Obavijesti

Lifestyle

Komentari 68

Darujte mobitel viška i oboljeli će vidjeti svoje obitelji za Božić

Darujte mobitel viška i oboljeli će vidjeti svoje obitelji za Božić

Humanitarina akcija #ObiteljNaDar poziva sve Zagrepčane da doniraju svoje stare, ali funkcionalne smartphone uređaje pacijentima COVID odjela KB Dubrava koji nemaju mobitele novije generacije

VIDEO

Pacijentima na COVID odjelu je teško, posebno onima starije životne dobi koji nemaju pametne telefone. Vide samo medicinske radnike kojima vide samo oči. Pored fizičkog stanja važno je ono psihološko i emotivno, a to je kontakt s čovjekom. Posebice s najmilijima, kaže radijska voditeljica Mirna Savić. 

Mirna je zajedno s dr. Sonjom Krofak, anesteziologinjom intenzivisticom na ispomoći u KB Dubrava pokrenula humanitarnu akciju  #ObiteljNaDar u kojoj pozivaju Zagrepčane da doniraju svoje stare, ali funkcionalne pametne telefone pacijentima koji se liječe na COVID odjelu u KB Dubrava. 

POGLEDAJTE VIDEO: Božić i Nova godina pod strogim mjerama

Pokretanje videa...

Mjere za Božić u Europi 02:31

- Čula sam sličnu priču iz SAD-a. Tamo je jedna velika kompanija donirala pametne telefone za pacijente na COVID odjelu. Kod nas su sada brojke veće nego ikad. Tu sam se javila dr. Krofak, a ona mi je rekla da više od 50 posto pacijenata koji su starije životne dobi nemaju i ne znaju se koristiti pametnim telefonima. Tu smo zajedno krenule u akciju i dobili 'zeleno svjetlo' i podršku ravnatelja bolnice KB Dubrava. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Dr. Luetić spojio nas je s Udrugom studenata medicine StEPP koji će nam okupiti mlade volontere, odnosno studente medicine koji smiju ući na COVID odjele jer su pravila vrlo stroga - kaže Mirna. 

 - Zbog epidemioloških mjera većina COVID-19 pacijenata u Kliničkoj bolnici Dubrava nije vidjela svoju obitelj već tjednima. Božić je iza ugla i samoću je još teže podnijeti, a bolji poklon od obitelji za blagdane ne možemo zamisliti. Ovo je jedina prilika da pacijenti za blagdane vide svoje najdraže putem videopoziva - kaže Mirna. 

Uređaje je moguće donirati u trijažni kontejner bolnice Sveti Duh, radnim danom od 9-17 sati ili u prostorima zaklade Hrvatska kuća srca na adresi Ilica 5/II (prolaz Oktogon). Oni koji ne mogu doći osobno, mogu se javiti e-mailom na adresu obiteljnadar@gmail.com te dogovoriti primopredaju uređaja. 

'Situacija je malo eskalirala, mi ćemo podržati sve on što može pomoći da se suzbije epidemija'
'Situacija je malo eskalirala, mi ćemo podržati sve on što može pomoći da se suzbije epidemija'

Telefon treba imati opciju uspostavljanja videopoziva, imati funkcionalnu kameru, mikrofon te moguće spajanje na Wi-Fi mrežu. Treba biti čist i bez velikih oštećenja te napunjen i spremljen u kutiju ili vrećicu s odgovarajućim punjačem, ako ga ima. 

- Pozivamo i poslovne subjekte, telekomunikacijske kompanije te tvrtke koje se bave prodajom IT opreme da se priključe u skladu sa svojim mogućnostima - poručuju.

- Naši će volonteri dobiti pristup COVID odjelima KB Dubrava i kroz uspostavu video poziva se pobrinuti da svaki pacijent koji želi - može ugledati lice i čuti glas svojih najmilijih na Badnjak, Božić i blagdan Svetog Stjepana - kažu. 

'Trebali smo prije dva tjedna početi kampanju za cijepljenje'
'Trebali smo prije dva tjedna početi kampanju za cijepljenje'

Svake se godine proda oko milijarda novih mobitela, što znači da se gotovo isti broj uređaja baci u smeće ili spremi u ladicu, onu najnedostupniju, koja više nikad ne ugleda svijetlo dana. Ako je jedan od poklona pod tvojim borom ove godine upravo jedan novi smartphone, svoj stari daruj COVID – 19 odjelu u KB Dubrava.

COVID 19

- Voljeli bismo da se kroz ovu kampanju osvijesti potreba da se cijela medicinska, akademska zajednica i građanstvo uključe iz više razloga; zbog manjka medicinskog osoblja koje je u ovom trenutku preopterećeno, zbog specifičnosti situacije koja samo naglašava emocionalne potrebe pacijenata. Usamljenost je također pandemija 21.stoljeća, a u kontekstu pandemije COVID 19, gdje su pacijenti medicinski adekvatno zbrinuti, ali odvojeni od svojih obitelji iz posve razumljivih razloga, još je važnije kompenzirati im osjećaj prisutnosti i pripadnosti, te kontakt sa svojim obiteljima i primarnim zajednicama. Stoga je iznimno važan angažman građana koji svojim donacijama omogućuju sredstva komunikacije, ali i volontera koji će u okolnostima manjka medicinskog osoblja pomoći ostvariti pacijentima da uz živu i neposrednu komunikaciju ne budu izdvojeni i otuđeni– kaže dr. Sonja Krofak, organizatorica akcije. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku