Bolesna štitnjača krije se iza depresije ili debljine | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Bolesna štitnjača krije se iza depresije ili debljine

Bolesna štitnjača krije se iza depresije ili debljine
4

Zbog usporenog rada štitnjače Oprah je dobila 18 kilograma, no poremećaj može izazvati i naglu mršavost, nervozu, stalni umor i snažnu tugu

VIDEO

Štitnjača je mala žlijezda koja je smještena na vratu ispod Adamove jabučice. U promjeru ima oko 5 cm, a nalazi se tik pod kožom.
No putem hormona koje proizvodi tiroidna žlijezda, odnosno štitnjača, utječe na gotovo sve metaboličke procese u tijelu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, danas u svijetu od bolesti štitnjače boluje ili se liječi oko 250 milijuna ljudi. Bolesti štitnjače variraju od bezopasnog povećanja žlijezde do raka. Najčešći poremećaj je prevelika ili nedostatna proizvodnja hormona. Proizvodi li ih previše, doći će do hipertireoze, a ima li ih premalo, izazvat će hipotireozu. Hipertireoza izaziva osjećaj anksioznosti i napetosti, emocionalne nestabilnosti, nestrpljenja i nervoze. Oni kojima štitnjača radi pojačano, slabije će se moći koncentrirati i često nemaju strpljenja u komunikaciji s drugim ljudima. Zbog toga će možda djelovati kao da im nije stalo do onoga što im se govori, no ubrzani organizam im ponekad ne omogućuje tu vrstu koncentracije. Osjetljivost na sluh, povremena depresija i tuga te problemi sa spavanjem i apetitom također su simptomi zbog kojih će oboljeli brzo gubiti na težini. Ti se simptomi ne smiju ignorirati niti “pobrkati s depresijom ili psihozom”, nego što prije djelovati i započeti liječenje. Za razliku od “ubrzanog” stanja hipertireoze, neaktivna štitnjača usporava organizam. Od nje pati i Oprah Winfrey. Slavna se voditeljica zbog usporenog rada organizma od 2006. godine udebljala 18 kilograma te sada upozorava na bolest koja se “podlo” šulja.
Iako je Oprah rekla da se uspjela izliječiti bez lijekova, to nije potpuno točno jer se bolest može pritajiti te je ponekad uzimanje lijekova nužno jer se jedino tako hormone može dovesti pod kontrolu.
Osim debljanja, hipotireozu karakterizira snažan umor, gubitak interesa i inicijative. Mogu se usporiti misaoni procesi, a bolesnik može osjetiti da ima sve manje životne energije te da pamti sve slabije pa se taj poremećaj ne smije zamijeniti s depresijom.

Bolesti štitnjače su u porastu jer je sve više ljudi pod svakodnevnim stresom i psihički se napreže, upozorava dr. Ante Škaro, ravnatelj poliklinike “Leptir” za liječenje bolesti štitnjače. Štitnjača regulira osnovni metabolizam svih stanica u organizmu, pa njihov nepravilan rad može dovesti do hipotireoze ili hipertireoze. No, osim o bolestima, može se govoriti i o blažim poremećajima rada, koji, ako se zaustave na vrijeme, neće dovesti do bolesti, upozorava dr. Škaro. Iznimno je važno odlaziti na redovite sistematske preglede i činiti pretrage hormona. Primijetite li simptome bilo kojeg oblika bolesti štitnjače, kao što su kožne bolesti, pretjerano lupanje srca, naglo ili neuobičajeno mršavljenje ili debljanje te nadutost i slično, što prije o tome obavijestite svog liječnika.

>>Zbog stresa sportaši mogu oboljeti od hipertireoze. U Blanke Vlašić javili su se tipični simptomi, kao što je nemir, dekoncentracija te bol u koljenima. Problemi s muskulaturom posljedica su bolesti.

>>Voditeljica teži 90 kg, a osim težine problem joj predstavlja umor, koji je jedan od simptoma hipotireoze. Zbog hipotireoze se udebljala i Karolina Kurkova, koju je zbog izgleda odbila modna kuća Victoria’s Secret. Zbog hipertireoze Janici Kostelić odstranjena je cijela žlijezda operacijom.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke