Lifestyle

Komentari 1

Cvjetovi podbjela jestivi su te pomažu protiv kašlja i ekcema

Cvjetovi podbjela jestivi su te pomažu protiv kašlja i ekcema

Čaj od podbjela vrlo je dobar za ispiranje kod akutnih i kroničnih upala usne šupljine i ždrijela. Djeluje i blago diuretički pa se često upotrebljava kod zadržavanja tekućine

Podbjel (Tussilago farfara) jedan je od prvih vjesnika proljeća - njegovi zlatnožuti cvjetovi počinju se pojavljivati već tijekom veljače. Do 20 centimetara visoke, zelenim ili ružičastim ljuskavim listićima obrasle stabljike na vrhu nose po jednu cvjetnu glavicu. Njegovi široki, srcoliki listovi pojavljuju se tek u svibnju, nakon što je biljka već ocvala. Podbjel je poznat i pod imenima jurjovka, konjsko kopito, konjski lopuh, podbilj i pustica. Najčešće uspijeva na vlažnim mjestima, uz šume, potoke i rijeke, osobito na ilovači, uz jarke, kanale, pruge, nasipe i strma mjesta gdje se odronjuje zemlja. Na takvim mjestima podbjel prvi obrasta tlo i priprema teren za rast drugom bilju. Raste i kao korov na njivama, u vrtovima i vinogradima. Cvjetovi podbjela, s dugačkim stabljikama, mogu se za jelo pripremati poput šparoga ili miješati s drugim proljetnim zelenilom. Čaj od podbjela vrlo je dobar za ispiranje kod akutnih i kroničnih upala usne šupljine i ždrijela. Djeluje i blago diuretički pa se često upotrebljava kod zadržavanja tekućine, u kombinaciji s biljkama snažnijeg djelovanja. Vrlo pozitivno utječe na kožne upale i osipe.

Čaj od podbjela

Čaj od podbjela priprema tako da se jedna puna žlica usitnjena lista prelije s pola litra vrele vode i ostavi poklopljeno 15 minuta, procijedi, zasladi medom i pije od dva do tri puta na dan po jedna šalica.

Ekcemi i alergije
Čaj od podbjela može se koristiti izvana kao oblog protiv alergija, upala, ekcema te za brže zarastanje rana. Za tu namjenu čaj se priprema od 20 grama usitnjenih listova, koji se preliju jednim litrom vrele vode, to se kratko prokuha, procijedi i upotrebljava mlaki nezaslađen čaj.

Prsni čaj
Pomiješajte jednake količine podbjela, cvijeta divizme, plućnjaka i uskolisnog trputca. Dvije čajne žličice prelijte šalicom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Pijte do tri šalice medom zaslađena čaja na dan.

Protiv kašlja
Potrebno vam je 40 g podbjela, 20 g majčine dušice, 20 g korijena jaglaca i 20 g šipka. Jedna puna žlica smjese prelije se s pola litra vrele vode, ostavi poklopljeno 15 minuta, procijedi i zasladi medom. Pije se vrući čaj, tri puta dnevno po jedna šalica.

Čaj protiv opadanja kose
Kod opadanja kose, obilne peruti i svrbeža glave koristi se čaj koji se sastoji od 15 grama listova podbjela i 15 grama listova koprive. Uzima se 30 grama ove smjese i kratko prokuha u litri vrele vode, procijedi i masira kosa dva puta tjedno poslije pranja kose, a zatim ponovno ispere mlakom vodom. Redoviti tretmani održat će bujnu kosu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci