Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bosiljak snižava kolesterol, a očistit će i vaš probavni sustav

Bosiljak snižava kolesterol, a očistit će i vaš probavni sustav

MIRISNA BILJKA Listić bosiljka pomoći će vam da osvježite dah, povećate koncentraciju, uklonite prištiće te ubrzate zacjeljivanje oteklina uzrokovanih ubodima...

VIDEO

Bosiljak (Ocimum basilicum) potječe iz Indije, a uz njega su vezane mnoge priče. Indijci su smatrali da je natopljen božanskom esencijom, Afrikanci da štiti od škorpiona, a na Haitiju je posvećen božici ljubavi Erzuliji. U Meksiku ga nose u džepovima da “magnetizira novac”.

Bosiljak je najpoznatiji po svojstvu uklanjanja grčeva, osobito onih u trbuhu. Listovi djeluju na poboljšanje probave i potiču apetit, a također se upotrebljavaju protiv vjetrova i naticanja trbuha. U tekućini za ispiranje grla smiruje upaljeno grlo. Za pročišćavanje dišnih putova preporučuje se inhaliranje para bosiljka – u vruću vodu stavite žlicu listova bosiljka ili nekoliko kapi eteričnog ulja bosiljka te se nagnite nad posudu.

Mast od bosiljka može pomoći u liječenju rana i posjeklina. Indijski pokusi iz 1985. pokazali su da bosiljak djeluje antibakterijski na kožu zahvaćenu aknama. Također, djeluje blago smirujuće, pa je nakon stresnog dana dobro popiti šalicu čaja od bosiljka ili u salatu dodati nekoliko svježih listova. U narodnoj medicini bosiljak se preporučuje kod upala mokraćnih putova, bijelog pranja, a navodi se da liječi bolesnu jetru i vodenu bolest. Djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati liječenje bosiljkom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bosiljak se ne smije propisivati dojenčadi i manjoj djeci. Ova biljka poznata je i po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva. Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite tijelo od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje stanica i pojavu raka. Jedan od antioksidansa iz bosiljka je beta-karoten. Beta-karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, sprečava oksidaciju kolesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne žile.

U aromaterapiji mirisanje eteričnog ulja od bosiljka preporučuje se za uklanjanje mentalnog umora. U kuhinji je osnovni sastojak talijanskog umaka pesto, a kao začin koristi se u mnogim drugim jelima, osobito onima francuske i talijanske kuhinje. Bosiljak je atraktivna biljka koju se može saditi u svakoj vrsti vrta, povrtnjaku, cvjetnjaku ili s drugim začinima.

Posebno je zanimljiv u posudama za cvijeće na kuhinjskim prozorima, gdje je na dohvat ruke kad se pripremaju ukusna jela. Naime, ako često kuhate specijalitete talijanske kuhinje, onda znate da je bosiljak nezamjenjiv završni začin u umacima za tjesteninu. Također, jela koja uključuju rajčice ili jaja rijetko se poslužuju bez bosiljka. 

Osim kuhanjem, bosiljak dosta gubi na okusu sušenjem, no zato ubranu biljku možete držati u zamrzivaču ili je konzervirati u ulju ili octu za mjesece kad nije moguće ubrati svježi bosiljak. Ova biljka sadrži veliku količinu snažnih ulja, zbog čega se koristi i u proizvodnji parfema.

Također pokazuje ljekovita svojstva. Bosiljak otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, ublažava grčeve, a jednako se koristi za rješavanje problema nadutosti, vjetrova, mučnine ili zatvora. Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćnog mjehura.

Ni žene nisu zaobiđene kad je u pitanju urinarni trakt, s obzirom na to da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice te kod neredovitih menstruacija. Ako imate upornu ranu koja nikako ne želi zacijeliti, možete je tretirati oblogom od bosiljka, koji će djelovati kao antiseptik i ubrzati proces zacjeljenja. 

