Lifestyle

Komentari 15

Često se vozite Uberom? Dobro je pročitati sigurnosne savjete

Često se vozite Uberom? Dobro je pročitati sigurnosne savjete

Uber putnicima nudi mogućnost dijeljenja statusa putovanja i vozačevog imena, fotografije i tablica. Ako se osjećate ugroženo, recite vozaču da ste podijelili te podatke

Uber je nedavno otkrio da je prošle godine u njihovim vozilima samo u SAD-u prijavljeno više od 3000 slučajeva seksualnih napada. Iako ta brojka čini mali dio ukupnih vožnji Ubera, još uvijek je zastrašujuć podatak za sve korisnike koji žele sigurno koristiti uslugu.

Tvrtka Uber inače, kontradiktorno s navedenim podatkom, na svojoj web stranici objavljuje savjete za sigurnost u vožnji, a putnici imaju mogućnost i podijeliti svoju lokaciju kao i besplatno nazvati 911. 

Evo nekoliko savjeta za sigurnost:

Čekajte na prometnom i dobro osvijetljenom mjestu ili u nekom sigurnom zatvorenom prostoru dok ne primite obavijest da je vozač stigao.

- Izlazak na ulicu i držanje telefona čini vas metom za potencijalno opasne vozače koji će se nadati da ćete ući u njihov automobil - kaže odvjetnik Bryant Greening i dodaje da je "kad ste u automobilu, mnogo je teže zaštititi se".

Prije nego uđete provjerite model automobila, tablice i usporedite vozača sa njegovom fotografijom u aplikaciji. Umjesto da odmah kažete svoje ime kad otvorite vrata automobila, pitajte: "Za kog ste došli?"

- To je prvi korak sigurnosti - kaže Greening, i vjerojatno najvažniji.

Uber kao i neke druge slične aplikacije putnicima nudi mogućnost dijeljenja statusa putovanja i vozačevog imena, fotografije i tablica. Ako se na bilo koji način osjećate ugroženo, recite vozaču da ste podijelili te podatke.

Dana Lockhart iz tima za podršku žrtvama policijske službe u Seattleu predlaže i da nazovete prijatelja (ili vlastitu govornu poštu) kako bi vozač mogao čuti kako govorite nešto kao: "Upravo sam ušao/ušla u auto i kod vas sam za 20 minuta.

Ovo sjedalo će vam omogućiti gledanje vozača i ceste. Budite oprezni ako vas vozač zatraži da sjednete na određeno mjesto, a Greening predlaže da isprobate kvaku na vratima kad ste u automobilu, prije nego što se vozač krene, kako biste bili sigurni da nije zaključano i da ćete moći izaći.

Pokušajte se ne voziti sami, a ako izlazite na različitim stajalištima, naglasite da se vaša vožnja prati - savjetuje Estrada.

Ako vam se nešto ne čini ispravnim, recite da želite što prije izaći. Putnici mogu nazvati i 911 s Uberove aplikacije i dobiti informacije o lokaciji i modelu automobila, kao i o tablicama kako bi ih podijelili s dispečerom za hitne slučajeve.

Ako vam je išta u vožnji čudno, neki komentar,zahtjev za vašim podacima ili pak vozač loše vozi, obavijestite Uber, a ako treba i policiju, kaže Lockhart. Pomoći ćete budućim klijentima da izbjegnu slična (ili još gora) iskustva.

- Seksualno nasilje je globalna epidemija, a oni koji su ranjivi moraju poduzeti sve moguće mjere opreza - zaključuje Lockhart.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci