Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Daljinsko plivanje u Hrvatskoj ima idealne uvjete, probajte ga!

Daljinsko plivanje u Hrvatskoj ima idealne uvjete, probajte ga!
5

Jedino što je potrebno za ovaj sport su vam plivačka kapica, naočale i dobra volja, a idealan je spoj natjecateljskog sporta, zabave i rashađenja u vrućim ljetnim danima

VIDEO

Ne moramo biti samo vodeni horoskopski znak da bi nam visoke ljetne temperature, posebno ovogodišnje koje su udarale u sam vrh do sada izmjerenih celzija, budile želju da uskočimo u vodu. Kad se želja za preživljavanjem vrućih ljetnih dana spoji s potrebom za bavljenjem sportskim aktivnostima dolazimo do idealnog sporta, daljinsko plivanje.

Preplivavanje uvala, rijeka, jezera, tjesnaca… od davnina je privlačilo ljude. Još su stari Grci poznavali plivanje na otvorenim vodama, o čemu svjedoči i legenda o Afroditinoj svećenici Heroji i Leandaru koji joj je, vođen svjetlom koje bi mu Heroja ostavljala na krovu svoje kule, svaku noć dolazio u posjet preplivavajući tjesnac. Sve do jednom, dok vjetar nije ugasio svjetiljku i Leandar nestao u valovima.

Bavljenje ovim sportom ne mora imati ni ovako romantičan početak ni ovako nesretan kraj. Hrvatska s idealnim uvjetima za plivanje ima jako dugu i bogatu tradiciju ovog sporta, kao i zapažene rezultate daljinskih plivača na svjetskoj sceni. U Hrvatskoj osim daljinskog plivanja nema sporta u kojem je neki hrvatski sportaš držao apsolutni primat u svijetu punih 12, odnosno 15 godina; u daljinskom plivanju to su bili Branko Žižek od 1939. do 1951. i legendarni Veljko Rogošić od 1967. do 1982. Danas njihovim stopama sigurno kroči mlada Splićanka Karla Šitić, za koju vjerujemo da će i sama jednoga dana zasjesti na svjetski vrh. 

Karla je prvi hrvatski maratonac ikada koji je izborio nastup na Olimpijskim igrama u Londonu u disciplini 10 km, gdje se plasirala na izuzetno 12. mjesto. U Hrvatskoj danas ima više od četrdeset registriranih natjecanja i svakog ljeta niču nova. Na djelu je ekspanzija daljinskog plivanja u Hrvatskoj, koja za to ima izvanredne uvjete: prekrasno more, rijeke i jezera, te goleme mogućnosti za još veći razvoj ovog sporta, posebno za ljetnih mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedino što je potrebno za ovaj sport su vam plivačka kapica, naočale i dobra volja. Kad shvatite da je to sport za vas, a da vam je ugodnije plivati u društvu, prijavite se na jedan od plivačkih maratona. U kalendaru Hrvatskog saveza daljinskog plivanja popis plivačkih maratona je poduži, među njima su Fažana, Kostrena, Zadar, Kostrena, Rabac, Raslina, Kaštela, Omiš, Ist, Biograd, Limski kanal, Vis, Telašćica i kod nas najprestižniji Faros na kojemu možete susresti i poznata svjetska imena.

Na stranicama Hrvatskog saveza daljinskog plivanja možete naći popis svih klubova i natjecanja, na vama je samo da odete po kapicu i očale i uskočite u dubine Jadrana.

Članak napisan u suradnji s portalom Adventure-sport.net 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam