Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
46 komentara

'Da nisam brojala udarce, njih 43, sad bih sigurno bila mrtva'

Povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, bolnica San Carllo Borromeo u Milanu izložila je rendgenske snimke žrtava obiteljskog nasilja koje su kod njih potražile pomoć

Foto: Pixsell/Facebook
46 komentara

Povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, bolnica San Carlo Borromeo u Milanu izložila je rendgenske snimke žrtava obiteljskog nasilja koje su u toj bolnici potražile pomoć. Snimke slomljenih kostiju zlostavljanih žena glasnije su od riječi, posebice stoga što one rijetko progovaraju o proživljenom nasilju, poručuju iz te bolnice. 

Objavljuje < a href = "https://www.facebook.com/maisonantigone/" > Maison Antigona u & nbsp; < "https://developers.facebook.com/maisonantigone/photos/a.2018824791679315/2588675164694272/?type=3" > Subota, 23. studenoga 2019.

Izložba je kirurginje na traumatologiji Marije Grazije Vantadori (59), koja je željela prikazati surovu stvarnost svega čemu je svjedočila u 26 godina rada.  Iako žene u bolnicu pristižu krvave, s posjekotinama i ranama, spaljene ili im je bačena kiselina u lice, Vantadori se odlučila za 'čišće' snimke rendgenskih zraka, smatrajući ih snažnijima. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Nisam htjela krvavu izložbu, već pokazati nešto što je istinsko, stvarno i što nije lažno. Rekla je Vantadori za AFP. Dodaje kako na svakoj snimci može biti bilo koja žena.

U Italiji su lani ubijene 142 žene, sve žrtve obiteljskog nasilja. Broj žrtvi je povećan za 0,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci istraživačkog instituta Eures.

Čak 538.000 žena bile su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja svojih partnera u posljednjih pet godina, pokazuju podaci talijanske statističke agencije Instat. 

PRAVOBRANITELJICA: 'Nasilje održava nejednakost žena i muškaraca u društvu'

Stručnjaci kažu da su brojke nepotpune zato što se žene boje progovoriti, dijelom zbog toga što ih je strah napustiti svoje domove i djecu. Uz desetke rendgenskih snimki slomljenih noseva, ozlijeđenih zglobova, zgnječenih prstiju, slomljenih potkoljenica ili rebara, u predvorju bolnice nalaze se i ispovijesti anonimnih žena. 

Objavljuje < a href = "https://www.facebook.com/maisonantigone/" > Maison Antigona u & nbsp; < "https://developers.facebook.com/maisonantigone/photos/a.2018824791679315/2588675231360932/?type=3" > Subota, 23. studenoga 2019.

Jedna žena je ispričala kako joj je partner razbio lice o kuhinjski zid, udarivši njenom glavom 43 puta. 

- Brojala sam udarce kako ne bih mislila na bol. U suprotnom, bih bila mrtva, kazala je. 

Podaci Ujedinjenih naroda kojima se vlade poziva na djelovanje pokazuju da je jedna od tri žene ili djevojke tijekom života doživjela fizičko ili seksualno nasilje, i to najčešće od strane partnera.

Samo 52 posto žena koje su u braku ili u vezi slobodno odlučuju o seksualnim odnosima, uporabi kontracepcijskih sredstava i zdravstvenoj zaštiti. 

Širom svijeta ima gotovo 750 milijuna žena i djevojaka koje su bile u braku prije svog 18. rođendana; dok je 200 milijuna žena i djevojčica prošlo sakaćenje ženskih genitalija. 

Prema podacima za 2017. jednu od dvije žene ubijene širom svijeta ubili su njihovi partneri ili obitelj; dok je samo jedan od 20 muškaraca ubijen pod sličnim okolnostima.

Objavljuje < a href = "https://www.facebook.com/maisonantigone/" > Maison Antigona u & nbsp; < "https://developers.facebook.com/maisonantigone/photos/a.2018824791679315/2588675128027609/?type=3" > Subota, 23. studenoga 2019.

