Lifestyle

Komentari 24

Čokolada sa sokom od kakaovca u Njemačkoj - nije čokolada?!

Čokolada sa sokom od kakaovca u Njemačkoj - nije čokolada?!

Prema važećem njemačkom propisu o hrani, čokoladom se zove proizvod koji sadrži kakao i neku vrstu šećera. I dok proizvođač nije siguran je li to sok kakaovca, Ministarstvo ne vidi problem

Njemački Rittersport zasladio je novu čokoladu sokom kakaovca, čime se postavilo pitanje može li se njegov proizvod  u Njemačkoj uopće nazvati čokoladom. Zvuči čudno, no uredba o kakau i čokoladi u njemačkom zakonu o hrani iz 2003. godine kaže da čokolada sadrži sastojke kao što su kakao masa, kakao u prahu i kakao maslac i strogo propisane vrste šećera. Uredba je svojevrsna 'knjiga recepata', a oni koji je krše riskiraju novčane kazne, u ekstremnim slučajevima čak i službenu zabranu prodaje.

POGLEDJTE VIDEO: Otkrivena nova vrsta čokolade

Ritter Sport se pak na tržište sprema plasirati čokoladu pod nazivom Cacao y Nada (što bi na španjolskom bilo kakao i ništa). Kompanija je šećer zamijenila prirodnim sokom kakaovca koji proizvodi na plantaži u Nikaragvi. Žale se da  njemački zakon o hrani nije dovoljno ažuran po pitanju čokolade.

- Apsurdno je da se čokolada sa 100 posto kakaa u Njemačkoj ne može tako zvati, jer joj nije dodan šećer, rekao je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak direktor Andreas Ronken. Ako se kobasica može napraviti od graška, ni čokoladi nije potreban šećer. Urazumite se! - poručio je Ronken.

Glasnogovornica Ritter Sporta rekla je da lobiraju za promjenu propisa. 

Sok ploda kakaovca načelno ima status prehrambenog proizvoda u EU, međutim, prema navodima tvrtke, proizvod koji Ritter Sport donosi na tržište  na plantaži ne sadrži potrebnu količinu šećera da bi prema važećem zakonu o hranu bio prepoznat kao vrsta šećera.

A propisi u Njemačkoj kažu da se čokolada  mora sastojati od 'kakao proizvoda i vrste šećera'.

Tvrtka i dalje želi lansirati novi proizvod na domaće tržište, ali moguće je da neće moći učiniti to pod nazivom 'čokolada'. Umjesto toga, proizvod bi se mogao prodavati pod nazivom 'voćna pločica od kakaovca'.

U njemačkom ministarstvu hrane i poljoprivrede pak tvrde da uredba o kakau ne ograničava upotrebu šećernih sastojaka na određene vrste šećera.Stoga ne vide razloga zašto se prirodni sok kakaovca ne bi mogao koristiti i kao zaslađivač u proizvodnji čokolade te  zašto se proizvod ne bi mogao prodavati pod imenom 'čokolada', stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

- Jasno smo rekli da nam je cilj značajno smanjiti sadržaj šećera u gotovoj hrani i bezalkoholnim pićima - rekla je ministrica poljoprivrede i hrane Julia Kloeckner.

Čokolada kompanije Ritter Sport prodaje se u više od 100 zemalja. Tvrtka je u prošle dvije godine bilježila značajan pad prodaje, ali je 2020. ostvarila dobit od 470 milijuna eura i trenutno zapošljava oko 1650 ljudi diljem svijeta.

Najčitaniji članci