Obavijesti

Lifestyle

Komentari 66

Čaj je pravi borac za zdravlje: Saznajte kad koji treba piti

Čaj je pravi borac za zdravlje: Saznajte kad koji treba piti
4

U jeku sezone girpe i prehlade, čaj je omiljeni napitak svima. Međutim, čaj ne treba piti samo zimi, već kroz cijelu godinu. Njegove blagodati pomažu i s težim bolestima

VIDEO

Postoji na stotine vrsta i podvrsta čajeva, a i proizvode se na različite načine. No, ono što im je svima zajedničko je to što su svi borci za zdravlje . Različite se pak vrste, piju za različite tegobe, piše realsimple .

POGLEDAJTE VIDEO: Svi su čajevi ljekoviti

Pokretanje videa...

24sata Video 00:55

Bogat je antioksidansima, kao i svi drugi čajevi, no crni je čaj puno više od toga. Među najboljima je u snižavanju kolesterola, a jedna je studija pokazala kako si osobe koje konzumiraju tri šalice crnog čaja dnevno smanjuju rizik od moždanog udara za čak 21 posto.

Zeleni za srce, oolong za kile

Odavno je poznato da je zeleni ča j preporuka svih nutricionista osobama oboljelim od raka , no istraživanja su pokazala da je zeleni čaj odličan na više frontova. Naime, samo jedna šalica zelenog čaja dnevno umanjuje rizik od kardivaskularnih bolesti za deset posto. Mnogi ga pak, često konzumiraju za dijeta, no postoje vrste koje su u tome uspješnije.

' Oolong ' čaj, kod nas poprilično nepoznat, polufermentirani je čaj iz Kine, a njegova djelotvornost upravo je važna u topljenju kilograma . Konzumacija oolong čaja aktivira enzim odgovoran za razgradnju masti.

Često je čaj predmet znanstvenih studija

Studija objavljena u časopisu 'Phytomedicine' pokazala je kako je bijeli čaj , poznat po djelotvornosti s rakom i kardiovaskularnim bolestima, jako dobar i za dijabetičare. Naime, konzumacijom bijelog čaja povećava se tolerancija na glukozu , kao što se i smanjuje razina LDL kolesterola .

Voćni su čajevi najmanje učinkoviti

No, nisu baš svi čajevi najdjelotvorniji. Voćni čajevi/čajevi s okusom , premda posjeduju određenu količinu antioksidansa, ona je nedjelotvorna. Također, količina dodanih šećerima u tim čajevima umanjuje sve ostale zdravstvene blagodati. Jedina su iznimka čajevi od tamnog bobičastog voća, koji, ako su kvalitetni, doista imaju povećanu količinu antioksidansa.

Biljni čaj, nije čaj, no svejedno 'liječi'

Kod nesanice bake će nam preporučiti čaj od kamilice . I neće biti u krivu. Čaj od kamilice spada u biljne čajeve , zajedno s lavandom, mentom ili hibiskusom. Oni zapravo i nisu čajevi, već mješavine osušenog voća, bilja ili cvijeća. No to ne umanjuje njihovu učinkovitost. Ako se borite s bolovima u trbuhu , njih će 'riješiti' čaj od metvice, a čaj od hibiskusa može smanjiti krvni tlak .

Koji god vas je čaj osvojio okusom, ukoliko imate problema s krvnim tlakom, povećanom tjelesnom težinom ili srcem, ne bi bilo loše da, u dogovoru s liječnikom, na svoj prehrambeni plan uvrstite redovitu konzumaciju pojedinih čajeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith