Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Šetnja prirodom puni baterije, čuva zdravlje mozga i umiruje

Šetnja prirodom puni baterije, čuva zdravlje mozga i umiruje

Hrpe informacije kojima smo bombardirani donose stres i mentalnu iscrpljenost zato - izađite u prirodu, savjetuju autori knjige navodeći pozitivne strane boravka na otvorenom

VIDEO

Tehnološki napredak i nevjerojatna količina informacija s kojom se svakodnevno susrećemo opterećuju mozak i utječu na zdravlje. Liječnica Eva Selhub i biofilozof Alan Logan, koji se bavi naturopatijom, alternativnim medicinskim sustavom koji se usredotočuje na prirodne lijekove i vitalnu sposobnost da se tijelo ozdravi samo, zajednički promišljaju o utjecaju boravka u prirodi na mozak i njegove funkcije.

POGLEDAJTE VIDEO: Izađite u prriodu 

Pokretanje videa...

Zdravlje i priroda 00:49

U knjizi 'Your Brain on Nature' govore o znanstvenim studijama koje su pokazale da okoliš ima iznimno pozitivan učinak na zdravlje. 

- Čak i ako imate ekran na kojemu se prikazuju pejzaži, nećete doživjeti isti učinak na tijelo kao što biste mogli kad biste boravili u prirodi - istaknuo je Alan Logan u jednom od intervjua.

Ilustracije hodanja i šetnje

Dodao je kako informacije i multitasking na koji smo primorani zbog posla i današnjeg načina života donose stres i mentalnu iscrpljenost. To sve zajedno utječe i na zdravlje organizma. Boravak u prirodi, s druge strane, potiče pozitivne emocije, a šetnja i promatranje pejzaža povezani su s porastom psihičke i fizičke energije. Dodatno, priroda ima blagotvoran učinak na djecu koja se nose s dijagnozama poremećaja pažnje, hiperaktivnosti ili impulzivnosti.

6 trikova s kojima ćete spriječiti ljude da vam 'oduzmu' energiju
6 trikova s kojima ćete spriječiti ljude da vam 'oduzmu' energiju

Autori Selhub i Logan dodatno promatraju utjecaj svakodnevnog korištenja tehnologije na mozak i na koji ga način mijenja količina informacija koju čovjek tijekom dana dobije. Knjiga služi kao protulijek za ovisnike o tehnologijama jer govori i o terapijama koje se baziraju na učinku okoliša, poput ekoterapije koja u povezivanju s prirodom čovjeku donosi poboljšanje u psihičkom smislu, ali i kod zdravstvenih tegoba. 

Dodatno, autori u knjizi donose niz praktičnih savjeta i strategija kako poboljšati kognitivne funkcije čitatelja, ali i njihove djece. Govorili su i o utjecaju okoliša na psihički balans kroz povezivanje s prirodom, ne samo kroz boravak na otvorenom, nego i kroz prehrambene navike te promjenu sjedilačkog načina života.

Uvrstite ih jelovnik: 6 dobrobiti gljiva za cjelokupno zdravlje
Uvrstite ih jelovnik: 6 dobrobiti gljiva za cjelokupno zdravlje

Svojevrsni poziv na buđenje ljudima koji su uronjeni u svijet tehnologija, “Your Brain on Nature” donosi i fascinantne učinke izloženosti čovjeka prirodnom okolišu te utjecaju na mozak i moždanu aktivnost. A za to, makar privremeno, tehnologiju treba ostaviti kod kuće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

Evo što ste bili u prošlom životu prema horoskopskom znaku
ASTRO PROŠLOST

Evo što ste bili u prošlom životu prema horoskopskom znaku

Zvijezde su svjedočile našoj prisutnosti u svim oblicima života pa možemo pretpostaviti da astrologija može reći kakvi ste bili u prošlom životu na temelju vašeg horoskopskog znaka

Želite iskusiti iznimno duboku penetraciju? Probajte ovu pozu
NEMA NA ČEMU...

Želite iskusiti iznimno duboku penetraciju? Probajte ovu pozu

Čak i ako imate omiljene položaje kojima ste vjerni, isprobavanje nečeg novog, kao što je poza leptira, može biti izvrstan način da otkrijete nove užitke i duboku penetraciju
Ben Fogle oduševio Zagrepčane: 'Ne živim u brvnari, ali živim jednostavnim životom...'
LOVAC NA PUSTINJAKE

Ben Fogle oduševio Zagrepčane: 'Ne živim u brvnari, ali živim jednostavnim životom...'

Javnost ga je prvi put primijetila kada je 2000. godine sudjelovao u BBC-jevom reality showu 'Castaway 2000'. Emisija je pratila grupu od 36 ljudi koji su godinu dana bili izolirani na škotskom otoku Taransay