Lifestyle

Komentari 4

Da ne smrde i traju dulje: Top savjeti za održavanje tenisica

Da ne smrde i traju dulje: Top savjeti za održavanje tenisica

Većina ljudi je 'lijena' te zanemaruje njegu i brigu o svojoj obući. Ali uz pomoć par jednostavnih trikova možete ju osvježiti i usput produljiti njihov rok trajanja s vrlo malo truda

Pranje tenisica u perilici rublja uglavnom će biti prvi izbor većine ljudi. To je zapravo najbolji izbor za tenisice izrađene od sintetike ili platna, poput Vansica. Strojno se ne smije prati obuća od kože i brušene kože. Za početak valja biti na oprezu i kod pranja obuće u perilici rublja pripaziti na neke stvari.

POGLEDAJTE VIDEO:

Imajte na umu ovih pet savjeta prije nego što tenisice ubacite u perilicu rublja:

1. Prije pranja uklonite vezice. Prljavština se skuplja oko rupica kroz koje se provlače žniranci, pa će uklanjanje vezica olakšati vodi i deterdžent pristup toj prljavštini.

2. Žnirnace operite tako što ćete ih staviti u malu mrežastu vrećicu za pranje i oprati ih zajedno s tenisicama.

3. Prljavština i blato su mrlje od bjelančevina, tako da ih je najbolje očistiti enzimskim sredstvom za uklanjanje mrlja i masnoća.

4. Koristite hladnu vodu i ne pretjerujte s deterdžentom. Korištenje previše deterdženta može obuću učiniti još više prljavom jer će ostaci deterdženta ostaviti ružne mrlje.

5. Osušite tenisice na zraku. Prebacite jezik preko tenisice kako bi zrak mogao bolje cirkulirati kroz unutrašnjost cipele dok se ona ne osuši. U tenisicu možete staviti i ručnik ili krpu kako bi pomoglo kod apsorbiranja vlage.

Pranje tenisica i njihovo održavanje

Postoje razne vrste posebnih sredstava za čišćenje tenisica, ali oni vam uopće nisu potrebni. Dobar deterdžent za pranje posuđa ili višenamjensko sredstvo za čišćenje obavit će dobar posao. Važno je napomenuti da obavezno koristite višenamjensko sredstvo za čišćenje koje ne sadrži izbjeljivač kako biste izbjegli gubitak boje.

Najbolji alat za čišćenje kožnih platna i potplata je stara četkica za zube s mekim vlaknima. U malu zdjelu izlijte malo razrijeđenog deterdženta za pranje posuđa ili razrijeđenog univerzalnog sredstva za čišćenje. Skinite vezice s tenisica i kružnim pokretima četkice ih očistite pomoću gore navedenog sredstva.

Brušena koža, ne voli tekućinu, pa iako postoje tekuća sredstva za čišćenje tog materijala, najbolje je takav materijal očistiti na suho. Uzmite četku za brušenu kožu i upotrijebite ju za uklanjanje prljavštine.

Pletene tenisice također zahtijevaju posebno rukovanje. Zato uvijek koristite nježni dodir prilikom čišćenja pletenih tenisica i nikada ne koristite četkicu za zube na njima.

Kontrolirajte neugodne mirise

Itekako postoje načini na koje možete spriječiti neugodan smrad iz tenisica, ili ga barem ublažiti. Prvo što možete isprobati je da kod pranja tenisica u perilici rublja dodate malo bijelog octa. Također, uklanjanje uložaka i njihovo pranje vam može pomoći osvježiti par tenisica koje nisu baš ugodna mirisa.

Upotreba spreja za uklanjanje neugodnih mirisa također je jedan od jednostavnijih načina za otklanjanje smrada. (Dječji puder ili soda bikarbona također djeluju, ali mogu se neravnomjerno nanijeti, pa ih preskočite ako imate bolju opciju)

Kako biste pak spriječili nastajanje neugodnih mirisa, prakticirajte redovitu i dobru higijenu stopala, ostavite tenisice da se prozrače barem jedan dan između nošenja i razmislite o korištenju još jednog para tenisica kako biste uklonili mirise dok druge nisu na vašim nogama.

Zaštitite tenisice

Isto tako možete nabaviti i zaštitne sprejeve za sprečavanje prljavštine, soli i sličnih mrlja. Trik u korištenju ovih sprejeva je da zaista slijedite smjernice proizvođača, odnosno da tijekom primjene tog proizvoda ga držite udaljenim od cipela šest do osam centimetara. Također je dobra ideja zaštitni premaz nanositi svakih 6 do 12 mjeseci.

Napomena kod pospremanja

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za dobar izgled tenisica je pravilno pospremanje. Nemojte ih bacati na hrpu, jer će se vjerojatno zaprljati i nestati pod prljavštinom i težinom drugih cipela, što je jako dobar način da drastično skratite njihov životni vijek. Zato je spremanje tenisica u kutiju u kojoj ste ih dobili puno bolja opcija. Upotreba stalka za cipele još je jedan način da spriječite oštećenje tenisica dok ih ne nosite, piše The New York Times.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci