Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Čaj od ove biljke ublažava PMS ali i rješava napetosti i straha

Čaj od ove biljke ublažava PMS ali i rješava napetosti i straha

Čaj od valerijane normalizira lučenje spolnih hormona, pomaže kod menstrualnih tegoba i ublažava kronični umor, stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući i strah

VIDEO

Imali ste loš dan, napeti ste i osjećate da bi nakon svega mogla uslijediti i neprospavana noć? Ne morate posezati za tabletama za smirenje ili za spavanje. 

Radije birajte valerijanu - biljku čiji korijen ublažava osjećaj napetosti i nesanicu te poboljšava kvalitetu sna. Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i kroničnog umora te stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želučane tegobe, strah i hipohondriju. 

Savjetuje se da je valerijanu najbolje macerirati - jednu čajnu žličicu korijena valerijane prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati. 

Nakon toga procijedite te napitak sasvim malo ugrijte i pijte ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju šalicu popijete pola sata prije spavanja. 

Kako koristiti valerijanu?

U biljnim ljekarnama možete nabaviti i tinkturu valerijane - uzimajte je tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera. 

Nakon 2-3 tjedna uporabe valerijane treba uzeti stanku od dva tjedna, a potom je, ako je potrebno, možete ponovno početi uzimati.  No iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati prije vožnje automobilom ili rada na strojevima koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg djelovanja smanjuje pažnju. 

Veliki plus je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu ovisnost, a kad je uzimate kratkoročno, nema nikakvih štetnih nuspojava. Pripravke od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta.

Ima je posvuda, a vrtlari je ne vole jer je korov i guši drugo bilje. Njene ljekovite sposobnosti se ogledaju u tome da regulira menstrualni ciklus, smanjuje i zaustavlja menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice i obnavlja ih, pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika. 

Također, ublažava tegobe klimakterija i menopauze, regulira krvni tlak. Indijanci i Kinezi je jedu zbog velike hranjive vrijednosti. Ovo je biljka koja je bila izuzetno cijenjena u ratovima zbog veoma brzog zaustavljanja krvarenja. Kod hemoroida koji krvare koristi se kao sjedeća kupka. 

U klimakteriju bi svaka žena trebala piti jednu do dvije šalice čaja četiri tjedna, s pauzom od tri, pa onda opet. 

Dakle, rusomača je sve što jednoj ženi treba. Valerijana je poznata i kao “očajnica”, što govori o tome da su joj se žene okretale u trenucima potpune nemoći. Znamo koliko je nekad bilo važno da žena osigura obitelji potomstvo i da je u davnim vremenima ona bila kriva ako nema potomstva.

Žene koje su očajavale što ne mogu postati majke, često su koristile upravo pomoć iz prirodne, valerijanu. 

Čaj od ove biljke normalizira lučenje spolnih hormona, pomaže kod menstrualnih tegoba i ranica na maternici. Brzo se bori s infekcijama koje su čest uzrok neplodnosti ili onemogućuju začeće. Djeluje i kod astme, kašlja, bronhitisa, upale pluća i infekcija grla. Valerijana se može piti kao čaj ili se koristiti za ispiranje. 

Moćan čaj od valerijane

Jušnu žlicu valerijane prelijte s 2,5 dl vrele vode. Poklopite, ostavite da odstoji oko deset do petnaest minuta, a zatim procijedite i pijte. Preporučena dnevna doza ovog čaja je 2-3 šalice. Pijte uvijek svježe pripremljen čaj. Pijete li čaj zbog neplodnosti, morate znati da se primjenjuje tri mjeseca. 

Čaj od rusomače

Thinkstock

Dvije velike žlice rusomače prelijte s 2,5 dl kipuće vode, pustite da odstoji 10 minuta i popijte naiskap. Najkasnije u roku od sat vremena zaustavit će prejako krvarenje. Ovako pripremljen čaj pijte samo drugi i treći dan menstrualnog ciklusa, kada je krvarenje pojačano. Nije baš ukusan, ali kaže se da što je gori okus, to je bolji lijek. Dovoljno je popiti jednu šalicu dnevno. Ne smiju je piti trudnice jer izaziva kontrakcije maternice. 

Neven - lijek za kožne probleme

Neven (Calendula officinalis), biljka je koja osvaja ljepotom cvjetova i omiljena je u vrtovima. Osim što je lijep, neven je jedna od najljekovitijih biljaka na našim prostorima. U narodu je poznat kao žutelj, zimorod ili ognjac, latinski Calendula officinalis. Cvate od lipnja do rujna, do prvih mrazova. 

Ako je zima blaga, neven može biti posljednja biljka koja cvate u vrtu te ujedno i prva koja će procvasti u proljeće.

Voli sunce, pa su njegovi cvjetovi danju otvoreni, a noću i prilikom tmurnog te oblačnog vremenu zatvoreni. Ovu biljku zovu i “vjesnik kiše” jer ako se cvijet ujutro ne otvori - znači da će tog dana padati kiša. 

Uspješan je u borbi protiv problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, koristi se u liječenju virusa herpesa i hepatitisa, proljeva, upale crijeva, grčeva i menstrualnih grčeva, odličan je za urinoinfekcije i ginekološke probleme i infekcije. Oblozi i kreme od nevena ublažavaju bol, opekline i otekline. 

Odlična su pomoć prilikom uganuća te uboda pčela ili osa. Krema od nevena poznata je u liječenju ispucanih usana, kože, modrica i proširenih vena, kao i za liječenje hemoroida. 

Čaj od nevena

Čaj od cvijeta nevena izuzetno je djelotvoran za ublažavanje bolnih menstruacija, ali i za reguliranje nepravilnog ciklusa. Pije se sedam dana prije početka menstruacije i sve do kraja ciklusa. Jedan do dva cvijeta nevena preliju se s dva decilitra kipuće vode. Čaj se može po želji zasladiti medom, a potrebno je popiti dvije do tri čaše dnevno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...