Lifestyle

Komentari 4

Danas se slavi dan muffina: U slane ide sir, u slatke čokolada

Danas se slavi dan muffina: U slane ide sir, u slatke čokolada

OMILJENA SLASTICA Muffini se mogu raditi sa sušenim voćem, ali i svježim. Ukusni su s bananom, a za zdravu varijantu mnogi koriste zobene pahuljice

Bili slatki ili slani, gotovo svi uživaju u ukusnim muffinima. Toliko su popularni da imaju čak i svoj dan, koji se slavi 20. veljače.

POGLEDAJTE VIDEO (Zdrave namirnice):

No postoji više varijanti muffina, a najpoznatije su američki i engleski muffin. Razlika je, dakako, u sastojcima. Dok Amerikanci koriste prašak za pecivo, Englezi u svoj muffin stavljaju kvasac pa on izgleda više kao kruščić. U njih se dodaje svježe voće, a osobito bobičasto koje im daje poseban okus, ali i izgled. Jedan od najpoznatijih tako je muffin od borovnice. Jede se i onaj od banane, ali definitivno je najslavniji muffin od čokolade. 

Vrlo često su prepuni kalorija pa oni koji se hrane zdravije umjesto bijelog brašna koriste različite vrste brašna, a u njih dodaju čak i zobene pahuljice. Donosimo recept za slatki muffin od čokolade, ali i slani od sira, a oni će sigurno oduševiti svako nepce.

Muffini s duplom dozom čokolade

Sastojci: 200 g brašna, 100 g šećera, 50 g kakaa u prahu, mala žlica mljevenog cimeta, prašak za pecivo, 125 g tamne čokolade, 2 jaja, 100 ml ulja, 250 ml mlijeka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kakao, cimet, prašak za pecivo i čokoladu natrganu na komade. Uvijek dobro nauljite cijeli lim za pečenje muffina, a ne samo udubine. Muffini će se tijekom pečenja raširiti, a ako rubovi nisu dovoljno masni, imat ćete problema s vađenjem muffina iz kalupa za pečenje. U drugoj zdjeli istucite jaja i dodajte ulje. Ulijte mlijeko i opet pomiješajte. Mokre sastojke prelijte preko suhih pa pomiješajte drvenom kuhačom. Razdijelite smjesu na 12 dijelova i ulijte ih u kalup za muffine. Pecite 20 minuta i poslužite.

Slani muffini sa sirom

Sastojci: šalica mlijeka, 3 žlice otopljenog maslaca, veliko jaje, prstohvat kajenskog papra, 250 g brašna, žličica praška za pecivo, žlica šećera, prstohvat soli, oko 180 g sira poput gaude (možete staviti i mozzarellu)

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj posudi pomiješajte mlijeko, otopljeni maslac, jaje i kajenski papar. U drugoj  posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Umiješajte sir. Dodajte suhe sastojke mokrima i povežite ih miješajući lagano. Smjesu ulijte u namašćene kalupe ili u košarice za muffine. Pecite od 20 do 25 minuta.

Najčitaniji članci