Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Božićne filmove gledamo zbog nostalgije prema djetinjstvu

Božićne filmove gledamo zbog nostalgije prema djetinjstvu

Mnogi su pokušali dokučiti što čini dobar božićni film i zaključili da su to tri presudna elementa: obitelj, nostalgija i sentimentalnost, ali, dakako, uz obrat u presudnom trenutku koji nam nedostaje u životu

VIDEO

Najprije ponuda u prodavaonicama postane šarenija, pa se zasvijetle izlozi, a usporedno s tim na televizijskim ekranima sve češće zasniježi, zanjišu se jabučice na borovima, prolete saonice s nasmiješenim djedicom u crvenom… Sve su to prvi znakovi približavanja božićnih dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

Jedna je od najljepših pojava tog razdoblja to da se na televiziji mogu vidjeti filmovi uz koje smo odrasli i koji su postali dio božićnog dekora, a katkad i njegov bolji dio. Jer film nam je uvijek jednako dobar, a druge prigode, obiteljska i druga okupljanja, ne prođu uvijek onako kako smo zamislili. Prigode su to da se odmaknete od ludila i upijete dio same esencije Božića, ono što ga čini najljepšim blagdanom.

Mnogi su pokušali dokučiti što mora imati dobar božićni film i zaključili da su to tri elementa: obiteljsko okruženje, nostalgija i sentimentalnost. Tome mnogi pridaju i poželjan obrat koji nam prečesto nedostaje u životu i koji, ako se može vjerovati božićnim filmovima, često bude intervencija božanske sile.

7 razloga zašto je bolje imati božićni kaktus - umjesto jelke
7 razloga zašto je bolje imati božićni kaktus - umjesto jelke

Sve su to odlike najomiljenijih filmova svih vremena. Iako mnogi ne bi to rekli, kao božićni je film 1939. lansiran “Čarobnjak iz Oza”, film koji na prvi pogled nema ništa s Božićem, ali na drugi pogled odgovara na sve zahtjeve božićnog filma: nesretna djevojčica, silama prirode otrgnuta od obitelji, u društvu trojice likova narušena samopouzdanja traži čarobnjaka da im ispuni želje - Dorothy vrati kući u Kansas, a likovima da ono nešto što im treba da se osjećaju cjelovito. Ispunjenje je onaj osjećaj koji preplavi sve one koji skupa s likovima dočekaju priželjkivani kraj i jedan od najposebnijih osjećaja Božića.

Važna je karika u nizu nostalgično intoniranih filmova koje jednako vole djeca jer se poistovjete s likovima i odrasli koji se prisjećaju djetinjstva “Božićna priča” (1983.), zanemareni biser među naslovima s božićnom tematikom. Iako je radnja filma, snimljena prema romanu Jeana Shepherda smještena u četrdesete, mnogi od onih koji su odrastali u razdoblju prije tehnoloških igračaka, prepoznat će se u scenama koje će objasniti zašto djeca katkad ne mogu spustiti ruke (jer su ih - majke pretoplo odjenule), zašto ne treba lizati metalne predmete kad su niske temperature, ali i zašto su zračne puške opasne.

Ovo je 10 najopasnijih igrački koje možete kupiti ovog Božića
Ovo je 10 najopasnijih igrački koje možete kupiti ovog Božića

Taj naslov mnogi svrstavaju uz bok favoritu “Divnom životu“, filmu Franka Capre iz 1946. o mladoj obitelji u malom gradiću koja ostane bez sredstava za život, ocu na rubu samoubojstva anđeo spašava život, a dobrota ljudi u okruženju pomogne im izaći iz nevolje. Katkad je potrebno malo više čarolije da okorjeli poslovni čovjek shvati kad je pogrešnom životnom odlukom skrenuo na krivi kolosijek (“Obiteljski čovjek”, 2000.), a jedan od najsentimentalnijih filmova novijeg datuma “Zapravo ljubav” (2003.), podsjeća na to koliko smo svi zajedno premreženi i povezani, koliko trebamo jedni druge, ma koliko si laskali da smo individualci.

Iako će se mnogi u svijetu i ove godine uz film o Grinchu pitati tko je njima ukrao Božić, vjerojatno će ipak biti više onih koji će uz najomiljeniji božićni film u mnogim izborima, “Sam u kući” (1990.), i ove godine zaključiti kako je lijepo da su još jednom svi najdraži na okupu i zaboraviti teškoće makar na samo jedan trenutak u kojem se čini da nema boljeg mjesta niti vremena od ovog koji dijelimo. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'