Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Celulit se ‘hrani’ alkoholom, bijelim kruhom i slatkišima

Celulit se ‘hrani’ alkoholom, bijelim kruhom i slatkišima

'TOKSIČNA' HRANA Treba izbjegavati prerađenu te slatku i vrlo slanu hranu jer potiče nakupljanje tekućine u organizmu, dok kava i alkohol usporavaju cirkulaciju

VIDEO

Celulit nastaje zbog niza razloga, poput slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa ili pušenja, a najviše se javlja na koži bedara, stražnjice, oko koljena, trbuha i skočnih zglobova.

Uglavnom se pojavljuje kod žena zbog drugačije strukture potkožnog tkiva kod muškaraca i žena te zbog estrogena koji ima važnu ulogu u razvoju žene. Stručnjaci se slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita leži u zdravom načinu života.

- U današnje vrijeme možemo se puno lakše boriti s celulitom nego prije, jer je sve više spoznaja i istraživanja. Bitan faktor su hrana i piće, ali i njihova kvaliteta - ističe magistra nutricionizma Mirela Marić iz Nutrilife Centra.

Maslačak prirodno liječi jetru, dijabetes, probavu i celulit...
Maslačak prirodno liječi jetru, dijabetes, probavu i celulit...

Općenita je preporuka jesti laganu hranu, siromašnu zasićenim masnoćama, a bogatu vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom. Uz promjenu svakodnevnih prehrambenih navika iz kojih bi trebalo izbaciti sve rafinirane i prerađene namirnice, prženu i preslanu hranu, potrebno je uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost i paziti na hidriranost organizma. Tijekom dana preporučuje se popiti dvije do dvije i pol litre tekućine, najviše u obliku vode, a odlična dopuna su i biljni čajevi.

- Kave, alkohola i gaziranih pića također se treba kloniti jer potiču stvaranje celulita, a zamjena mogu biti svježe sokovi, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.

- Prerađena te slatka i jako slana hrana potiče zadržavanje tvari u organizmu i nakupljanje tekućine te tako i stvaranje celulita, što je razlog za izbjegavanje. Isto vrijedi i za suhomesnate proizvode jer se sporo probavljaju, upozorava nutricionistica Marić Bulat.

Biljna kozmetika: Bršljan skida celulit, a peršin smanjuje bore
Biljna kozmetika: Bršljan skida celulit, a peršin smanjuje bore

Osim što je vrlo kaloričan i deblja, šećer otvrdnjuje kolagenska vlakna koja se nalaze s unutarnje strane kože, pa masnoća postaje još vidljivija. Istodobno dolazi do otvrdnjavanja krvnih žila, zbog čega se cirkulacija usporava pa se tijelo ne može riješiti masnoća i štetnih tvari. Iz istog je razloga potrebno piti manje kave - sve više od šalice na dan usporava cirkulaciju. 

Jednako djeluju i napici bogati kofeinom, kao i alkohol koji u većim količinama usporava cirkulaciju te povećava razinu masnoća u krvi. Koža prilično loše podnosi i naglo mršavljenje i ponovno naglo debljanje te nastaju još veće nakupine celulita. Uzrok je među ostalim i taj što dijete za brzo skidanje suvišnih kilograma sadržavaju male količine proteina. Naš organizam pretežito se sastoji od vode i proteina te stoga dolazi do velikih i naglih gubitaka na težini. Čak se i kolagen sastoji od proteina, a upravo je on zaštita da masne stanice ne dođu do vanjske površine tkiva. Nedostatkom proteina i kolagen gubi čvrstoću, stoga gubi i sposobnost zadržavanja masnih stanica u dubljim slojevima te nastaje celulit.

Kupka od morske soli potiče mršavljenje i uklanja celulit
Kupka od morske soli potiče mršavljenje i uklanja celulit
  • BEZ PRERAĐENIH NAMIRNICA - Procesuirane i slane namirnice poželjno je izbaciti iz jelovnika, a integralne žitarice, voće i povrće postaviti kao temelj svakodnevne prehrane.
  • STOP PUŠENJU ZA LJEPŠU KOŽU - Nikotin iz cigareta također utječe na pojavu celulita, kao i šećer, koji ometa unos vitamina C u organizam, upozorava nutricionistica Marić Bulat.
  • UMJESTO NEZDRAVE HRANE - Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (voće i povrće) i kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi).

TOP 10 NAMIRNICA KOJE TREBA IZBACITI S JELOVNIKA:

1. SLATKI SOKOVI

Fotolia

Razni gazirani, a često i negazirani sokovi sadrže puno šećera i umjetnih tvari pa brzo smanjuju napetost kože. Zamijenite ih običnom vodom kojoj možete dodati malo limuna i biljnim čajevima.

2. NEZDRAVA PIZZA

Osim lošeg genetskog nasljeđa, loša cirkulacija također može pogodovati nastanku celulita. Pizza se najčešće sastoji od puno masnoća i bijelog brašna. U kombinaciji su otrov za cirkulaciju.

3. BIJELI KRUH

Željko Hladika/PIXSELL

Nutricionisti preporučuju da se bijelo brašno izbaci iz jelovnika. Za razliku od pirovog, raženog ili rižinog – bijeli kruh povećava razinu inzulina te nosi “prazne kalorije“ koje potiču nastajanje masnih stanica.

4. MASNA HRANA

Kobasice i ostale mesne prerađevine, maslac, margarin, vrhnje i punomasni sir puni su trans masnih kiselina, pa brzo dolazi do povećanog inzulina u krvi, koji potiče stvaranje masnih naslaga i celulita.

5. BOMBONI

Dreamstime

I bomboni bez šećera u problematični zato što su prerađeni i često su im dodani konzervansi. Istraživanja upozoravaju da takva hrana može izazvati još veću želju za hranom umjetnog okusa.

6. ALKOHOLNA PIĆA

Fotolia

Alkohol sadrži velik broj toksina i kalorija. Uz to, vitamin C, kalcij i cink teže se apsorbiraju u organizmu i na taj način alkohol blokira njihov učinak protiv masnoća i za ljepotu kože.

7. PERECI

Fotolia

Iako sadrže malo masnoća i kalorija, pereci su puni soli, koja ne samo da može uzrokovati osjećaj nadutosti već i dehidraciju tijela, što će celulit na stražnjici učiniti vidljivijim.

8. ŠEĆER

Fotolia

Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva. Vezanjem šećera na bjelančevine slabi uloga bjelančevina i nastaje upala, zbog čega je celulit bolan na dodir u kasnijim fazama.

9. SOJIN UMAK

Prepun je soli, koja na sebe veže vodu, što se zatim najbolje vidi na masnim naslagama na trbuhu, zato je bolje ne dodavati ga hrani, a za okus koristiti svježe začinsko bilje.

VIDI OVO: 5 savjeta za savršenu masturbaciju.

10. FAST FOOD

Kombinira nekoliko sastojaka koje treba izbjegavati - visok sadržaj toksina, aditiva, zasićenih masnoća i kalorija. Veći unos brze hrane vodi i do sve većih naslaga masnoća i vidljivosti celulita.

VIDI OVO: 4 spolne bolesti koje se mogu dobiti i uz korištenje kondoma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru