Lifestyle

Komentari 5

Šetnja prirodom puni baterije, čuva zdravlje mozga i umiruje

Šetnja prirodom puni baterije, čuva zdravlje mozga i umiruje

Hrpe informacije kojima smo bombardirani donose stres i mentalnu iscrpljenost zato - izađite u prirodu, savjetuju autori knjige navodeći pozitivne strane boravka na otvorenom

Tehnološki napredak i nevjerojatna količina informacija s kojom se svakodnevno susrećemo opterećuju mozak i utječu na zdravlje. Liječnica Eva Selhub i biofilozof Alan Logan, koji se bavi naturopatijom, alternativnim medicinskim sustavom koji se usredotočuje na prirodne lijekove i vitalnu sposobnost da se tijelo ozdravi samo, zajednički promišljaju o utjecaju boravka u prirodi na mozak i njegove funkcije.

POGLEDAJTE VIDEO: Izađite u prriodu 

U knjizi 'Your Brain on Nature' govore o znanstvenim studijama koje su pokazale da okoliš ima iznimno pozitivan učinak na zdravlje. 

- Čak i ako imate ekran na kojemu se prikazuju pejzaži, nećete doživjeti isti učinak na tijelo kao što biste mogli kad biste boravili u prirodi - istaknuo je Alan Logan u jednom od intervjua.

Ilustracije hodanja i šetnje

Dodao je kako informacije i multitasking na koji smo primorani zbog posla i današnjeg načina života donose stres i mentalnu iscrpljenost. To sve zajedno utječe i na zdravlje organizma. Boravak u prirodi, s druge strane, potiče pozitivne emocije, a šetnja i promatranje pejzaža povezani su s porastom psihičke i fizičke energije. Dodatno, priroda ima blagotvoran učinak na djecu koja se nose s dijagnozama poremećaja pažnje, hiperaktivnosti ili impulzivnosti.

Autori Selhub i Logan dodatno promatraju utjecaj svakodnevnog korištenja tehnologije na mozak i na koji ga način mijenja količina informacija koju čovjek tijekom dana dobije. Knjiga služi kao protulijek za ovisnike o tehnologijama jer govori i o terapijama koje se baziraju na učinku okoliša, poput ekoterapije koja u povezivanju s prirodom čovjeku donosi poboljšanje u psihičkom smislu, ali i kod zdravstvenih tegoba. 

Dodatno, autori u knjizi donose niz praktičnih savjeta i strategija kako poboljšati kognitivne funkcije čitatelja, ali i njihove djece. Govorili su i o utjecaju okoliša na psihički balans kroz povezivanje s prirodom, ne samo kroz boravak na otvorenom, nego i kroz prehrambene navike te promjenu sjedilačkog načina života.

Svojevrsni poziv na buđenje ljudima koji su uronjeni u svijet tehnologija, “Your Brain on Nature” donosi i fascinantne učinke izloženosti čovjeka prirodnom okolišu te utjecaju na mozak i moždanu aktivnost. A za to, makar privremeno, tehnologiju treba ostaviti kod kuće.

Najčitaniji članci