Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Bogatstvo jesenskih plodova na dohvatu ruke: Šipak, orah, žir, planika, žižula, kesten, glog...

Bogatstvo jesenskih plodova na dohvatu ruke: Šipak, orah, žir, planika, žižula, kesten, glog...
21

Jarke i tople boje jeseni donose bogatstvo ljekovitih plodova i okusa, koji daju dovoljno topline i energije kako bi se se zaštitili i suprotstavili nadolazećim hladnim danima

VIDEO

Unatoč naglim promjena toplog i hladnog vremena te dolaskom kraćih dana i manjkom sunca, koji imaju jak utjecaj na naše raspoloženje, boje jeseni donose mnoštvo ukusnih i zdravih plodova. Sezonske biljke pune su vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga jačati nam imunitet, savladati nadolazeće promjene i stanja organizma uzrokovana njima, i pripremiti ga za zimu. Super namirnice utječu na bolju kvalitetu našeg sna, razinu tjelesne aktivnosti, koncentraciju i pomažu u sprječavanju umora na prirodan način.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:11

Pravilna prehrana podrazumijeva konzumaciju voća, povrća, orašastih plodova. Sezonske namirnice s razlogom se pojavljuju kako bi nam pružile dovoljno hranjivih tvari da zadovoljimo energetske i nutritivne potrebe i izazove svakog godišnjeg doba. Jesensko doba iskoristite za promjenu i pospješenje vaših prehrambenih navika time što ćete očuvati zdravlje i podići imunitet pred zimu mnoštvom zdravih namirnica iz prirode.

20 tradicionalnih jela naših starih: Od marinirane tune do slatkog od zelenih oraha
20 tradicionalnih jela naših starih: Od marinirane tune do slatkog od zelenih oraha

Kesten

Stari jesenski plod, kesten, nezaobilazan je dio jeseni. Omiljena sezonska poslastica iz prirode puna je nutritivnih hranjivih tvari. Postoji stotine različitih vrsta kestena. Odlikuje ih visok udio škroba, a nizak udio masti. Od ovog ploda može se dobiti i brašno, njihova tekstura i sladak blag okus je ono što ih čini omiljenom namirnicom odraslih, ali i djece.

Jesen u Maksimiru

Kesten sadrži vitamin C, vitamin B6 i odličan je izvor kalija i folne kiseline. Njegovo bogatstvo se nalazi u visokim udjelima škroba, vitamina, proteina i mineralnih soli. Ovu namirnicu možete višestruko iskoristiti. Možete ga kuhati ili peći. Od njega se radi pire, prave se kolači i sladoled. Kesteni također mogu biti i zabavni tako što ćete s djecom ići u prirodu i sakupljati ove plodove, od kojih možete izraditi i razne dekoracije. 

Šipak

Kod nas postoji dvije vrste plodova poznatih pod ovim nazivom. Jedan je divlji šipak, a drugi nar. Divlji šipak u narodu je poznat kao šipurak, cvate u lipnju i srpnju, a dozrijeva u jesen. Šipurak obiluje pektinom i vitaminom C. Njegova ljekovitost poznata je od davnina, a koristi se za pripremu ukusnog pekmeza, vina, čaja i likera. 

Drugi izuzetno zdrav plod, izvrstan antioksidant, prepun vitamina C, jeste nar ili šipak. Izuzetno je koristan kod upalnih stanja, anemije, dijabetesa, kolesterola, srčanih problema, krvnih žila te pomaže kod raznih oboljenja. Saveznik je u borbi protiv artritisa i bolova u zglobovima. Posjeduje antibakterijska i antigljivična svojstva.

Goran Kovačić/Pixsell

Nar je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, dokazano poboljšava pamćenje kod djece. Unutar ploda nalaze se sočni, slatki plodovi koje jedemo svježe ili koristimo za izradu sokova, rakija, vina, likera i sličnih proizvoda. Smatra se najljekovitijim voćem na svijetu, prepun je kalija, kalcija, željeza, vitamina i fosfora.

Pistacije su korisne u prevenciji raka, bolesti srca, te kao zdrava grickalica u skidanju viška kila
Pistacije su korisne u prevenciji raka, bolesti srca, te kao zdrava grickalica u skidanju viška kila

Orah

Naš kraj poznaje tri vrste oraha, obični, crni i američki pekan orah. Plod oraha jeste masna nepravilna sjemenka, izuzetno hranjiva. Bogat omega-3 kiselinama, mnogi od nas ga vole jesti kao grickalicu. Polovicu ploda sačinjava masno ulje, dok ostatak otpada na ugljikohidrate, vitamine B kompleksa i mineralne soli. Konzumira se samostalno te u brojnim jelima i slasticama. 

Američki orah je nešto siromašniji na našem području iako ga možemo pronaći u većini trgovina. Ima tvrdu ljusku i karakterizira ga visok udio mangana i vlakana. Mangan štiti naše stanice od oksidativnog stresa, pridonosi zdravlju kostiju i regulira metabolizam dajući potrebnu energiju organizmu. Bogatim okusom podsjeća na maslac. Jedu se sirovi ili kuhani te prženi. 

Crni orah se uglavnom uzgaja za industrijske svrhe. Koristi se za izradu namještaja, kuhinja, podova i slično. Plod mu jeste jestiv, ali nije kvalitetan, a ni ukusan poput prethodna dva. Također se široko upotrebljava u kozmetičke svrhe, za dobivanje ulja, boja i sapuna. 

Može se predozirati brazilskim orasima: Znaju imati 1000 puta veći sadržaj radija od prosjeka
Može se predozirati brazilskim orasima: Znaju imati 1000 puta veći sadržaj radija od prosjeka

Žižula 

Ova biljka raste u toplijim krajevima, otporna je na promjene u temperaturama. Ljeti podnosi sušu i vrućinu, a hladnoću trpi i do - 25 stupnjeva. Biljka sadrži mnoge aktivne biljne spojeve zbog kojih pruža bogatstvo ljekovitih svojstava. Plodovi joj podsjećaju na masline, u početku su svjetlozeleni, a u jesen požute, nakon čega poprime narančasto-smeđu boju. Okus joj je slatkasto-kiselkast. Jedu se sirove ili potpuno osušene, kada plod omekša i nabora se.

Indian Jujube or ber or berry (Ziziphus mauritiana) at farm field

Od žižule se mogu raditi pekmezi, sokovi i rakija. U kineskoj tradicionalnoj medicini ona se koristi za liječenje anksioznosti i nesanice te za poticanje apetita i probave. Njezine zdravstvene prednosti se nalaze i u jačanju imuniteta, zašiti jetre, gubitku tjelesne težine te smirivanju uma i tijela sedativnim djelovanjem. 

Glog

Od davnina je korištenje gloga popularno u narodnoj medicini, koristi se za izlječenje i sprječavanje srčanih oboljenja i smetnji te jačanje srca. On dovodi krvni tlak i puls u ravnotežu, pomaže pri lupanju srca, nervozi, nesanici, znojenju i zujanju u ušima. Raste samoniklo po rubovima šuma, polja i u ravničarskim i planinskim krajevima. Plod mu je jestiva crvena bobica, a koristi se za izradu marmelada, sirupa, likera, želea i kompota. Listovi su mu također jestivi, najčešće korišteni za pripremu čaja. Ne zahtijeva veliku brigu, osjetljiv je na sušu i zagađenje. Zadržava svojstva tijekom zamrzavanja i dugog skladištenja. 

Tea set decoration

Dunja

Dunje su poznati osvježivači prostora naših baka. U narodnoj medicini koristi se za ublažavanje kašlja i umirivanje bolova u stomaku. Plod je nalik onome od jabuke ili kruške, zlatnožute boje, prekriven sitnim dlačicama, grbav, nepravilan i predivnog mirisa. Obiluje vitaminima C, B1, B2, niacinom, karotenom, kalcijem, magnezijem, bakrom, natrijem, željezom, natrijem i manganom. Sirova dunja je tvrda, suha i neukusna zbog svoje trpkosti.

Potrebno ju je skuhati kako bi postala mekana i ukusna, iako ako odstoji dovoljno dugo na stablu može i sirova biti jestiva. Od nje se rade kompoti, pekmezi, sokovi likeri i slično. Ova voćka pomaže pri mršavljenju, smiruje proljev, smanjuje stres, nesanicu, pomaže kod anemije, bolesti jetre i očiju, pomlađuje i hidratizira kožu te se koristi protiv akni.

Planika

Nazivaju je još maginja ili jagodnjak, tipična je biljka mediteranskog područja. U studenom i prosincu možemo ubrati njezine plodove, koji izdaleka podsjećaju na jagode. Vrlo je otporna biljka te joj rijetko što može naštetiti. Njezini vrlo slatki plodovi privlače ptice koje ih vole jesti i tako mogu oštetiti plod.

Recept za prste polizati: Ukusna torta od mrkve idealna za jesen
Recept za prste polizati: Ukusna torta od mrkve idealna za jesen

U narodnoj medicini koriste se njezini listovi, korijen, plodovi i kora. Plodovi su bogati vitaminom C. Planika blagotvorno djeluje na želučane tegobe, probleme s crijevima i probavom, dok se njezini listovi smatraju posebno ljekovitima jer štite od slobodnih radikala. Od lišća planike pravi se čaj koji pomaže kod upale grla, hemeroida i uroloških tegoba.

Fruits of the strawberry tree from Mljet island, Croatia

Plod se jede svjež ili kuhan. Okusom je sladak i opor, dok se sirov ne smije posjeti više od tri do četiri komada jer djeluje laksativno te uzrokuje omamljenost, povraćanje i želučane tegobe. Od planike se izrađuju i ukrasni predmeti zbog njezine posebno lijepe kore. Od nje se izrađuju likeri, pekmezi, rakije pa čak i vino. 

Kolač koji se ne peče od oraha, čokolade i banana - isprobajte
Kolač koji se ne peče od oraha, čokolade i banana - isprobajte

Žir 

Čuveni plod hrasta je žir. Ovisno o vrsti hrasta žirevi se razlikuju po veličini i obliku. Glavni sastojak ploda je tanin. Najviše tanina se nalazi u zrelim plodovima. Što birate zeleniji žir, to će on biti manje gorak, jer upravo tanin je zaslužan za gorčinu ploda. Preporučuje se plod oguliti i kuhati mijenjajući vodu, sve dok ne izgubi gorčinu. Također, žir možete osušiti, pržiti i mljeti te tako dobiti brašno koje kasnije možete iskoristiti u pripremi kruha, slastica, palačinki i drugih jela.

Prže se na tavi dok ne poprime smeđu boju, zatim ih hladimo te meljemo. Prah ploda pomaže u liječenju mnogih krvnih bolesti, odličan je za detoks tijela i crijeva, za liječenje nadutosti i nepravilne probave. Izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, obiluje kalijem, magnanom i antioksidansima. Njegovim unosom možete olakšati nesanicu i malaksalost. Mljeveni prženi žir odličan je i kao zamjena za kavu. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje