je prikladno pričati za stolom.

Što odgovoriti: Često osoba ima mnogo društvenih zabluda jer vjeruje da ljudi žele znati kroz što su oni sve prošli prošle godine. Najjednostavnije je da promijenite temu i prijeđete na neku srodnu, a ugodniju. Na primjer, možete reći: “Čula sam da je išijas jako gadna stvar, pogotovo u trudnoći. No, Vera, reci nam kada će tvoja kći napokon roditi?”.

8. Cmizdravac želi pažnju

Obično kaže: “Neka mi netko pomogne, mlinci će se previše ohladiti.”

Kako se ponaša: Stvara ozračje da ništa nije kako treba ili jednako dobro kao u prosincu prije deset godina. Žali se na sve, od posuđa do deserta.

Što odgovoriti: U većini nezadovoljne osobe nisu prijetnja blagdanskom ozračju i ne zahtijevaju posebne korake koje morate poduzeti nego samo da i dalje budete dobar prijatelj. Takve osobe igraju ulogu žrtve jer time privlače pozornost. Zanemarite njihove pokušaje da s vama podijele svoje loše raspoloženje koje im je pokvarila neka sitnica.

9. Nasilnika ušutka šala

Obično kaže: “Svi znaju da si dobio ljepotu, a tvoj brat pamet.”

Kako se ponaša: Nikad na pik ne uzima ljude svog ranga nego slabije. Vrijeđa osjećaje drugih ljudi. 

Što odgovoriti: Nasilnik koristi sprdnju kao način povezivanja s drugim ljudima. Nemojte pristajati na njegovu igru jer on vjerojatno ima mnogo iskustva u tome. Ali ustanite kako biste se obranili i ne odustajte čak ni ako osjećate da gubite. I u tom trenutku najbolje je upotrijebiti humor kako biste omekšali njegovu ozbiljnost. Primjerice, možete mu odgovoriti: “A ti si, vidim, dobio šarm.” 

10. Za zabadala - protupitanje

Obično kaže: “A kolač se još peče? Još nije gotov?”

Kako se ponaša: Sve ispituje o svemu i tako svake godine. Primjerice, kada ćete se udati, dobiti djecu ili si srediti život.

Što odgovoriti: Zabadalo se želi osjetiti superiorniji od vas čineći vas nesigurnima ili zbunjenima previše osobnim pitanjima. Kao odgovor na zabadanje, možete ga upitati zašto vas to baš pita i nasmiješiti se. To će ga posramiti dovoljno da odustane od vašeg odgovora. Sarkazam isto može pomoći. Jednostavno, nabacite zaprepašten izraz lica i bubnite: “O, Bože, zaboravio sam” te nastavite dalje. 

11. Dominatora ignorirajte

Obično kaže: “Samo trenutak, draga, nisam završio do kraja svoju rečenicu.”

Kako se ponaša: Dominantan je u razgovoru i nikome ne dopušta da govori kada on priča. 

Što odgovoriti: Ova osoba je fascinirana sama sobom koliko je pametna i sveznajuća te ne mari što drugi ljudi misle. Sjednite zato pokraj nekog tko će biti najmanje pogođen njegovim stalnim baljezganjem, npr., pokraj djece. Usmjerite razgovor podalje od tema za koje će se “zakačiti” i o kojima mnogo zna pametovati prema onima u kojima je netko drugi stručniji. 

12. Tračeru treba jasna granica 

Obično kaže: “To nije ono što sam čuo.”

Kako se ponaša: Širi obiteljske tajne i sočne detalje o partneru ili kolegama s posla kome god stigne.

Što odgovoriti: Tračevi su sastavni dijelovi obiteljskih okupljanja, ali su najčešće to benigne stvari. Tračanje je samo jedan od načina kojima osoba pokazuje kako je zainteresirana za druge. Nema potrebe psovati ili koriti takve goste zbog nekoliko sočnih detalja koje će malo zagrijati atmosferu ili nasmijati nazočne. Ipak, ako je nečiji trač previše vulgaran ili uopće nije smiješan nego uvredljiv, razmislite hoćete li toga bezobzirnog tračera pozvati i sljedeće godine. 

13. Emotivcu dajte oduška

Obično kaže: “Bilo mi je teško u posljednje vrijeme. Jedva sam čekao da se ponovno okupimo. Sretan sam sada kada smo zajedno.” 

Kako se ponaša: Raspada se na komadiće svaki put kada se vidi s obitelji.

Što odgovoriti: Dajte toj osobi priliku da si da oduška i izjada se prije nego što sjednete za stol da objedujete. Potrudite se da je uvjerite kako znate da prolazi teško razdoblje, pa joj kažite da želite čuti sve o tome. Dajte joj na znanje da ćete je poslušati kad god ste u prilici da joj posvetite punu pozornost. Ali pobrinite se da s emocionalnim izljevima ne počne u vrijeme jela jer će svima prisjesti i najfinije delicije. 

14. Grinchu otopite srce

Obično kaže: “Djeco, ne opustite se previše, ionako uskoro idemo kući.”

Kako se ponaša: Mrzi sve vezano uz blagdane i obiteljsko druženje. Preferira videoigrice iako se u drugoj sobi ljudi druže i čavrljaju.

Što odgovoriti: Dajte im na znanje da znate kako im teško pada obiteljsko okupljanje. Ako se s takvom osobom želite družiti tog dana, pokušajte joj prići s blagom molbom poput: “Volio bih da nam se malo pridružiš u drugoj sobi”. Ili: “Kako bi bilo da ugasiš igricu i da izađemo na zrak prošetati”. Olakšajte grinchu tako da navedete vrijeme za određenu aktivnost kako bi znao kada se može vratiti svojim “aktivnostima”. 

15. Rođak sklon čašici

Obično kaže: “Ako manje miksam, više popijem”.

Kako se ponaša: Rado bi gucnuo malo soka kako bi večera prošla u miru. 

Što odgovoriti: Svima otvoreno recite da će alkoholnih pića biti u ograničenim količinama. Ako znate da je netko sklon pretjerivanju u alkoholu, posebno tražite tu osobu da “surađuje”. Nije problem ako se i popije koja previše sve dok znate da se osoba može kontrolirati, no ako taj rođak redovito stvara probleme, nasamo mu kažite da poslije možete drugdje otići. Možete pokušati razgovarati i s osobom koja ima utjecaja na njega, primjerice suprugom ili ocem, kako bi se pobrinuli da sretno stigne kući.

Tipovi darivatelja: Jeste li slon, prosljeđivač ili individualac?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'
NIJE IH SE TRUDILA SAKRITI

Zasjenila sve na svadbi: 'Nisam kriva što imam ogromne grudi'

Vjenčanje je prigoda koja ima posebna pravila odijevanja, no neki ipak pretjeraju. Naročito kad je riječ o uskim, kratkim haljinama od čipke i prozirnih materijala