Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Čuvar britanskih kraljevskih gavrana može odahnuti jer kraljevstvo ipak neće propasti

Čuvar britanskih kraljevskih gavrana može odahnuti jer kraljevstvo ipak neće propasti

Chris Skaife ima jedan od najvažnijih poslova u Britaniji jer je odgovoran za najpoznatije ptice u kraljevstvu. Po čvrsto ukorijenjenoj legendi, ako svi gavrani napuste londonski Tower kraljevstvo će propasti

VIDEO

Impozantna tisućljetna kraljevska tvrđava na obali Temze zatvorila je svoja vrata u doba karantene, baš kao i mnoge druge turističke znamenitosti. To je Skaifeu, koji ionako na leđima nosi golem teret opstanka kraljevstva, stvorilo problem kao nikada prije - kako zabaviti svoje slavne letače koji se iznenada više nisu imali s kime igrati i krasti im hranu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Most u Londonu 00:25

Potaknulo je to strahove da će ptice, koje nazivaju čuvarima Towera, pokušati pobjeći u potragu za poslasticama i, još gore, ostvariti proročanstvo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Toweru živi osam gavrana: Merlina, Poppy, Erin, Jubilee, Rocky, Harris, Gripp i George. Kraljevskom odlukom iz 17. stoljeća ondje ih mora biti šest, ali Skaife kaže 'da ih za svaki slučaj drži osam'.

Oni se slobodno mogu skitati londonskom tvrđavom, ali krila su im malo podrezana kako ne bi odlutali predaleko. 

U ožujku je u Britaniji oglašen 'lockdown', ali su Skaife i njegova trojica pomoćnika na smjenu dolazila u Tower kako bi ptice i dalje imale sve što im treba. Najveći je problem bila zabava.

'Nije bilo posjetitelja i nisu imale što raditi. Za vrijeme karantene ptice osim nas nisu vidjele nikoga', kaže Skaife. Zato im je u nastambe donosio igračke, balone, ogledala i ljestve i skrivao im hranu po tvrđavi da ih drži zaposlenima. 

Za doručak im Skaife, u prepoznatljivoj crno-crvenoj odori, nosi objed od piletine i mišetine koji gavrani radosno proždiru. Njegova je ljubimica Merlina, priznaje s osmijehom. Poslije doručka im otvara kaveze na južnom travnjaku da protegnu krila. 

Tower je ponovo otvorio vrata 10. srpnja, ali je pandemija imala katastrofalan učinak na broj posjetitelja. Prošlog listopada ih je, na primjer, dolazilo 60 tisuća tjedno, a sada je taj broj deset puta manji. 

Ipak, pošto se život vratio u privid normalnog, gavrani se privikavaju na to da opet vide ljude i vraćaju se u staru rutinu. 'I naravno, ne želimo da se legenda ostvari', kaže na kraju Skaife. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru