Lifestyle

Komentari 15

Opasni za bebe: Zabranit će ogradice za krevetić i ljuljačke

Opasni za bebe: Zabranit će ogradice za krevetić i ljuljačke

Mekani jastuci za prečke i nagnute ljuljačke proglašeni su opasnima jer povećavaju rizik od gušenja, a novi zakon u SAD-u bi trebao posve zabraniti njijhovu prodaju

Rizik od udarca glavom u ogradu krevetića nije tako velik kao rizik od gušenja, zaključci su brojnih zdravstvenih studija zbog kojih je u američkom Domu zastupnika usvojen novi zakon s ciljem zabrane prodaje raznih obloga za krevetiće i nagnute ljuljačke.

Zakon je predstavljen još u lipnju, a usvojen je 16. prosinca 2019. Prema Kongresu, ovim nacrtom zakona bit će protuzakonito "proizvoditi, prodavati ili distribuirati takve proizvode".

Posebno se opasnim smatraju ljuljačke nagnute za više od 10 posto za djecu mlađu od godine dana, piše The Bump.

Moguć uzrok iznenadne smrti kod beba

Te su ljuljačke već dugo deklarirane kao "nesigurne za dojenčad". Povjerenstvo za zaštitu potrošačkih proizvoda (CPSC) prije nekoliko tjedana izdalo je upozorenje, savjetujući roditelje da ih ne koriste, a prethodno je opozvalo naklonjene proizvode za spavanje - uključujući spavač Fisher-Price Rock 'n Play, koji je povezan s najmanje 30 novorođenačkih smrtnih slučajeva u proteklom desetljeću, najčešće zbog prevrtanja, ispadanja i gušenja beba.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) također je upozorila roditelje da ne koriste nagnute proizvode za spavanje "ili bilo koje druge proizvode za spavanje koji zahtijevaju vezanje djeteta.

Prema AAP-u, prakse sigurnog spavanja uključuju spavanje bebe na leđima sve do starosti od godinu dana, kao i korištenje tvrde podloge za spavanje. 

Prijedlog zakona je premješten u Senat gdje bi trebao biti izglasan. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci