Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Bogate gurmanske palačinke: 10 recepata za prste polizati

Bogate gurmanske palačinke: 10 recepata za prste polizati

Ispecite klasične, proteinske ili tamne palačinke i napunite ih bogatim nadjevima za slasni ručak ili raskošni desert. Mogu biti slatke, slane, fit, proteinske... A za nadjev samo nebo je granica

VIDEO

U smjesu za klasičnu palačinku dobro je dodati mineralnu vodu koja palačinki daje mekoću i obujam, a planirate li je puniti slatkim nadjevima, za okus možete dodati malo naribane limunove korice ili ruma, savjetuju iz Choco Caféa.

Palačinke će vam bolje uspjeti ako ostavite smjesu od 20 do 30 minuta da odstoji. No nemojte ostaviti smjesu za palačinke da dulje stoji. Brašno će stajanjem upiti previše tekućine i palačinke neće biti lijepe.

Pregršt kombinacija

- Da bi palačinke bile ukusnije, umjesto hladnog mlijeka upotrijebite toplo i miješajte dok ne dobijete čvrstu masu od mlijeka, jaja i brašna. Prije pečenja tavu dobro ugrijte uz malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile i ravnomjerno mažite palačinke do samih rubova kako bi bile sočne - savjetuje Tea Bijelić, voditeljica kuhinje Choco Caféa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da u brašno možete dodati malo praška za pecivo. Palačinke će bolje narasti i bit će mekše. Za dekoraciju predlaže da sve što stavljate u palačinku stavite i izvana prije serviranja jer će palačinke tako izgledati bogatije i primamljivije.

Ukrasiti ih možete i mrvljenim keksima, čokoladicama, šarenim bombonima, voćnim nadjevom, prošarati čokoladnim preljevom... A želite li tamnu palačinku, jednostavno dodajte kakaa u smjesu.

Što više kakaa stavite, to će palačinka biti tamnija, ali i okus jači. U Choco Caféu možete kreirati sami svoju palačinku - odabrati vrstu, kombinaciju sastojaka za nadjev i dodatke. Isto tako možete eksperimentirati s receptima koje su nam otkrili. 

Okusi djetinjstva

- Želite li zdravu palačinku, smjesu napravite od proteina. U slanoj varijanti možete je nadijevati sastojcima poput posnog sira ili piletine i gljiva, a želite li se zasladiti, dodajte u smjesu malo meda da se sastojci bolje povežu te nadjenite palačinku voćem - savjetuje Bijelić.

Pohate li palačinku, nakon pečenja je stavite na salvetu koja će upiti višak ulja. Uz pohanu palačinku servirajte i limun koji neutralizira masnoću, a od umaka odlično paše domaći tartar,  savjetuju iz Choco Caféa koji se proširio na čak pet lokacija u Zagrebu pa, osim na Trešnjevci i u Sopotu, u raskošnim palačinkama, ali i drugim poslasticama, odnedavno možete uživati i u centru grada te na Savici i u Maksimiru, a u planu je još novih lokacija, otkriva Ana Zorotović iz marketing tima. 

- Choco Café je kombinacija moderne palačinkarnice, tradicionalne slastičarnice i klasičnog caffe bara. Okusima omiljenih poslastica iz dječačkih dana i živopisnim interijerom pokušavamo vratiti goste u djetinjstvo, tako da se osjećaju kao kod kuće i ožive sjećanja na bakinu kuhinju - kaže Zorotović. 

Klasična palačinka

Sastojci: 2 jaja, 250 g brašna, 300 ml mlijeka, 2 dl mineralne vode, prstohvat soli, žličica šećera, žličica ulja

Priprema: Pjenjačom razmutite jaja, dodajte brašno i mlijeko pa dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, malo soli, šećera i ulja te pustite da smjesa odstoji. Smjesu za palačinku razvucite po cijeloj površini vruće, prethodno nauljene tave te pričekajte dok ne poprimi zlaćanu boju. Tad je okrenite kratko na drugu stranu. 

Choco palačinka

Sastojci: 2 jaja, 250 g brašna, 300 ml mlijeka, 2 dl mineralne vode, 30 g kakaa, prstohvat soli,  žličica šećera, žličica ulja

Priprema: Pjenjačom razmutite jaja te dodajte brašno i mlijeko pa dobro izmiješajte kako biste dobili glatku smjesu. Dodajte mineralnu vodu, malo soli, šećera i ulja te kakao za boju i okus. Kakao utječe na boju palačinke pa možete regulirati količinu ovisno o tome želite li svijetliju ili tamniju palačinku. Smjesu za palačinku razvucite po cijeloj površini vruće, prethodno nauljene tave te pričekajte dok se ne zapeče, savjetuju iz Choco Caféa.

Proteinska palačinka

Sastojci: 200 g zobenih pahuljica, 5 g proteina, 2 dl bjelanjaka

Priprema: Sve sastojke dobro izmiksajte u blenderu. Dodajte žlicicu meda za povezivanje smjese ako u palačinku idu slatki dodaci. Prije pečenja palačinke tavu dobro ugrijte uz malo ulja kako se palačinke ne bi lijepile. Palačinku pecite do zlaćane boje i nježno je mažite da ne popuca.

Recepti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru