Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
69 komentara

Čuvajte zdravlje: Evo zašto se treba presvući čim dođete kući

Loša ideja je doći kući pa u istoj odjeći sjesti na kauč, a još gora sjediti u njoj na krevetu na kojem spavate. Preporuka stručnjaka je odmah nakon dolaska kući promijeniti odjeću u onu 'kućnu'

Thinkstock
Foto: Thinkstock
69 komentara

Pokušajte samo zamisliti što se sve zalijepilo za vašu odjeću tijekom dana, gdje ste sve bili, na čemu ste sjedili, jeste li bili u gužvi okruženi gomilom ljudi.

Putujete li javnim prijevozom, ili ste sjedili u nekoj čekaonici, ne možete znati tko je sve sjedio na toj sjedalici prije vas, koliko brine o higijeni, koliko često mijenja i pere svoju odjeću...

Zato je loša ideja doći kući i u istoj odjeći sjesti na kauč, a još gora sjediti u njoj na krevetu na kojem spavate. Preporuka stručnjaka je odmah nakon dolaska kući promijeniti odjeću u onu 'kućnu'.

Dreamstime OBJASNILA DR. ČILIĆ Sušenje rublja u stanu po zimi štetno za zdravlje svih ukućana

- Ljudi neprestano sa sebe odbacuju stanice kože, masnoću, znoj, i još mnogo toga, a sve se to može naći na vašoj odjeći. Zapravo, čovjek svakog dana odbaci oko 500 milijuna stanica kože i litru znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu preživjeti tjednima pa čak i mjesecima na odjeći - objasnio je dr. Philip Tierno, direktor Odjela za mikrobiologiju i imunologiju na Sveučilištu u New Yorku.

Dodaje kako čak i nova, tek kupljena odjeća, zna biti prepuna bakterija, virusa i prljavštine. 

- Sad možete zamisliti što sve na sebi ima odjeća u kojoj ste proveli 12 sati i bili u njoj posvuda - kazao je, a prenosi Readers Digest.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Važno je izuvati se prije ulaska u kuću

Znanstvenici Sveučilišta Houston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile, ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti. 

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u zahodima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, kemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Dreamstime BRZINA JE PRESUDNA Simptomi sepse: Prepoznajte ih na vrijeme - i spasite život

Znanstvenici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i tjednima. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem prije ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolijevanja, posebno ako su u kući i mala djeca koja pužu po podu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message