Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Čudotvorni 'lijek' koji ublažava teški stres suvremenog života

Čudotvorni 'lijek' koji ublažava teški stres suvremenog života

Boravak u prirodi potiče bolji rad mozga i jača kreativnost, a tome pridonose i šetnje parkom, samo je bitno da ste okruženi zelenilom. Već i pet sati mjesečno učinit će čuda...

VIDEO

Umjetnici i filozofi stoljećima su veličali blagodati šetnje prirodom, ističe Florence Williams, autorica knjige “The Nature Fix: Why Nature Makes us Happier, Healthier, and More Creative”.

Beethoven je crpio inspiraciju iz stijena i drveća, Wordsworth je smišljao pjesme šetajući kroz grmlje, a Nikola Tesla je tijekom šetnje parkom osmislio električni motor, navodi autorica i zaključuje da je nedvojbeno da boravak u prirodi poboljšava rad mozga i jača kreativnost. Tvrdi da šume djeluju terapeutski i pokušava upozoriti na važnost boravljenja u prirodi.

NatureFix_2 with frame.jpg

- Naša povezanost s prirodom važnija je nego što mislimo te čak i kratkotrajna izloženost svježem zraku može poboljšati našu kreativnost i raspoloženje - kaže Williams. Naglašava da je priroda čudotvorni lijek koji može ublažiti stres suvremenog života. To možete postići pješačenjem po šumi ili šetnjom parkom.

- Puno je faktora koji iz prirode direktno utječu na ljudski mozak. Primjerice, šumski nas mirisi mogu razbuditi, a zrak u zimzelenim šumama djeluje i kao blagi sedativ te istodobno potiče disanje. Zvukovi koje čujemo u šumi također imaju terapeutski učinak. Dokazano je da voda i, osobito, pjev ptica poboljšavaju raspoloženje i budnost - ističe autorica. Dodaje da je priroda i odmor za oči, i to doslovno.

pleasure

- Mnoge prirodne strukture i uzorci, kao što je raspored lišća, a koji su organizirani kao fraktali (geometrijski oblici), pozitivno utječu na ljudsku mrežnicu, koja se također kreće po fraktalnoj strukturi tijekom gledanja. Takva podudarnost stvara alfa valove u mozgu, odnosno opušta živce – objašnjava autorica.

Iako je zbog užurbanog načina života ponekad teško pronaći vremena za odlazak u prirodu, zamjena mogu biti i posjeti obližnjem parku. Samo je bitno biti okružen zelenilom, a već i pet sati boravka u parku mjesečno učinit će čuda, zaključuje Williams.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'