20 ljekovitih recepata s bosiljkom:

  • Ubodi kukaca - Namažite čajnu žličicu paste od bosiljka na oteklinu. U kratko vrijeme će splasnuti i smanjit će se bol i iritacija. Ili flasterom zalijepite svježi listić bosiljka na zahvaćeno mjesto.
  • Eterično ulje - U difuzeru ili jednostavno nakapan na bilo koji prirodni materijal (komadić drva, keramiku i sl.) bosiljak djeluje tako da bistri um, pojačava koncentraciju, umanjuje umor, stimulira, umanjuje napetost te pomaže kod depresije i letargije.

 

  • Akne i prištići - Zeleni su listići prirodni antibiotik i djeluju na bakterije i gljivice. Napravite masku od mljevenih listova bosiljka i malo jogurta. 

 

  • Protiv mitesera - Crne i neugledne prištiće nije jednostavno ukloniti i narušavaju ljepotu lica. Pomozite si prirodnim putem: jednostavno prislonite listić bosiljka na pogođenu zonu, ostavite pet minuta neka djeluje te uklonite. Dobro isperite lice mlakom vodom.
  • Pomoć kod artritisa - Bosiljak se pokazao kao odlično sredstvo koje pomaže saniranju oteklina i liječenju upala uzrokovanih artritisom. Kod oboljelih ljudi koji su sudjelovali u istraživanju ova moćna biljka smanjila je spomenute simptome za čak 73 posto. 

 

  • Tekućina za grgljanje - Dvije žličice suhih listova bosiljka prelijte s 250 ml vode te u pokrivenoj posudi kuhajte 10 do 15 minuta. Procijedite i ostavite da se ohladi. Grgljajte tekućinu dva do tri puta na dan kod upale grla.

 

  • Lakši dah - Mješavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lijek za liječenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mješavina otvara dišne putove koje su blokirane sa sluzi. 
186488174
  • Za svjež dah - Žvakanje svježih listića bosiljka odlična je zamjena za niz komercijalnih proizvoda koji služe kao osvježivači daha. Ako vam odgovara okus, uzmite listić svakog obroka. 

 

  • Sveti bosiljak (rođak iz Indije) - Sveti bosiljak (Ocimum sanctum), poznat i kao tulsi, najpoznatija je ljekovita biljka Indije, cijenjena tisućama godina. Ayurvedski tekstovi opisuju sveti bosiljak kao stup holističke biljne medicine, nazivajući ga eliksirom života zbog pozitivnog utjecaja na um, tijelo i duh.
  • Pomoć u liječenju raka - Bosiljak steže krvne žile koje dopremaju hranjive tvari tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Antikancerogena svojstva bosiljka također sprečavaju rast oralnog karcinoma.

 

  • Antistresna biljka - Bosiljak je općenito dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni utjecaj i na stres, to jest vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utječu na smanjenje stresa. Umjesto listova bosiljka, možete upotrijebiti domaći pesto od bosiljka, a pomoći vam može i udisanje eteričnog ulja ove biljke kapnutog na maramicu.

 

  • Protiv vrućice - Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je vrlo učinkovito u liječenju raznih upala, temperature i vrućice. Ukuhajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjit ćete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu te podražaj na kašalj.

 

  • Sirup od bosiljka - Oprano svježe lišće bosiljka iscijedite u sokovniku ili sameljite te iscijedite kroz gazu. Litru dobivenog soka pomiješajte s 2 kilograma meda ili prokuhajte 10 minuta s 2 kilograma šećera. Uzima se 4-5 puta dnevno po jedna žlica kod kašlja, prehlade, grlobolje ili upale sinusa. 

 

  • Protiv glavobolje - Eterično ulje bosiljka razrijeđeno u temeljnom ulju (od lješnjaka, makadamije, kantariona ili masline) odlična je pomoć kod glavobolje. Učinkovito je i ulje paprene metvice pa je ta dva ulja najbolje koristiti u kombinaciji. Mješavinu treba nanijeti na čelo, sljepoočnice i iza ušiju, nekoliko puta na dan ili prema potrebi. Ovaj tretman provodi se samo nekoliko dana zaredom. 

