Lifestyle

Komentari 0

Chef Marinko Topalović otkriva kako pripremiti sočnu japansku govedinu: 'Bit je u temperaturi'

Chef Marinko Topalović otkriva kako pripremiti sočnu japansku govedinu: 'Bit je u temperaturi'

Trebalo mi je više od godinu dana da shvatim i naučim japansku govedinu. Japanska govedina ne podnosi previsoku temperaturu, ispričao je Hiltonov chef Marinko Topalović koji je predstavio novi jelovnik

Novi Hiltonov executive chef Marinko Topalović predstavio je novi meni restorana 'OXBO Grill' u zagrebačkom Hilton Doubletree hotelu.  Novi jelovnik stvarao je u suradnji sa svojim cijelim timom, a posebno pažnju izaziva izbor steakova. Nakon što je više od godine dana proučavao japansku govedinu, Wagyu je dodao na novi jelovnik OXBO restoran.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Trebalo mi više od godinu dana da shvatim i naučim japansku govedinu. Prvo sam morao odustati od klasičnog pristupa steakovima koji jednostavno ne funkcionira kod crne japanske govedine koja ne podnosi previsoku temperaturu. Japanski steak ne smijete staviti na 400 stupnjeva, jer ćete ga uništiti. Treba ga peći na nižoj temperaturi, tek tolikoj da čujete da meso zacvrči, da izazovete Maillardovu reakciju i zato sam ga pekao u tavi - rekao  je chef Marinko Topalović.

U OXBO restoranu odlučili su se za najkvalitetniji Wagyu, onaj s oznakom A5  što se odnosi na raspored i omjer intermuskularne masnoće te oblik i veličinu odreska. Imali smo priliku i probati japanski Wagyu s ponzu umakom, čipsom od češnjaka, wasabijem i focacciom zapečenom masnoćom steaka. Već na prvi pogled jelo izgleda jako sočno, a kada smo ga probali, uvjerili smo se u to. 

- Wagyu odrezak ima izvrstan, izrazito 'mesni' okus, a većina wagyua koji se izvozi pažljivo se bira i proizvodi po visokim kriterijima kvalitete koja se strogo kontrolira. I najvažnije, nijedna druga govedina nema omjer i raspored intermuskularne masnoće kao wagyu. To je paukova mreža tankih linija i točkica svilene bijele masnoće, koja je u svakom dijelu skoro ista, od koje meso izgleda ružičasto i kremasto, a kad se ispeče ima teksturu baršuna i putra - objasnio je Topalović.

Wagyu se može naručiti u tri varijante, osim carpaccia možete naručiti wagyu na flat breadu kao i wagyu ramstek A5 s prilozima. Osim Wagyu jako nam se svidio i srneći gulaš. Uz gulaš poslužene su domaće semi knedle s pancetom te grah i zelje salata s bučinim uljem.

 Ručak smo počeli sirovim A5 wagyuom posluženom na toplim jastučićima od beskvasnog tijesta, a završili odličnim desertom izuzetno talentiranog pastry chef Maxa Todorova koji je poslužio profiteroli s kremom od buče i sladoledom od cikle.

Novi zimski jelovnik restorana OXBO Grill je zaista bogat i sigurno nećete ostati gladni.  Za ljubitelje sirove hrane nudi se tuna tartar s avokadom i wasabiem.

Tu je i raznolik izbor juha,a izdvojit ćemo gustu juhu od cikle i bistru riblju juhu 'Od kamena'. 

 Na jelovniku se nudi i tagliata ramstek s lardom na rižotu, pirjani juneći obrazi, file lososa na kremi od hrena i jabuke, turnedo rossini pisanica.

Najčitaniji članci