Čak 71 posto svih žrtava trgovine ljudima širom svijeta su žene i djevojke, a 3 od 4 ove žene i djevojke su i seksualno iskorištavane. 

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najraširenijih, upornijih i razornijih kršenja ljudskih prava u svijetu, upozorava se u priopćenju UN-a, te dodaje kako ono danas često ostaje neprijavljeno zbog nekažnjavanja, šutnje, stigme i sramote koja ga okružuje.

Po podacima našeg MUP-a, u razdoblju od 2015. do 2018. u Hrvatskoj je ubijena 61 žena, što čini 43 posto svih ubojstava. 

Od ukupnog broja ubojstva 49 posto počinjeno je među bliskim osobama, a žene su žrtve u 64 posto slučajeva, kazala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković predstavljajući projekt na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Lani je ubijeno osam žena, od kojih su pet ubile bliske osobe, među kojima su četiri intimna partnera.

Tijekom prvih deset mjeseci ove godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini

Zabrinjavajući je, ističe, podatak da je tijekom prvih deset mjeseci ove godine ubijeno 11 žena, tri više nego u cijeloj prethodnoj godini, od kojih su sedam ubile bliske osobe, među kojima su četiri intimna partnera.

Deklaracija o uklanjanju nasilja nad ženama, koju je Generalna skupština UN-a izdala 1993. godine, definira nasilje nad ženama kao ‘svaki čin rodno utemeljenog nasilja koji rezultira ili može rezultirati fizičkim, seksualnim ili psihološke povrede ili patnje za žene, uključujući prijetnje takvim djelima, prisilu ili proizvoljno lišavanje slobode, bilo da se dešavaju u javnom ili privatnom životu’.

OGRADILA SE Predsjednica o slučaju Škaro: 'Žene trebaju prijaviti nasilje'

Stručnjaci pritom u nasilje ubrajaju: intimno nasilje partnera (prebijanje, psihičko zlostavljanje, silovanje u braku, femicidnost); seksualno nasilje i uznemiravanje (silovanje, prisilni seksualni činovi, neželjeno seksualno napredovanje, seksualno zlostavljanje djece, prisilni brak, ulično uznemiravanje, proganjanje, cyber-maltretiranje); trgovinu ljudima (ropstvo, seksualno iskorištavanje); osakaćivanje ženskih genitalija; idječji brak.

Posebno se ističe kako nasilje nad ženama ostavlja štetne psihološke, seksualne i reproduktivne posljedice na njihovo zdravlje u svim fazama života. 

Objavljuje < a href = "https://www.facebook.com/maisonantigone/" > Maison Antigona u & nbsp; < "https://developers.facebook.com/maisonantigone/photos/a.2018824791679315/2588675091360946/?type=3" > Subota, 23. studenoga 2019.

Iako se nasilje na temelju spola može dogoditi svakome, bilo gdje, neke žene i djevojke posebno su ranjive - na primjer, mlade djevojke i starije žene, žene koje se identificiraju kao lezbijke, biseksualne, transrodne ili interseksualne, migrante i izbjeglice, autohtone žene i etničke manjine ili žene i djevojke koje žive s HIV-om i invaliditetom i one koje žive kroz humanitarne krize, upozorava UN.

USPJEH AKCIJE #SPASIME Puno strože kazne za nasilje: Svaka modrica kazneno djelo

Kampanja glavnog tajnika UN-a za zaustavljanje nasilja nad ženama koja započinje ove godine i traje naredne dvije usredotočit će se na pitanje silovanja kao specifičnog oblika štete počinjene nad ženama i djevojčicama u vrijeme mira ili rata.

Kao i prethodnih godina, Međunarodni dan označava pokretanje 16 dana aktivizma, koji se zaključuju 10. Prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava. Sve akcije se obilježavaju narančastom bojom. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message