Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Čistite kao profesionalci: Otkrili trikove koji štede vrijeme i trud

Čistite kao profesionalci: Otkrili trikove koji štede vrijeme i trud

'Nakon četkanja, postavite četku za zahod vodoravno na wc i poklopite ju s daskom. Ostavite nekih desetak minuta da se ocijedi i osuši', to je samo jedan od trikova kako brže i pametnije čistiti

VIDEO

Neke ozbiljne izazove u čišćenju poput tvrdokornih mrlja na odjeći i ispravnog načina čišćenja zahodske školjke bi bilo idealno prepustiti profesionalcima. Ali, budući da si to prosječan čovjek ne može priuštiti, ono što možemo je od njih naučiti neke trikove pomoću kojih će ti svakodnevni poslovi biti manja gnjavaža. 

POGLEDAJTE VIDEO: Blogerica napravila smiješni video tečaja za obitelj o osnovama čišćenja i održavanja reda u kući.

Pokretanje videa...

mama tečaj čišćenja 00:51

Ovi stručnjaci točno znaju s kojim proizvodom će očistiti otiske prstiju s hladnjaka ili što treba napraviti kad mrlje od masti prijete uništenju nove majice.  

Stručnjaci su portalu Real Simple odlučili otkriti svojih 10 najbolje čuvanih tajni čišćenja. Stoga, krenimo:

1. Ulaštite nehrđajući čelik maslinovim uljem

Melissa Maker, osnivačica tvrtke za čišćenje Clean My Space, YouTube kanala i bloga ima rješenje. 

- Koristim kap ulja (maslinovo ulje ili čak dječje ulje) na papirnatom ručniku za laštenje nehrđajućeg čelika i s tim se brzo riješim otisaka prstiju, a ulaštena površina će duže ostati čista i sjajna - objasnila je. 

2. Bijela kreda za mrlje na odjeći

- Uvijek ljudima kažem da uz perilicu drže bijelu kredu. Budući da upija ulja masnu mrlju treba natrljati s kredom i staviti odjeću na normalno pranje - kaže Becky Rapinchuk, kreatorica Cleanmama.net portala.

White chalk

Kreda bi trebala očistiti mrlje od maslaca, preljeva za saltu i jestivih ulja.

3. Polako usisavajte

Kod usisavanja guranje usisavača ga u biti pozicionira za usisavanja, a povlačenje prema sebi je proces tijekom kojeg usisavač usisava.

- Usporite kod povlačenja usisavača i tepih će biti potpuno čist. Kod čišćenja tvrdih podnih površina usisavači mogu otpuhati puno smeća koje pokušavate usisati. To ćete izbjeći tako što ćete prvo usisati prašinu pomoću nastavka vakuumskog štapića. Potom stavite nastavak za usisavanje tvrdih površina i još jednom usisajte. Ako vam se čini da podovi i dalje nisu potpuno čisti, možda je vrijeme da uložite u novi usisavač - objašnjava Donna Smallin Kuper certificirani tehničar za čišćenje kuća i autor knjige Cleaning Plain & Simple.

Ljubimac i čista kuća - nije lako ali je izvedivo s ovih par trikova
Ljubimac i čista kuća - nije lako ali je izvedivo s ovih par trikova

4. Parno čišćenje

Parni usisavač koristi paru vruće vode za uklanjanje mrvica i prljavštinu bez ljepljivih ostataka - kaže Debra Johnson, voditeljica programa obuke u Merry Maids, tvrtki za čišćenje. 

Parni čistač se može koristiti i za osvježavanje tepiha.

5. Kukuruzni škrob za prozore

- U bočicu s prskalicom stavim pola-pola vode i alkoholnog octa i dodam čajnu žličicu kukuruznog škroba. To je moje standardno rješenje za čišćenje prozora, a i rezultati su nevjerojatni - kaže Melissa Maker. 

Influencerica za čišćenje otkrila kako srediti kuću u sat vremena
Influencerica za čišćenje otkrila kako srediti kuću u sat vremena

Dodaje da su prozori nakon pranja sjajni i kristalno bistri. Kukuruzni škrob čarobni je sastojak - vrlo je fin prirodni abraziv koji pomaže u uklanjanju prljavštine i ostavljanju sjaj bez tragova. 

6. Alkoholni ocat za glavu tuša

- Vodene mrlje i mineralne naslage na slavinama i glavi tuša teško se uklanjaju - kaže Becky Rapinchuk i objašnjava da je ta mjesta najlakše očistiti tako da 'papirnati ručnik ili krpu od mikrovlakana namočite alkoholnim octom i stavite preko naslaga. Pustite da odstoji 5 do 15 minuta, a zatim obrišete. Kiselina u octu razgrađuje naslage, a vaše slavine i tuš su nakon pranja sjajne'.

7.  Ostavite četku za wc da se ocijedi u wc

Nitko ne voli čistiti ovaj dio kupaonice, ali Melissa Maker ima trik kako si olakšati posao. 

- Nakon četkanja, postavite četku za we vodoravno na wc i poklopite ju s daskom. Ostavite nekih desetak minuta da se ocijedi i osuši - objašnjava. 

8. Zip Lock vrećica 

Ako u kući imate sportaša, znate da je nevjerojatno teško očistiti dijelove opreme koji se ne smiju prati u mašinu, na primjer poput kacige. Za nju postoji rješenje - velika zip lock vrećica i zamrzivač.

- Kacigu ili štitnik za prepone, ili neki takav dio opreme koji ne smije u mašinu, stavite u izuzetno veliku plastičnu vrećicu sa zip lock zatvaračem i stavite je u zamrzivač preko noći. Smrad potječe od bakterija, a hladni zrak ubija te bakterije i uklanja miris. Zamrzivač možete koristiti i za uklanjanje ljepljivih ostataka naljepnica sa sintetičkih vlakana ili voska sa stolnjaka. Zamrzivač će stvrdnuti materijal i olakšati skidanje ili lagano struganje mrlje s njega - rekla je Becky Rapinchuk.

Je li muž dobro očistio? Ova je žena otkrila svoj domišljati test
Je li muž dobro očistio? Ova je žena otkrila svoj domišljati test

9. Kamen za pete

- Korištenje mokrog kamena za pete će prirodno ukloniti mrlje i tvrdokorni kamenac u wc-u. Uvijek pazite da prije upotrebe namočite kamen jer suh može izgrebati površinu - kaže Debra Johnson

10. Mr. Clean čarobna gumica

- Najlakši način za čišćenje mrlja od kave s unutarnje strane šalice je čarobnom gumicom Mr. Clean Magic. Treba ju samo malo namočiti i prebrisati rub šalice na kojem se nalaze ljepljive tvrdokorne mrlje kave -  kaže Donna Smallin Kuper. 

Gumica je izrađena od melaminske pjene koja djeluje kao nježno abrazivno sredstvo pa je stvorena za ljepljive mrlje poput ovih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu