"Brzo i fino" moto je Sanje Štrbac koja vodi blog Domaćica i nikad se ne živcira zbog nereda u kuhinji, već radije uživa u ukusnim jelima koja poslužuje prijateljima
Blog "Domaćica": Kuhanje za sreću, kreativnost i užitak...
Ljubav je najbolji začin, a ja kuham za one koje volim, kaže ekonomistica Sanja Štrbac (26), koja poput prave domaćice vodi blog Domaćica.
- Baš je proslavio u veljači prvi rođendan, a na njega me ‘nagovorila’ prijateljica koja je poželjela moje recepte na jednome mjestu. Dotad sam na Facebooku dijelila sve ono što sam ispekla i čime sam se igrala - govori Virovitičanka. Iako je prva kulinarska iskustva vode u osnovnoškolske dane kad joj je prvi “specijalitet” bila pohana salama, ozbiljnije se posvetila kuhanju prije tri godine. Toj je ljubiteljici slanog i slatkog moto “brzo, jednostavno i ukusno”, ali najvažnije je da je kreativno.
- Priznajem, prije ću se uhvatiti kalupa za muffine nego lonca ili tave. Najčešće kuham kad sam nečim inspirirana, a imam sreću da me mnogo toga inspirira pa često i kuham. Ponekad i nekoliko puta na dan - kaže. Omiljena kuharica joj je je ona bakina, stara više od 40 godina, a uzor joj je Jamie Oliver jer ni od čega može napraviti nešto.
- Još me ‘muče' macarons, koji nikako da mi ispadnu kao iz slastičarnice - govori kroz smijeh i dodaje da je s vremenom naučila da se ne uzrujava previše ako joj nešto od prve ne uspije. Zato je na blogu vrlo temeljita u receptima i ništa ne prepušta slučaju.
- Sve je u iskustvu. Što više nešto radimo, to nam lakše ide. Nemojte se obeshrabriti kad vidite nekoga tko dugo kuha kako s pola snage zamijesi tijesto za pizzu - savjetuje početnicima. Ponekad i mama “uskoči” sa savjetima. Proljeće je asocira na radič, matovilac i koprivu koje sljubljuje u pitama i zlevankama, a bez kojih namirnica ne može, kaže:
- Papar, jer s njim ima sve bolji okus, integralno brašno jer s njim sva tijesta jedem bez grižnje savjesti, zelena paprika me podsjeća na ljeto, pekmez me vraća u djetinjstvo, a limun jer ide u moju omiljenu tortu.
Nedavno je otkrila i jestivo cvijeće te jedva čeka da nakon ljubičica, tratinčica i maćuhica procvjetaju ruže, jorgovani...
- Kuhanjem sam vratila kreativnost koju sam na neko vrijeme izgubila. I ne, ne brinem se zbog neuredne kuhinje, to samo znači da se u njoj stvara nešto fino - govori smijući se i dodaje:
- Od svega što skuham dio podijelim prijateljima. To me čini sretnom. Kuhati i pisati o hrani bio bi moj posao iz snova.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!