![](https://img.24sata.hr/afVFI22y_s6hmG87CBLdQosYzaQ=/1330x443/smart/media/images/2019-48/dreamstime-xxl-55950004.jpg)
![](https://img.24sata.hr/OYuczZX1ZA1DpZyegC90DSCh4tA=/540x450/smart/media/images/2019-48/dreamstime-xxl-55950004.jpg)
Pistacije su korisne u prevenciji raka, bolesti srca, te kao zdrava grickalica u skidanju viška kila
Riječ je o grickalici koja je vrlo bogata vlaknima, pa potiče razvoj dobih bakterija u crijevima i posebno štiti od karcinoma debelog crijeva, a koristit će i zdravoj probavi
Iako ih nazivamo orašastim plodom, pistacije su zapravo sjemenke stabla pistacija. Obično su zelene i malo slatkastog okusa, iako im jezgra može biti različite boje - u rasponu od žute do nijansi zelene. Dolaze u ljusci koju treba otvoriti da biste došli do ploda, a općenito vrijedi preporuka da ih je bolje jesti sirove, nego pečene. Kod pečenja im se često dodaje sol, i mnogi ih vole malo slane, no tako riskirate preveliki unos natrija. Dakle, ako ih jedete pečene, potražite barem one nesoljene.