Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Da ponos ne postane problem i sramota: Muškarci, evo kako se pravilno oprati nakon seksa

Da ponos ne postane problem i sramota: Muškarci, evo kako se pravilno oprati nakon seksa

Vaš penis je nakon seksa dom za dvije različite vrste bakterija: one iz vaginalne sluznice te one koje postoje na koži penisa. Kiseli sekreti iz vaginalne sluznice iritirat će osjetljivu kožu na muškom spolovilu

Ako ste o seksu učili uglavnom iz filmova, možda vam se čini da je seks završen time što ćete se opustiti i slatko zadrijemati, no stručnjaci upozoravaju kako to baš i nije tako te da bi dio svakog spolnog odnosa trebao biti i - ritual pranja na kraju.

POGLEDAJTE VIDEO: povijest frizura na intimnom području

Pokretanje videa ...

00:31

Naravno, ne postoji neko strogo pravilo o tome, no postoje detalji koje treba imati na umu, kaže dr. John Zampella iz Centra za muško zdravlje u New Yorku za Men's health.

- Baš kao što povremeno treba ispolirati neki trofej, ili prebrisati prašinu s drangulija na polici, i redovito čišćenje spolovila je vrlo važno, pogotovo nakon što ste bili seksualno aktivni. Naime, tijekom seksa izlučuju se tekućine, za spolovilo se lijepe stanice kože, na njemu može zaostati lubrikanta i slično, pa je važno očistiti ga i pripremiti za sljedeću upotrebu - kaže Zampella.

Misionarski položaj 'level pro': 16 top varijanti za više užitka
Misionarski položaj 'level pro': 16 top varijanti za više užitka

Kako se na internetu može pronaći svakakvih savjeta - od toga da se taj važni alat samo prebriše vlažnom maramicom, pošprica nekim sredstvom za dezinfekciju rana pa obriše maramicom, opere 'za prvu ruku' namakanjem u čašu vode, ili polijevanjem rukom u najbližem sudoperu, on upozorava da se na taj način neće isprati sve nečistoće i ukloniti bakterije. 

- Vaš penis je nakon seksa dom za dvije različite vrste bakterija: one iz vaginalne sluznice te one koje postoje na koži penisa. Vaginalna sluznica sadrži specifične kisele sekrete koji sprečavaju infekcije kod žene, no neki od njih mogu čak i iritirati osjetljivu kožu na muškom spolovilu - upozorava dr. Zampella.

Dodaje kako u slučaju analnog seksa u sluznici također mogu biti vrlo opasne bakterije koje povećavaju rizik od infekcije, pa je pranje spolovila nakon seksa još važnije.

Slično je i kod oralnog seksa, jer slina sadržava enzime koji pomažu u razgradnji hrane dok žvačemo, a koji mogu iritirati kožu muškog spolovila. Zbog toga bi završni ritual svakog seksualnog čina trebalo biti tuširanje pod toplom vodom, uz posebnu pažnju prema genitalnom području. 

Kako smo postigle vrhunac bez seksa: 'Stavila sam mobitel na vibriranje i naručila 100 poruka'
Kako smo postigle vrhunac bez seksa: 'Stavila sam mobitel na vibriranje i naručila 100 poruka'

- Dodavanje blagog sapuna ili gela za tuširanje pomoći će da se riješite bakterija, s tim da na genitalno područje smijemo primijeniti samo blage sapune, bez boja i mirisa, kako ne bi iritirali kožu. Korisno je i obaviti mokrenje nakon spolnog čina, jer to pomaže čišćenju mokraćnog kanala, a nakon pranja možete razmisliti i o upotrebi nekog blagog njegujućeg losiona koji će rehidrirati kožu oko genitalnog područja i njegovati ju. Muškarci koji nisu obrezani pritom moraju biti više svjesni rizika, jer se bakterije mogu skupljati i ispod prepucija. Dakle, njima se svakako preporučuje tuširanje nakon svakog seksa, uz povlačenje prepucija kako biste dobro isprali sve sekrete - zaključio je dr. Zampella.