Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Četiri lagana večernja obroka za relaksirajući san i istinski odmor

Četiri lagana večernja obroka za relaksirajući san i istinski odmor

Nije svejedno kakav obrok odlučite pojesti prije spavanja. Hrana koja u sebi sadrži melatonin će vam osigurati dubok i okrepljujući san, a jednostavni večernji obroci donijeti odmor kakav trebate

VIDEO

U savršenom svijetu, zasitna, večera bogata hranjivim sastojcima zadovoljila bi čovjekove potrebe za cjelonoćnim odmorom. Ali, ponekad to nije garancija. Važno je slušati te znakove gladi i zadovoljiti tjelesne potrebe na pravi način, umjesto da gladni idete u krevet ili se odlučite na brzinske grickalice kako bi utažili trenutačnu žudnju. 

POGLEDAJTE VIDEO: Utjecaj šećera na spavanje.

Pokretanje videa...

00:39

Dr. Michael J. Breus, klinički psiholog i certificirani stručnjak za spavanje je na mindbodygreen podcastu rekao da 'ne želite ići u krevet punog želuca, ali nije dobro ni ići u krevet gladan'. 

Međutim, nije svaki obrok jednak. Naravno, postoje oni koji vas mogu razbuditi i spriječiti u postizanju visokokvalitetnog sna, dok drugi sadrže samo hranjive sastojke potrebne za kvalitetan san. 

Ove četiri večere će nahraniti vaše tijelo pravim kalorijama i osigurati vam lagan neprekinut san:

1. Avokado na rižinim krekerima

- Savršeni večernji obrok se sastoji od ugljikohidrata, točnije 70% ugljikohidrata i 30% masnoća ili proteina - kaže Breus. 

Složeni ugljikohidrati potiču oslobađanje serotonina koji se u mozgu pretvara u melatonin. Što se tiče proteina i / ili masti, to je ono što vas cijelu noć držati sitima, tako da se ne probudite usred noći s povišenom razinom šećera u krvi.

- Ono što ljudima volim reći je da uzmu nekoliko kriški avokada i stave ga na rižin keks. To je savršen zalogaj - kaže dr. Breus i dodaje da oni koji vole slatko avokado mogu zamijeniti žlicom bademovog maslaca.

2. Slanutak

Registrirana dijetetičarka Jessica Cording za večernji obrok priprema hrpu prhkog, cijelog pečenog slanutka kako bi ga grickala prije spavanja jer sadrži ugljikohidrate i visoku razinu magnezija, za koji je dokazano da podržava obnavljajući duboki san.

Budite se prije alarma? Otkrili su uzrok te frustrirajuće pojave
Budite se prije alarma? Otkrili su uzrok te frustrirajuće pojave

Slanutak je također pun triptofana, aminokiseline koja je preteča serotonina. 

3. Višnje

Višnje su bogate melatoninom, hormonom koji tijelo prirodno proizvodi, a koji je neophodan za spavanje. Jedno istraživanje je pokazalo da su sudionici koji su pili sok od višanja povećali razinu melatonina, što je zauzvrat poboljšalo kvalitetu i trajanje sna.

Fresh sour cherry in a bowl

 

4. Omlet

Omlet je idealan obrok za večeru i za doručak. To je zato što jaja sadrže veliku količinu melatonina i L-ornitin, aminokiselinu koja dokazano pomaže u poboljšanju kvalitete sna.

- Slobodno bacite i malo povrća u omlet poput šparoga ili brokule, koju su isto bogate melatoninom - kaže dr. Naidoou,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa