Lifestyle

Komentari 15

Cigareta je štetna i nakon što je ugasite: Ispraznite pepeljaru

Cigareta je štetna i nakon što je ugasite: Ispraznite pepeljaru

Svaki opušak cigarete, tvrde znanstvenici, emitira gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cijela cigareta, a štetne su razine nikotina prisutne i tjedan dana nakon što je cigareta ugašena

Znanstvenici Nacionalnog instituta za tehnologiju u SAD-u otkrili da su opušci od cigareta opasniji za ljudsko zdravlje nego se mislilo, zbog šokantne razine nikotina koja se u zraku stvara od njih još dugo nakon što je cigareta ugašena. 

Naime svaki opušak cigarete, tvrde znanstvenici, emitira gotovo 15 posto ukupnog nikotina koji sadrži cijela cigareta, a premda se iz ugašene cigarete većina kemikalija emitira u prva 24 sata, otkriveno je kako su štetne razine nikotina prisutne i tjedan dana nakon što je cigareta ugašena. 

Ova su otkrića uznemirila i Australce, pa je njihovo Vijeće za rak Queenslanda stanovnike upozorilo na tu opasnost od već dogorjelih cigareta. 

Fotolia

- U Queenslandu nastojimo na što više javnih površina zabraniti pušenje, pogotovo jer neki nisu svjesni koliko na zdravlje djeluje 'sekundarno pušenje' - rekao je izvršni direktor Queensland Vijeća za rak Chris McMillan za Daily Mail.

- Možda mislite da ste djecu zaštitili od dima ako ne pušite u automobilu kad su djeca prisutna, ali dovoljno je štetno i kad je pepeljara u vrućem autu puna opušaka koji emitiraju štetne kemikalije - poručio je McMillan.

Znanstvenici su također otkrili da su opušci štetniji kad je vrijeme toplije.

- To znači da ako tjedan dana ne ispraznite pepeljaru, količina izloženosti nikotinu za nepušače može biti i duplo veća - rekao je voditelj istraživanja Dustin Poppendieck.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci