Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Čišćenje koje rješava stres, no postoji i ono koje ga pogoršava

Čišćenje koje rješava stres, no postoji i ono koje ga pogoršava

Ponavljajuće radnje poput slaganja i organiziranja malih stvari mogu pomoći u opuštanju, dok zahtjevnija organizacija i čišćenje uspomena stres mogu samo pojačati

VIDEO

Nekim je ljudima kućna organizacija prirodna reakcija na stres. Pospremanje može pomoći povratiti osjećaj kontrole, a jednostavne, ponavljajuće akcije poput slaganja nekih stvari i predmeta mogu biti umirujuće. No trebate znati da nekad i čišćenje doma na kraju krajeva stvara više stresa nego inače. Kako biste izbjegli stresiranje radi čišćenja i organizacije ove stvari možete čistiti kako biste smanjili stres i smirili se.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

Organiziranjem protiv stresa:

1. Ladica za kuhinjski pribor

Kad ste pod stresom, započnite s organiziranjem malog područja, poput ladice. To ne bi trebalo potrajati predugo, pa je to jednostavan način da osjetite postignuće.

Kad ste pod stresom, izbjegavajte organizirati bilo što previše nostalgično ili osobno, stoga je ladica za kuhinjsko posuđe idealna, jer u njoj sigurno ne krijete neke vama osobne predmete. Trebalo bi biti relativno lako grupirati predmete i donirati ili baciti duplicirane alate.

2. Slaganje posteljine, ručnika, krpa

Jednostavne, ponavljajuće radnje, poput slaganja ručnika za kupanje, mogu biti umirujuće, posebno kada to radite s pažljivošću. Posložite ručnike i posteljinu po bojama i veličini i vidjeti ćete kako će vas to polako smiriti.

3. Slaganje noćnog ormarića

Dobro je pospremiti noćni ormarić iz dva razloga: pod prvo, radi se o maloj površini koju je lako riješiti. Drugo, čišćenje prostora oko kreveta može vam pomoći da lakše i spokojnije zaspete. 

Imajte samo knjigu koju čitate i čašu vode - možda malu vazu ili lampu. Najvažnije pravilo: odmaknite telefon daleko od kreveta.

4. Mobitel

Naši telefoni mogu biti izvor stresa, pogotovo ako su nam glavni izvori vijesti ili ako trošimo previše vremena provjeravajući društvene mreže.

Ako imate iPhone, razmislite o postavljanju vremenskih ograničenja za aplikacije putem izbornika Postavke. Također, uzmite si malo vremena i razmislite koje su vam aplikacije doista potrebne, a koje ne.

5. Ispraznite torbicu

Ovo je malo područje koje vam ne bi trebalo oduzeti previše vremena. Micanje starih računa i smeća iz vaše torbice trebalo bi potrajati samo nekoliko minuta. Osim toga, olakšat će vam pronalazak onoga što vam zaista treba.

Preskočite ovo kad ste pod stresom:

1. Organiziranje bilo čega sentimentalnog

Općenito, sentimentalne stvari koje vas podsjećaju na nešto ili nekog puno je teže organizirati, zato što je potrebno više vremena i emocionalnog rada. Ako se želite isplakati, onda je takva organizacija za vas. Ali ako radije ne biste sebi otežali dan, onda nemojte niti započinjati.

2. Kompletna organizacija cijelog ormara

Kada ste previše emocionalni, nemojte niti pomišljati na pospremanje cijelog ormara. Samo ćete se isfrustrirati i ništa vam se neće sviđati, ništa vam neće stajati niti dobro izgledati i slično. Radije organiziranje ormara ostavite za vrijeme kada budete na dobroj nozi s emocijama, piše Real Simple.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'