Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bol često nije samo simptom, već sama po sebi vrsta bolesti

Bol često nije samo simptom, već sama po sebi vrsta bolesti
1

Bol koji ne prestaje pogađa oko 30 posto europskog stanovništva, a kod više od 50 posto njih potrebne su dvije godine da liječnici učine bol podnošljivim pacijentu

VIDEO

Kronični bol najčešće se pojavljuje bez ikakvog očitog uzroka. Nije posljedica druge bolesti, a za njega je karakteristično što u prosjeku može trajati najmanje tri mjeseca. Iako svaki četvrti oboljeli čeka čak šest mjeseci prije nego što posjeti liječnika jer vjeruje da će bol proći sam od sebe, preporučuje se to učiniti mnogo prije. Ako traje dulje od četiri tjedna ili vas sprečava da normalno funkcionirate, obvezno potražite pomoć. 

Čekate li predugo, bol će vas spriječiti da budete aktivni, što vodi slabljenju mišića i ukočenosti zglobova te time i pogoršanju općeg stanja organizma. Kronični bol može uzrokovati i depresiju te čak doslovno smanjiti mozak - pacijenti koje su godinu dana boljela leđa izgubili su od pet do 11 posto moždanih stanica, pokazalo je američko istraživanje. No važno je pronaći liječnika koji neće olako shvatiti vaš problem te pripremiti strategiju liječenja ili vas znati uputiti kod najboljeg specijalista. 

Preporučuje se i vježbanje jer su brojna istraživanja pokazala da fizička aktivnost smanjuje sve vrste bolova. Tjelovježbom se oslobađaju hormoni endorfini, koji se bore protiv upalnih procesa u tijelu, podižu raspoloženje, ali i smanjuju bol. 

No vrlo je važno s vježbanjem početi polako i oprezno uz obvezno savjetovanje s liječnikom. Dovoljno je nekoliko kraćih šetnji u danu ili plivanje u toploj vodi. Ako bol utječe i na psihičko stanje pa se osjećate beznadno, osim antidepresiva, preporučuje se i posjet psihologu koji će bihevioralnom terapijom olakšati emocionalni stres koji uvelike pogoršava kronični bol.

Prava pitanja vode izlječenju

Samostalno istraživanje na internetu o tretmanima, lijekovima i iskustvima drugih oboljelih neće samo po sebi donijeti rješenje, ali može vam pomoći da steknete bolju kontrolu nad vlastitim stanjem. Tako informirani pri dolasku k liječniku znat ćete postavljati prava pitanja. 

S lijekovima za kronični bol treba biti oprezan

Većina liječnika prepisuje lijekove koji na početku uzrokuju osjećaj “drogiranosti”, no to je samo kratkotrajno. Također, doze se ne smiju samostalno povećavati ili smanjivati, a obvezno obavijestite liječnika pijete li alkohol i koliko često.

Najbolja je kombinacija više metoda liječenja

Operacije bi ipak trebale biti posljednja opcija za uklanjanje kroničnog bola, kaže dr. Tim Carey sa Sveučilišta u Sjevernoj Kaliforniji. Najbolje je kombinirati lijekove, psihoterapiju i redovitu tjelovježbu, slažu se liječnici. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith