Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Ovo je 10 najopasnijih igrački koje možete kupiti ovog Božića

Koliko su točno opasne ovakve igračke govori i podatak da se zbog ozljeda s njima u hitnim ambulantama diljem SAD-a po jedno dijete liječi svake tri minute, upozorava WATCH

Foto: Dreamstime
0 komentara

Agencija za nadzor igračaka "World Against Toys Causing Harm" ili WATCH otkrila je svoj popis od "10 najgorih igračaka za božićne praznike 2019. godine". WATCH inače svake godine prati tržište igrački i upozorava na one koje su potencijalno opasne i koje ne bi smjele ni biti u rukama djece. Mnoge od njih, kažu iz WATCH-a, imaju neke skrivene opasnosti zbog kojih se dijete može ozlijediti ili čak smrtno stradati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

A koliko su točno opasne takve igračke govore i podaci da je prema najnovijim statistikama Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda u SAD-u tijekom 2017. procijenjena brojka od 251 700 ozljeda povezanih s igračkama, a prijavljeno je 37 smrtnih slučajeva djece s igračkama od proizvedenim od 2015. do 2017. godine.

Zbog ozljeda povezanih s igračkama u hitnim se ambulantama diljem SAD-a po jedno dijete liječi svake tri minute.

Riječ je uglavnom o igračkama koje su bez adekvatnih upozorenja za kupnju dostupne u trgovinama i online, pa roditelji često 'padaju u zamku' ne znajući za njihovu štetnost, posebno sada u predbožićno vrijeme i vrijeme praznika.

Foto: Dreamstime

Predsjednik W.A.T.C.H.-a James SwartzJoan Siff iz udruge potrošača ilustrirali su neke klasične opasnosti koje se iz godine u godinu ponavljaju, a uključuju probleme od lošeg dizajna i 'klimave' izrade, pa do netočnih i manjkavih upozorenja ili krivih preporuka vezanih uz dob za koju su pogodne.

BLAGDANSKA INSPIRACIJA Tata 'pretvorio' sina u patuljka i stvorio mu divne uspomene

U svom su obraćanju u Bostonu Swartz i Siff napomenuli i kako je na žalost zbog loše dizajniranih i loše napravljenih igrački već bilo previše smrtnih slučajeva ozljeda i invaliditeta djece po cijelom svijetu, zbog čega je bitno svake godine objaviti koji proizvođači sa svojim igračkama krše njihove sugestije. 

Father and son | Autor: GeorgeRudy Foto: GeorgeRudy

Agencija W.A.T.C.H. se inače problemom opasnih igrački bavi već više od četiri desetljeća ne bi li se smanjio broj ozljeda djece. Bez obzira na to kažu, opasne igračke ostaju na policama trgovina, u katalozima i na web stranicama - a klasične opasnosti poput sitnih dijelova, žica, projektila, otrovnih tvari, krutih materijala i netočnih upozorenja industrija igračaka i dalje proizvodi - samo  'u ljepšem i novijem pakiranju'.

It will be the biggest tower! | Autor: Anna Bizon           Foto: Anna Bizon

U 22 mjeseca od siječnja 2018. do listopada 2019. godine 27 je igrački povučeno iz prodaje, no iz WATCH-a upozoravaju kako mnogi potrošači nikada ni ne dobiju obavijest o opozivu prodaje neke igračke, piše MSN.

Fotolia MALA POMOĆ Omega-3 potiče koncentraciju kod dijela djece s ADHD-om

Popis najopasnijih igrački koje možete kupiti u božićno vrijeme 2019. godine:

 • The Nerf Ultra One Gun
 • Spike The Fine Motor Hedgehog
 • Bunchems Bunch’N Build
 • The Yeti Teddy Bear
 • Nickelodeon Frozen Treats Slime
 • Anstoy Electronic Toy Gun
 • Diecast School Bus
 • The Pogo Trick Board
 • The Power Rangers Electronic Cheetah Claw
 • The Viga Pull Along Caterpillar

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message