Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Četiri najčešća tipa roditeljstva: Postoji li onaj pravi ili svaki od njih ima dobru i lošu stranu?

Četiri najčešća tipa roditeljstva: Postoji li onaj pravi ili svaki od njih ima dobru i lošu stranu?

Roditelji svih vrsta obično samo žele ono što je najbolje za svoju djecu, stoga ne čudi što često žele znati koji je stil roditeljstva najbolji za djecu. Svaki stil ima svoje prednosti i mane

VIDEO

Postoje četiri stila roditeljstva koja danas najviše navode stručnjaci za mentalno zdravlje i koji su najviše istraživani u smislu njihovih učinaka na djecu: autoritativni, autoritarni, popustljivi i isključeni.

POGLEDAJTE VIDEO: Najčešće greške u odgoju

Pokretanje videa...

01:19

- Ove kategorije, koje je stvorila Diana Baumrind 1960-ih, u osnovi se razlikuju po dva faktora: stupnju osjetljivosti na djetetove potrebe i stupnju kontrole nad djetetom.

Ali što je s referencama iz pop kulture kao što su 'roditelj helikopter', 'mama tigrica' ​​i 'nježno roditeljstvo'? Postoje i drugi stilovi koje su skovali razni kliničari tijekom godina, ali ih većina kliničara obično ne koristi jer nemaju mnogo istraživanja koja bi ih poduprla u smislu utjecaja na dijete.

Vrijedni savjeti stručnjaka: kako roditelji mogu s tinejdžerima razgovarati o alkoholu?
Vrijedni savjeti stručnjaka: kako roditelji mogu s tinejdžerima razgovarati o alkoholu?

Koji je stil roditeljstva najbolji?

Roditelji svih vrsta obično samo žele ono što je najbolje za svoju djecu, stoga ne čudi što često žele znati koji je stil roditeljstva najbolji za djecu. Ali istina je: na to je pitanje teško odgovoriti.

Iako se stručnjaci uglavnom slažu s Američkom akademijom pedijatara (AAP), koja kaže da je 'uravnotežen, 'autoritativan' stil roditeljstva snažno povezan s pozitivnim mentalnim zdravljem i ishodima ponašanja kod djece i adolescenata', svakako postoje neke prednosti i mane svakog stila roditeljstva.

Evo što svaki od četiri tipa roditeljstva podrazumijeva:

1. Autoritativan stil

Roditelj dosljedno postavlja čvrste, jasne smjernice i razumna očekivanja. Roditelj je usklađen s djetetovim potrebama i stvara snažnu emocionalnu povezanost. Sigurnost, rutina i predvidljivost su norma.

Djeca autoritativnih roditelja obično su samoinicijativna, sigurna u svoje sposobnosti i realna. S obzirom na siguran stil odgoja, ta su djeca obično samouvjerena i otvorena prema svijetu oko sebe, dobrog su mentalnog zdravlja i obično odrastaju uživajući u zdravim prijateljstvima i romantičnim vezama.

2. Autoritaran stil

Autoritarni roditelji općenito su pretjerano kruti. Skloni su nerazumnim očekivanjima i često kritiziraju svoju djecu. Roditelj postavlja pravila i nema želje ni razgovarati ni mijenjati očekivanja prema djeci na razuman način.

Ovakav stil roditeljstva može imati značajne, trajne posljedice na mentalno zdravlje djeteta. Dijete autoritarnih roditelja može se bojati ispravno propitivati ​​autoritet ili može imati problema s postavljanjem granica. S druge strane, dijete može postati nasilnik ili djelovati agresivno kako bi se suprotstavilo nerazumnim pravilima i krutosti autoritarnih roditelja.

Djeca autoritarnih roditelja mogu biti uspješna, budući da su oduvijek imali jako visoke standarde koji su im postavljeni, a koje su oni morali postići.

3. Permisivan stil

U ovom 'slobodnom' stilu roditeljstva, roditelj je često zabrinut zbog toga što je pretjerano restriktivan i, kao rezultat toga, postaje popustljiv, što s vremenom može dovesti do problema jer se roditelj boji postaviti djeci smjernice u životu. Permisivni roditelj često nije usklađen s djetetovim stvarnim potrebama.

Djeca koja napreduju zahvaljujući neovisnosti mogu doista procvjetati, unatoč nedostatku jasnih i dosljednih smjernica. Međutim, djeca koja imaju veću potrebu za sigurnošću, smjerom i rutinom mogu postati vrlo tjeskobna i nesigurna ako su roditelji suviše popustljivi.

4. Isključeni stil

Isključenom roditelju nedostaje osjećaj povezanosti s djetetom. Roditelj je stalno zaokupljen vlastitim potrebama, poslom ili drugim životnim problemima. Norma je nedostatak pažnje prema djeteta i neispunjavanje djetetovih potreba.

Oni koji imaju isključene roditelje često imaju poteškoća sa stabilnošću i stvaranjem međuljudskih veza tijekom života. Ova djeca mogu imati vrlo neorganiziran unutarnji i vanjski svijet. Zbog ovog nedostatka zdrave interakcije, uobičajeno je nestabilno i dvosmisleno ponašanje, piše Oprah Daily.

Kakav je vaš osobni stil roditeljstva?

Istina je: većina roditelja varira između svih stilova ovisno o situaciji. 

Savjeti za roditelje djece u dobi od 1 do 3 godine: To je dob kad su najotvoreniji za učenje
Savjeti za roditelje djece u dobi od 1 do 3 godine: To je dob kad su najotvoreniji za učenje

Ipak, roditelji su kategorizirani prema tome kojem stilu najviše prianjaju. Odgajate li općenito dijete u slobodnom duhu te mu dajete da istražuje svijet oko sebe bez puno vodstva? Velike su šanse da ste popustljiv roditelj. Ili imate vrlo stroga pravila – i kažnjavate svoje dijete ako ih se ne pridržava? Možda ste autoritarni roditelj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku