Camino Krk: Hodočasnička ruta oko otoka koja je duga 150 km | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Camino Krk: Hodočasnička ruta oko otoka koja je duga 150 km

Camino Krk: Hodočasnička ruta oko otoka koja je duga 150 km

Krčki Camino je otočna kružna ruta koja vodi do crkve sv.Jakova na Krku. Sastoji se od sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se doživi otočna povijesna, kulturna i sakralna baština

VIDEO

Camino de Santiago ili Put svetog Jakova predstavlja mrežu hodočasničkih putova koja započinju na različitim mjestima u Europi, a završavaju u svetištu u Galiciji (Španjolska) – Santiagu de Composteli gdje je nađena grobnica sv. Jakova apostola.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:58

Na hodočašće 'Camino de Santiago' se najčešće kreće s jugozapada Francuske, iz mjesta St. Jean Pied de Port te se hoda oko 770 kilometara, od 20 do 35 dana.

Iako se mreža Camino putova prostire čitavom Europom, Hrvatska je, unatoč zavidnoj hodočasničkoj tradiciji, tek odnedavno krenula s obilježavanjem ove rute. Na otoku Krku je tako napravljena ruta po uzoru na 'Camino de Santiago'. Iako ova ruta ne vodi do španjolskog svetišta Galicija, stići ćete do crkve sv.Jakova na otoku Krku.

25 čuda prirode koja trebate posjetiti - dok još nisu nestala
25 čuda prirode koja trebate posjetiti - dok još nisu nestala

Camino Krk je otočna kružna ruta duga oko 150 kilometara i jedan od najboljih načina da se istinski doživi kulturno-povijesna baština i prirodne raznolikosti otoka Krka.

Polazišna točka  jest katedrala u gradu Krku, a odredište je crkva sv. Jakova u Korniću u blizini Punta. Sam obilazak krčke rute podijeljen je u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam dana koliko je potrebno da se istinski doživi otočna povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline.

Za lakše snalaženje rutom, turističke zajednice na otoku Krku izradile su Camino Krk kartu, neophodnu za svakoga tko se odluči na ovaj pothvat. Camino Krk karta sadrži točnu rutu i lokacije Camino pečata, dvojezične kratke opise i pregled svakog od sedam dana Camino Krk puta te osnovne savjete za hodočasnike.

Za što lakše snalaženje otokom, Camino Krk obilježen je stotinama prepoznatljivih plavo-žutih oznaka, a pored signalizacije rutu možete pratiti i putem online interaktivne karte te preko mobilnog telefona, GPS datotekom.

Prije nego što krenete, u turističko-informativnom centru, preuzmite i svoju hodočasničku putovnicu jer su duž hodočasničke rute postavljene kutijice s pečatima, ukupno njih 27, a kojima potvrđujete da ste prošli rutu. 

Šetnja prirodom puni baterije, čuva zdravlje mozga i umiruje
Šetnja prirodom puni baterije, čuva zdravlje mozga i umiruje

Svi hodočasnici koji prođu barem dvije dnevne dionice Camino Krk rute ispunjavaju uvjete za dobivanje potvrde o hodočašću za Camino Krk – Compostele. Sve što trebate učiniti je predstaviti svoju pečatiranu putovnicu za hodočasnike u turističkim uredima, a oni će vam besplatno izdati našu Compostelu,

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama