Slasni, mekani i čokoladni, čupavci su omiljeni desert mnogima. Njihova povijest seže iz 1927., a sada ih možete pripremiti i sami uz pomoć ovog recepta
Čupavci su došli iz Australije - napravite ih i zasladite nepce
Čupavci su dobro poznati desert diljem svijeta, a počeli su se peći još tijekom australskog lorda Lamingtona po kojemu su na engleskom jeziku dobili i ime - ‘lamingtons’.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Najraniji zapis o ovim kolačićima seže iz 1927., a recept je navodno osmislio Lamingtonov šef kuhinje. Ovi mekani kolači ubrzo su osvojili svijet, a neizostavan su dio svačijeg domaćeg miksa kolača.
U Australiji se prodaju na mnogim školskim humanitarnim akcijama i pripremaju se za priredbe. Proslavite danas Dan čupavaca uživajući u ovom sočnom desertu od biskvita i čokolade umočenog u sitni kokos.
Sastojci:
Tijesto
- 2 jaja
- 300 g šećera
- 100 g margarina
- 200 ml mlijeka
- 300 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Čokoladni preljev:
- 150 g tamne čokolade
- 200 ml mlijeka
- 100 g margarina + 200 g kokosa
Priprema: Šećer i margarin miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu, a zatim dodajte jaja i mlijeko. Prosijte brašno i prašak za pecivo te ih uspite u smjesu pa izmiješajte žlicom ili špatulom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa ulijte u njega pripremljenu smjesu.
Pecite otprilike pola sata i testirajte čačkalicom je li biskvit gotov. Kada se biskvit ohladi narežite ga na kocke.
Rastopite čokoladu na pari s margarinom i mlijekom, potom umočite biskvit u čokoladu, zatim uvaljajte u kokos i posložite na čistu podlogu i pustite da odstoje neko vrijeme.