 

  • Ljubičasti bosiljak - Ova sorta bosiljka najprikladnija je za uzgoj u zatvorenom jer joj nije potrebno mnogo svjetla. Posadite li ga u lončić, cijele godine imat ćete svježe listove bosiljka. 
  • Rakija protiv bolnih mjesečnica - Kod menstrualnih bolova pomoći vam može rakija od bosiljka i nevena. Kako biste je pripremili, potrebno vam je 20 g svježih listova bosiljka i 20 g svježe ubranih latica nevena (obje biljke dostupne su tijekom ljeta). Stavite u veliku staklenku, prelijte litrom 45-postotne lozovače i držite na toplome 20 dana uz povremeno mućkanje više puta na dan. Procijedite u bocu. Pije se po 0,2 dl rakije triput na dan prije jela, prije očekivane mjesečnice. 
  • Jačanje potencije - Potrebna vam je 1 čajna žličica bosiljka, 1 dl bijelog vina i 1 čajna žličica meda. Za pripremu ovog pripravka u vino stavimo bosiljak i grijemo. Vino ne smije zakuhati, a kad se pojavi, maknemo sa štednjaka i malo ohladimo te dodamo med. Pije se toplo, 1 sat prije spavanja, tijekom duljeg vremena (oko mjesec dana).
461318161
  • Klasični pesto alla genovese - Na otprilike 50 listića svježeg bosiljka, za pripremu ovog najosnovnijeg pesta, potreban je jedan režanj češnjaka, 20 g pinjola (možete ih zamijeniti bademima, orasima, sjemenkama suncokreta), 30 g sitno ribanog tvrdog sira, oko 50 ml maslinova ulja i malo soli. Priprema započinje usitnjavanjem listića bosiljka u mužaru, kružnim pokretima, korak po korak, kako bi se svaki listić dobro ‘izgnječio’ i pretvorio u pastu - u tome može pomoći dodatak male količine soli. Nakon toga dodaju se češnjak i pinjoli koji se dalje usitnjavaju dok se ne postigne kremasta tekstura. Još je preostao sitno ribani tvrdi sir, idealno parmezan, pecorino ili Grana Padano, koji se samo umiješa u dobivenu kremastu smjesu te se dodatkom obilnije količine maslinova ulja doradi konzistencija umaka, koja treba biti glatka.
  • Čaj za probavu - Sušeno lišće bosiljka (od 4 do 6 grama) stavite u 250 ml vruće vode, pustite da odstoji deset minuta pa procijedite. Kod probavnih smetnji i gubitka apetita pijte nezaslađeno, šalicu na dan. U slučajevima kronične napuhnutosti pijte od dvije do pet šalica na dan između obroka. Prekinite liječenje nakon tjedan dana pa nastavite tjedan dana poslije.

 

  • Kraljevska mast od bosiljka za liječenje rana - Pomiješajte sok od 9 dijelova svježe ubranog bosiljka, 3 dijela ulja od kikirikija, 3 dijela voska, 3 dijela kalofonija te 2 dijela terpentina. Mješavinu zagrijavajte dok se ne otope svi sastojci, nakon hlađenja zatvorite je u posudu za mast te čuvajte u hladnjaku. Ova mast djelotvorno zacjeljuje rane.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Riješite test i saznajte bolujete li od gripe ili prehlade

Dr.med Milan Mazalin savjetuje kako se liječiti od gripe i prehlade

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Zašto je Severina rekla Luki Nižetiću da priča tiše?

Severina i Luka Nižetić operirali su glasnice, a prof. dr. Santa Večerina Volić (otorinolaringolog i fonijatar), ekspert za bolesti glasnica i njihovo liječenje, savjetuje kako se liječiti i kako glasnice održati zdravima
Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo
SAZNAJTE KAKO

Virusi prehlade za 60 minuta stižu u naše tijelo

Prehlada, šmrcavica, umor i kašalj, grlobolja, glavobolja, temperatura, sve su to naši redoviti posjetitelji tijekom jesenskih i zimskih mjeseci