Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Čokolada uklanja stres i na um djeluje isto kao i antidepresiv

Knjiga dana je The Great Book of Chocolate Davida Lebovitza. Vrhunski slastičar uvodi čitatelja u svijet čokolade i otkriva svoja omiljena 34 recepta za napitke, kolače...

Foto: Dreamstime
15 komentara

David Lebovitz, vrlo talentirani i cijenjeni slastičar, pišući ovu knjigu uložio je dodatan napor kako bi iz prve ruke istražio rad vrhunskih čokoladarnica u San Franciscu, Parizu, Londonu i Bruxellesu. Pritom je položio i tečaj o čokoladi na fakultetu u Belgiji.

Autor otkriva kako prirodno postoje dvije sorte kakaa, uz jednu hibridnu, koju je stvorio čovjek. Jedna je od tih sorti puno osjetljivija i, premda mnogo bogatija okusom, mnogo manje uobičajena od druge te čini samo oko pet posto svjetske čokolade. Vrlo se malo prerađivača bavi tom razlikom te biraju dostupnije namirnice.

Kakao je vrlo složen proizvod čija se kvaliteta može bitno narušiti korištenjem previše topline u procesu pripreme. Time on gubi svoja poželjna suptilna i delikatna svojstva. Autor također ističe kako ne postoji razlika između “poluslatke” i “gorkoslatke” čokolade.

Pažljivo prerađena čokolada sadrži puno više antioksidansa od suhih šljiva, grožđica i borovnica, koje su smatrane voćem s najvišim udjelom tih tvari. Prepoznat ćete je po udjelu kakaa i kakao maslaca, kaže Lebovitz. 

Pogled u povijest

Isto tako, u čokoladi se nalaze i neki spojevi koji djeluju kao antidepresivi, a već je otprije poznato da ima pozitivan učinak na otklanjanje stresa. 

Unutar ovog vodiča za svijet čokolade naći ćete i kratku povijest kakaa, koja se proteže od zaraćenih drevnih aztečkih domoroca pa do ponosnih suvremenih europskih i američkih proizvođača koji koriste najnoviju tehnologiju u kombinaciji s načelima iz davne prošlosti. Autor je pronašao novu vrstu proizvođača čokolade koji koriste čokoladu kako bi educirali javnost o problemima tropskih kišnih šuma. 

UGODA Topla čokolada ili juha utješit će djecu puno bolje nego riječi

Tijekom povijesti vodili su se ratovi za čokoladu, klasne borbe su definirane konzumacijom čokolade, a žetva i trgovina čokoladom uskladili su se s narodima i izazvali društveno-političke potrese i reforme. Okus, proizvodnja, uporaba i potrošnja čokolade odražavala je ove događaje i ljudsku borbu s gospodarskim, okolišnim i političkim stvarnostima. 

Autor poručuje da ćete, jednom kad shvatite ljepotu tajanstvene i egzotične biljke kakaovca i naučite proces koji preobražava dragocjene sjemenke kakaa u čokoladu, postati strastveni zaljubljenik u čokoladu, baš poput njega.   

SLATKI IZAZOV Analiza 8 čokolada za kuhanje: Najskuplja ‘čoksa’ je i najbolja

Fantastični recepti

Knjiga donosi 34 recepta koje je uglavnom osmislio sam autor. To su uglavnom tradicionalne slastice, poput vruće čokolade te čokoladnih torti i kolača, no tu je i recept za “blatnu” pitu s viskijem, ali i za čokoladno tijesto za pizzu ili čokotortu s kiselim kupusom.

Na kraju knjige autor donosi popis dobavljača kakaa s adresama njihovih internetskih stranica, čime želi omogućiti čitateljima da naruče najbolje svjetske čokolade na svoja vrata.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message