Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Bonton na sprovodu: 'Nemojte biti nametljivi i ne govorite da razumijte što tugujući prolazi'

Bonton na sprovodu: 'Nemojte biti nametljivi i ne govorite da razumijte što tugujući prolazi'

Ožalošćeni bi vas mogli pitati za savjet kako da prevladaju tu duboku tugu pa u tom slučaju podijelite svoje iskustvo. Ako vas netko pita kako ste vi preživjeli nešto slično, budite otvoreni, kaže August Abbott

VIDEO

Gubitak nekoga znači gubitak djelića našeg srca. Svatko od nas je kao snježna pahulja, svi smo različiti i ne postoje dva identična čovjeka. Pa tako svatko od nas pati zbog gubitka tog komadića srca na svoj jedinstven način, kaže kaže August Abbott, savjetnik za odnose i stručnjak za bonton.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Činjenice o suzama 00:47

- Pogrebi su neugodno iskustvo, bilo za one koji su ga organizirali ili ljude koji prisustvuju ukopu pokojnika. Nemojte dodatno pogoršavati stvari riječima: 'Znam kako se osjećaš'. Mnogi ljudi rade ovu pogrešku. Tim riječima umanjujete bol i patnju ožalošćenog, čim ih izgovorite. To se ne govori, bez obzira je li preminuli vaš rođak ili imate iskustva kako je to izgubiti voljenu osobu - pojasnio je i dodao da nije dobro ni biti pretjerano nametljiv sa savjetima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kako pronaći smisao u gubitku i tuzi, onda kad smo uvjereni da nikakvog smisla u tome nema?
Kako pronaći smisao u gubitku i tuzi, onda kad smo uvjereni da nikakvog smisla u tome nema?

- Ožalošćeni bi vas mogli pitati za savjet kako da prevladaju tu duboku tugu pa u tom slučaju podijelite svoje iskustvo. Ako vas netko pita kako ste vi preživjeli nešto slično, budite otvoreni. Recite iskreno što ste sve probali te što je uspjelo ili ne - savjetuje Abbott.

- Ali, nemojte tvrditi ili ostavljati dojam da je vaš pristup prevladavanju tuge jedini način. Suzdržite se od pokušaja uvjeravanja ožalošćenih da moraju učiniti ili ne učiniti ovo ili ono - dodao je.

Depression

Znači, ako vas traže, ispričajte kako ste vi prevladali duboku tugu i krenuli dalje sa životom nakon sličnog iskustva. Saslušajte ih pažljivo što vam govore i nemojte biti nametljivi sa savjetima. Ukoliko ožalošćeni smatra da je vaša metoda bila dobra, pokušat će to napraviti bez da ga vi nagovarate na to. 

Osim toga, imajte na umu da su rame za plakanje i sugovornik koji je spreman saslušati uvijek dobrodošli, ali samo ako druga strana to traži i želi. Jednako je i sa zagrljajima i drugim oblicima fizičkog kontakta.

- Vidite li da je nekome potreban fizički dodir i da to želi, ponudite ga odlučno i iskreno. Dodir po ramenu, istinski zagrljaj ili razmjenjivanje priča sve dok oboje ne zajecate, to su sve zdrave prakse u takvim situacijama - napominje Abbott.

Kako znati je li to što osjećate prava ljubav ili 'vapaj očajnika'
Kako znati je li to što osjećate prava ljubav ili 'vapaj očajnika'

Također, ispoljavanje emocija i plakanje su neophodan korak za oporavak od duboke tuge. Kaže se da suze ispiru dušu pa se nemojte suzdržavati - ako vam se plače, plačite.

- Na sprovodu je demonstracija emocija normalna i katarzična (pročišćavajuća). Moja preporuka je svim sudionicima na pogrebu da otvoreno izraze tugu i tako postave temelje za oporavak. Na taj način će potaknuti i druge ožalošćene da oslobode emocije bez osjećaja srama i straha od osude - objasnio je Abbott.

- Nikako nije zdravo pretvarati se da vas srce ne boli ili se ispričavati zbog iskazivanja boli i tuge. Potaknite ožalošćene da budu iskreni prema sebi u vezi goleme tuge koju osjećaju i da je izraze, bilo nasamo bilo pred drugima, jer nemaju se čega sramiti. Te emocije je važno izraziti - dodao je, a prenosi msn.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno