Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ashwagandha i babin zub su odlični afrodizijaci za oba spola

Ashwagandha i babin zub su biljke koje se već stoljećima koriste kao pripravci za jačanje organizma. Ashwagandha je jedna od najcjenjenijih ajurvedskih ljekovitih biljaka

VIDEO

>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu

Ashwagandha je jedna od najcjenjenijih ajurvedskih ljekovitih biljaka, kojoj se pripisuju ljekovita svojstva za cijeli organizam. U ajurvedskim spisima spominje se kao biljka adaptogen, što znači da se svojom prirodnom inteligencijom prilagođava svakom organizmu i djeluje individualno, dajući tijelu, umu i duhu točno ono što mu u određenom trenutku treba.

Tako na nekoga može djelovati kao sedativ, tako da opušta tijelo i um te smiruje emocije, zbog čega se smatra vrlo korisnim lijekom protiv nesanice, dok istovremeno na drugu osobu može djelovati kao tonik koji podiže energiju i osnažuje tijelo te jača um i memoriju, odnosno pomlađuje cijeli organizam.  

Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma
Naša kopriva, sikavica i pelin čiste jetru moćno kao kurkuma

Za tu je biljku dokazano da potiče potentnost i plodnost kod muškaraca, balansira muške spolne hormone te ubrzava kretanje spermija i njihov broj, pa se često spominje kao lijek protiv muške neplodnosti. Mogu je koristiti i žene kod ginekoloških problema i protiv bolnih menstruacija. Također, ublažava probleme s disanjem i plućima, kao i simptome astme. Ublažava bol i smiruje upalu mišića te jača mišićni tonus, pa je koriste i mnogi profesionalni sportaši.

Vrlo je korisna i za pravilan rad srca. Koristi se i za ublažavanje boli kod reume i artritisa, a postoje istraživanja koja ukazuju i na to da djeluje protiv tumora. Na našem tržištu najčešće se može naći u prahu ili kapsulama. Jednu čajnu žličicu praha treba preliti s 1,5 decilitara mlakog mlijeka te popiti ujutro sat vremena nakon doručka i uvečer prije spavanja.

Kapsule je također dobro piti s mlakim mlijekom, na isti način. Ne biste smjeli prekoračiti preporučenu dnevnu dozu naznačenu na pakiranju. Također, ne biste trebali uzimati ashwagandhu ako imate visoku razinu toksina u tijelu, u vrijeme prehlade i gripe, u slučaju začepljenja i neprotočnosti limfe, te u trudnoći i tijekom dojenja.

Dobra alternativa ashwagandhi je biljka latinskog naziva Tribulus terrestris. U narodu je, među ostalim, poznata kao babin zub, zemaljski babin zub, đavolji trn, ripje ili gložje i također se stoljećima koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini, ponajviše kao tonik za jačanje organizma i afrodizijak. U ajurvedskoj medicini je bila poznata i kao diuretik, pa se koristila kod bolesti bubrega i smatra se da pomaže njihovoj regeneraciji.

U sastavu biljke, posebno listu i plodu, ističu se i flavonoidi, antioksidansi koji pomažu održavanju zdravog srca i dobre cirkulacije te reduciraju zgrušavanje krvi, a neka novija istraživanja pripisuju joj i protuupalni utjecaj te utjecaj na metabolizam kolesterola, iako se zasad ne primjenjuje kod bolesti koje su povezane s tim stanjima. 

- Zanimanje za tu biljku u Europi je naglo počelo rasti u 80-im godinama prošlog stoljeća, nakon objave rezultata istraživanja koja su proveli bugarski znanstvenici, u okviru kojeg su kliničkim ispitivanjima dokazali njegovu korisnost u poboljšanju erekcije - ističe mr. sc. Jasminka Papić, inženjerka biotehnologije i aromaterapeutkinja. 

Babin zub sadrži luteinizirajući hormon (LH), koji regulira tjelesnu proizvodnju testosterona. Iako su neka rana istraživanja na zečevima i primatima sugerirala da unos ekstrakta tribulusa može proizvesti statistički značajno povećanje razine testosterona, dihidrotestosterona i dihidroepiandrosterona, novija istraživanja provedena među mladim muškarcima taj učinak opovrgavaju.

Echinacea se može sakriti pred kaduljom, kraljicom antibiotika
Echinacea se može sakriti pred kaduljom, kraljicom antibiotika

Na temelju novih ispitivanja na životinjama pretpostavlja se da ga ipak treba pripisati protodioscinu, saponinu koji stimulira androgene receptore u mozgu, te da su jača seksualna želja i bolja erekcija rezultat boljeg dotoka krvi u penis, pojašnjava sugovornica. Neka novija istraživanja, međutim, upućuju na mogućnost da sve ovisi o tome u kojem je podneblju biljka rasla, što određuje i spojeve koji dominiraju u njenom sastavu, a onda i djelovanje.

- Potpuni mehanizam djelovanja tribulusa još nije dovoljno poznat, ali je učinak na erektilnu funkciju i mušku plodnost višestruko potvrđen. Stoga se najčešće koristi kod neplodnosti, erektilne disfunkcije, smanjenog libida i andropauze. Koriste ga i vrhunski sportaši, pogotovo bodybuilderi, budući da utječe na povećanje mišićne mase i brz oporavak organizma nakon napornih treninga - dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'