Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Čokolada, rajčice i maslinovo ulje za kožu otpornu na sunce

Čokolada, rajčice i maslinovo ulje za kožu otpornu na sunce
1

Rajčice i narančasto povrće te voće najbolji su zaštitnici kože od štetnih zraka, a čak i tamna čokolada djeluje kao krema za sunčanje s nižim SPF faktorom

VIDEO

Iako je izbjegavanje sunca između 11 i 15 sati najbolja odluka za zdravlje kože, pravilan odabir namirnica također može pomoći u njenoj zaštiti, tvrde stručnjaci za Daily Mail.

- Studije pokazuju da neke namirnice djeluju kao umjerena zaštita, iako se ne treba oslanjati isključivo na prehranu da nas štiti od UVA i UVB zračenja - kaže Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa.

Tako tamna čokolada može djelovati poput kreme za sunčanje s manjim zaštitnim faktorom, pokazala je studija Sveučilišta London. Prema njemu, 20 grama tamne čokolade s visokim udjelom kakaa svaki dan kroz razdoblje od tri mjeseca udvostručuju vrijeme koje odrasli mogu provesti na suncu prije nego im kože pocrveni, izvijestili su znanstvenici. Za taj efekt zaslužni su antioksidansi, koji se u toj mjeri ne nalaze u mliječnoj čokoladi, zbog čega ona ne povećava zaštitu od sunca.

Rajčice najviše pomažu

Ovo povrće svoju crvenu boju duguje likopenu, antioksidansu koji kožu čini otpornijom na sunčeve zrake. Tako su ljudi koji svaki dan jedu rajčice do 33 posto otporniji na nastanak opeklina naspram onih koji ih ne jedu. Znanstvenici su također utvrdili da prehrana bogata rajčicama povećava razinu prokolagena u tijelu, čiji manjak uzrokuje prijevremeno starenje kože, gubitak elastičnosti i bore. Konzervirane i kuhane rajčice sadrže još više likopena nego svježe, a i bolje se apsorbiraju u tijelu. Druge namirnice bogate likopenom su grejp i lubenica.

Narančasta superhrana

Povrće i voće narančaste boje, poput mrkve, naranče, batata, manga, dinje i marelice bogati su betakarotenom, a ako ih se redovito jede barem deset tjedana prije izlaganja suncu, umanjuju alergiju na sunce i štite od opeklina, pokazala je njemačka studija. Osim toga, betakarotenom je bogato i zeleno lisnato povrće poput špinata i salate, ali i brokule.

Dodatak vitamina C i E

Vitamini C i E su uz betakaroten najveći zaštitnici kože od bora i ostalih znakova prekomjernog izlaganja suncu. Dobar izvor su agrumi, bobičasto voće, paprika, kivi, avokado, orašasti plodovi i razne sjemenke. Maslinovo ulje također je bogato vitaminom E te je idealan preljev za ljetne salate koji štiti kožu iznutra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju