Lifestyle

Komentari 4

David Attenborough upozorava čovječanstvo: 'Nećemo moći opstati bez drugih vrsta'

David Attenborough upozorava čovječanstvo: 'Nećemo moći opstati bez drugih vrsta'

Najpoznatiji televizijski prirodoslovac Sir David Attenborough, u svom novom dokumentarcu iznosi dosad najoštrije upozorenje čovječanstvu, a to je da u svrhu vlastita opstanka mora očuvati i druge vrste

U jednosatnom filmu "Extinction: The Facts" (Istrebljenje: Činjenice), koji je u nedjelju prikazan na BBC-ju, Attenborough se ne suzdržava prikazati razorne posljedice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s koronavirusom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Dokumentarac je prikazan svega nekoliko dana pošto su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od 50 godina 'pometena' za dvije trećine i to zbog obijesne ljudske prekomjerne konzumacije.

"Suočeni smo s krizom", kaže Attenborough na početku filma, "i to onom koja će imati posljedice na nas sve".

Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u rijeku kako bi se spasili od požara ili koale koja šepajući prelazi cestu u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od iste nepogode. 

Autor "Plavog planeta" i "Planeta Zemlje" u novom filmu također istražuje izvor Covida-19 među populacijom šišmiša u pećinama u kineskoj pokrajini Yunnanu. 

Prikazuje i kinesku 'mokru tržnicu' u Wuhanu, specijaliziranu za prodaju divljih životinja ljudima za jelo, za koju se vjeruje da je ishodište širenja pandemije svijetom. 

Attenborough je otišao i u srednju Afriku kako bi pokazao posljednja dva živuća sjeverna bijela nosoroga, majku i kćer.

- U svome sam se životu susreo s nekima od izuzetnih vrsta životinja. I tek sada shvaćam koliko sam bio sretan jer će neke od tih čudesnih životinja zauvijek nestati - kazao je 94-godišnji prirodoslovac.

No kaže da postoji nada. Attenborough je 70-ih godina prošlog stoljeća snimio film o planinskim gorilama na granici Ruande i Konga koje su tada bile na rubu izumrća. Zahvaljujući odlučnoj kampanji njihova spašavanja, broj im je s 250 do danas povećan na više od tisuću, pa se Attenborough mogao susresti s potomcima zaigrane majmunice koju je snimao prije 40 godina.

- Ja to možda neću doživjeti, ali ako donesemo prave odluke u ovom kritičnom trenutku, možemo sačuvati ekosustav našeg planeta, njezinu izvanrednu bioraznolikost i sve njezine stanovnike. Ono što će se dogoditi ovisi o nama - zaključuje u filmu.

Najčitaniji članci