Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Čipkarica s Paga jedan je svoj rad prodala za čak 5000 kuna

Čipkarica s Paga jedan je svoj rad prodala za čak 5000 kuna

Radi se cijele godine. Zimi čipkamo, a ljeti prodajemo. Za rad koji sam prodala švicarskim turistima trebalo mi je četiri mjeseca, otkriva Nedjeljka Oros koja bavi čipkanjem 60 godina

VIDEO

Vrlo rano sam se počela baviti čipkanjem, već u drugom razredu osnovne škole, tako da iza sebe imam već 60 godina staža, priča nam Nedjeljka Oros (69) dok njezine ruke spretno razvlače konac. 

- Prvi kontakt s čipkom bio je s majkom. Majka mi je bila čipkarica, svemu me naučila. Radila je po narudžbi za prodaju Talijanima i to nam je bila dodatna zarada u obitelji. Znate, nije se od toga nikad moglo živjeti, ali je zarada bila odlična i uvijek bi nam dobro došla. I ja od prodaje uspijem skupiti za drva za ogrjev, a to je za umirovljenika dosta - skromno nam kaže Nedjeljka koja je sa sumještankama, u sklopu 10. Festivala čipke, na radionici polaznicima otkrivala čari ovoga zanata.

Na Pagu se održava Festival paške čipke

Ističe da je za početnike dovoljno godinu dana da nauče čipkati, ali prava praksa stječe se tek nakon nekoliko godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znanje prenosi na kćer

- Stvar je u vještini izrade. Vod je vrlo jednostavan, ali je tehnika vrlo složena i to vam netko stručan mora pokazati - objašnjava. 

Trudi se, kaže, da se tradicija ne zaboravi pa je tako kćer također od malih nogu učila čipkanju. Trenutačno se školuje, ali se Nedjeljka nada da će se jednog dana i ona vratiti čipkanju, barem u slobodno vrijeme.

Ona i još nekoliko čipkarica marljivo čipkaju preko zime, a svakog ljeta turistima prodaju svoje radove. 

Na Pagu se održava Festival paške čipke

- Zimi to radimo kad nema vrućina jer su jako bitni i uvjeti rada. Najskuplji rad smo prodali za 5000 kuna švicarskim turistima - ističe ova marljiva čipkarica i dodaje da je za takav rad potrebno najmanje četiri mjeseca rada po nekoliko sati dnevno.

Tvrdi da uspije prodati gotovo sve što napravi, a ponekad na kraju sezone ne uspije prodati samo one veće radove. Kaže da rade samo geometriju jer je to dio paške tradicije i od nje ne odustaju.

Čuvarice tradicije

- Ako odstupamo od tradicije gubimo kontinuitet, a to nam nije u cilju. Treba čuvati svoju tradiciju - ističe. 

Početnicima u čipkanju savjetuje da je najvažnije biti ustrajan i na radovima raditi svakodnevno, dok god se ne završe.

- To se ne radi tako da se započne pa onda stane. Jedan manji komad se radi nekoliko dana u kontinuitetu i tako se završi - poručuje čipkarica.

Na Pagu se održava Festival paške čipke
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe
HRVATSKA SUPERHRANA

Odličan slavonski med uskoro stiže u trgovine diljem Europe

Ove godine Slavonski med zaštićen je oznakom izvornosti na razini Europske unije, a u ovom elitnom društvu nalaze se i Dalmatinski pršut, Paška sol, Varaždinsko zelje, Šoltansko maslinovo ulje...

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola
USPOREDBA

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola

Ashwagandha i babin zub su biljke koje se već stoljećima koriste kao pripravci za jačanje organizma. Ashwagandha je jedna od najcjenjenijih ajurvedskih ljekovitih biljaka
Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice
ODLIČNE ZA ZDRAVLJE

Aronija je jak antioksidans, a šipak obnavlja bolesne stanice

Aronija je Puna velike količine vitamina i minerala, no hrabro je slijedi šipak, koji obnavlja stanice pogođene rakom. Nar sadrži i velike količine bioaktivnih tvari - polifenola, flavonoida i tanina