Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Cijepljenje ne izaziva autizam, potvrdili danski znanstvenici

Rezultati novog istraživanja nisu velika novost, već još jedna potvrda odavno pokazanog - da cjepivo ne izaziva autizam, kaže epidemiolog prim. dr.sc. Bernard Kaić iz HZJZ

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1 komentara

Danska studija je obuhvatila 657.461 dijete rođeno između 1999. i 2010. godine, a podatke o njihovom zdravstvenom stanju pratili su istraživači u Statens Serum Institutu u Kopenhagenu, među kojima su i neki koji su sličan projekt već odradili ranije. Tako su rezultati sličnog istraživanja već objavljeni 2002., tada na temelju 537.303 malih Danaca rođenih između 1991. i 1998.. Već tada je sve upućivalo na zaključak da veze između cijepljenja i rizika od autizma nema.

Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL Bernard Kaić

- Istraživanje danskih stručnjaka nije velika novost, već samo još jedna potvrda odavno pokazanog: da cijepljenje nije povezano s autizmom - komentira epidemiolog prim. dr.sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), nedavno objavljenje rezultate nove studije, koja je pokazala da ne postoji veza između obaveznih cjepiva  i učestalosti autizma kod djece.

OPASNO KAO HIV 'Oni koji se ne žele cijepiti tako mogu potaknuti širenje bolesti'

- Spomenutu studiju su na više od 650.000 djece proveli danski stručnjaci, koji su pratili zdravstveno stanje djece tijekom deset godina i kroz to razdoblje uspoređivali pobol od autizma kod cijepljenih MPR cjepivom i necijepljenih, te gledali povećava li MPR cijepljenje rizik od nastanka autizma u općoj populaciji, zatim ciljano u djece koja imaju brata ili sestru s autizmom, zatim u odnosu na primanje drugih cjepiva, te na kraju povećava li MPR cijepljenje autizam kod djece koja imaju neke druge rizične faktore za autizam. Ni na koji način nisu pronašli da MPR cijepljenje povećava rizik od autizma - ističe naš sugovornik.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Iako znanstvenici već dugo pobijaju djelo liječnika Andrewa Wakefielda, koji je tvrdio da ima dokaze za tu vezu, ali su istraživanja koja je proveo prije više od 20 godina povučena iz vrhunskih medicinskih časopisa, među ostalim zbog utvrđenih nepravilnosti u procesu istraživanja koje je objavio, dio roditelja i danas odbija cijepiti djecu zbog straha od autizma, a pokret protiv cijepljenja u zadnjih 15 godina u svijetu jača.

RAZBIJANJE MITA Pedijatar: Ne postoji razlog da ne cijepite dijete tijekom ljeta

- Zbog toga smo smatrali da je važno ponoviti slično istraživanje - kaže dr. Anders Peter Hviid, jedan od istraživača. Zaključak je nove studije kako bi fokus znanstvenika sada trebao biti na tome da se dobiveni rezultati što kvalitetnije predstave javnosti te da se roditeljima objasni kako je cijepljenje u najboljem interesu njihove djece.

ZNANSTVENICI: 'Protivnicima cijepljenja treba pokazati kakve su posljedice'

- I iskustva u Hrvatskoj su slična, odnosno ne postoje prijave o ozbiljnim komplikacijama nakon cijepljenja kod većeg broja djece koje se mogu povezati sa cijepljenjem - kaže prim. dr. Kaić. 

Foto: Dreamstime

- Svojedobno su bili česti aseptički meningitisi, uzrokovani cijepnim virusom mumpsa, ali promjenom proizvođača ove se nuspojave rjeđe javljaju. Osim toga, bilo je u zadnjih deset godina zabilježeno i nekoliko teških nuspojava, poput trombocitopenične purpure i akutnog diseminiranog encefalomijelitisa. No ove se bolesti javljaju neusporedivo puno češće kao komplikacija prirodnih ospica, nego kao nuspojava cijepljenja, dodaje sugovornik. S druge strane, sustavnim cijepljenjem se postigla eliminacija ospica i rubeole u mnogim zemljama svijeta, uključujući i Hrvatsku, ističe. 

OD SLJEDEĆE GODINE Stiže novo obavezno cjepivo za bebe: Evo što sve morate znati

- Kad bi se povećao udio necijepljene djece, imali bismo velike epidemije ospica i rubele, kao mnoge europske zemlje koje još uvijek nisu uspjele staviti ove bolesti pod kontrolu - zaključuje prim. dr. Kaić.   

LIDIJA BAČIĆ ŠOKIRALA FANOVE: 'Pa ona je gola u novinama'?

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message